Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi în gospodărie. Când trebuie să înlocuiești tocătorul de plastic

Sfaturi în gospodărie. Când trebuie să înlocuiești tocătorul de plastic

de Redacția Jurnalul    |   

Tocătorul de plastic este indispensabil în bucătărie pentru tăierea legumelor și a cărnii, motiv pentru care se deteriorerază repede și trebuie schimbat. Dar cum știi când este momentul să folosești altul?

Schimbarea tocătorului din bucătărie nu este cauzată de probleme estetice, ci de siguranță alimentară. Transferul de salmnela, e.coli, listeria și stafilococi este de peste 30% în bucătărie, potrivit hellotaste.ro.

Când schimbi tocătorul de plastic 

Responsabile de transmitera bacteriilor suntt mâinile nespălate dar și ustensilele folosite. Zgârieurile mici din tocătorul de plastic nu pot f curățate suficient, ceea ce permite dezvoltarea unor microorganisme periculoase, care  se răspândesc apoi la alimente. 

Prin urmare, dacă nu îl mai poți curăța corect, este bine să îl înlocuiești cu unul nou. 

Cum să cureți un tocător de plastic

Tocătorul se spală imediat după utilizare cu apă caldă și detergent de vase. Folosește un burete sau o perie cu peri moi pentru a curăța toate suprafețele, inclusiv marginile. Apoi clătește bine cu apă curată pentru a elimina toate reziduurile de detergent.

Pentru a elimina bacteriile, dezinfectarea regulată este esențială. Poți pulveriza o soluție din oțet alb și apă (1:1) pe tocător și apoi las-o să acționeze 5-10 minute, apoi clătește cu apă caldă. Amestecă bicarbonat de sodiu și lămâie și freacă tocătorul cu această pastă, după care clătește. 

Dacă tocătorul a absorbit mirosuri puternice, precum ceapă sau usturoi, freacă suprafața cu sare și un burete umed. Este eficient și să îl stropești cu zeamă de lămâie și lași să acționeze 10-15 minute înainte de a clăti.

După curățare, șterge tocătorul cu un prosop curat și lasă-l să se usuce la aer. Evită să îl depozitezi umed.

Cum alegi tocătorul de plastic 

Materialul trebuie să fie de calitate alimentară, fără BPA, pentru a evita substanțele toxice, iar plasticul trebuie să fie durabil și rezistent la zgârieturi, astfel încât să nu rețină mirosuri sau bacterii.

Alege un tocător cu o grosime adecvată, care să nu se deformeze ușor, și cu o suprafață ușor texturată, pentru a preveni alunecarea alimentelor. Modelele cu margini antiderapante sunt ideale, oferind stabilitate pe blatul de lucru. Dimensiunea tocătorului trebuie să fie adaptată nevoilor tale, suficient de mare pentru a permite manipularea alimentelor în siguranță.

În bucătăriile profesionale se utilizează un cod al culorilor pentru tocătoare, destinat prevenirii contaminării încrucișate între alimente crude și gătite, potrivit hellotaste.ro.

  • Roșu: pentru carne roșie crudă (vită, porc, miel).
  • Galben: pentru carne de pasăre crudă (pui, curcan).
  • Albastru: pentru pește și fructe de mare crude.
  • Verde: pentru fructe și legume proaspete.
  • Alb: pentru pâine, produse de patiserie și lactate.
  • Maro: pentru alimente gătite sau preparate deja procesate (ex: carne gătită).
Subiecte în articol: bucătărie tocator plastic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri