Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Când trimiți un consumator neinstruit pe câmpul de luptă, al liberalizării pieței, nu este vina furnizorilor că-l va înfrânge

Când trimiți un consumator neinstruit pe câmpul de luptă, al liberalizării pieței, nu este vina furnizorilor că-l va înfrânge

Într-un interviu acordat presei Dl Ministru al Economie Virgil Popescu afirmă că ”Furnizorii de gaze fac o golănie cu preţurile din ofertele pe care le trimit în prezent clienţilor casnici”, dar va rezolva această problemă printr-o: ”modalitate de intervenţie, pe Legea Concurenţei”.

Cu tot respectul, dar dl Ministru Popescu, cred că nu înțelege modul în care funcționează o piață și care trebuie să fie Politicile Publice care trebuie aplicate pentru a asigura funcționarea pieței de gaze.

Piața nu se formează prin "Ordonanțe, militare sau civile” care să scadă marja furnizorilor.

Piața se formează prin educare, prin legi funcționale și prin instituții profesioniste și capabile să verifice respectarea legilor și care mai ales să intervină proactiv pe piață. Piața înseamnă încredere.  

Dle Ministru, responsabilitatea educării unui popor (consummator) revine instituților statului. Deși pregătim liberalizarea pieței de gaze de 15 ani, nu a existat din partea statului, nici un proiect, o intenție, o tentativă de educare a consumatorului. În momentul în care trimiți un consummator neinstruit/neînvățat pe câmpul de luptă, al liberalizării pieței, nu este vina furnizorilor ca-l va înfrânge.

Dle Ministru, nu poti să primești respect de la un furnizor sau asteptări să respecte legile, dacă însuși Statul Român nu respectă legile. ”Gas release” la care faceți referire, este aprobat print-un Ordin care el însuși încalcă legea gazelor (art 177 Legea 123/2012), încalcă Directivele Europene (Directiva 73/2009), este în fapt neaplicabilă (nestabilind elemenete concrete de aplicare , cum ar fi indicarea referinței produsului de pe Bursa de la Viena care este luat în considerare; stabilește obligația producătorilor de a oferta și nu cea de a vinde etc.) si favorizează înțelegeri în piață având în vedere elementele mai mult decât vizibile ale ofertelor.

Dle Ministru, nu poti să aștepți de la furnizor să vină cu marje mici de furnizare, când instituțile statului care veghează piața pun pe piață instrumente care încurcă consumatorul (comparatorul de preț la gaze), care conține date eronate, care nu este actualizat, în care nu verifică nimeni și nu elimină ofertele incorecte. Dacă instituțile statutului nu sunt interesate de modul în care ajung ofete corecte la consumatori, de ce ar fi furnizorii interesați?

Furnizorii sunt ”răi”, că asta le cere legea (maximizarea profitului), dar poate mai rău este statul român care nu își educă poporul, nu-l apără, nu-l sprijină și nu-l susține, îl trimite într-un război, al liberalizării, din care puțini vor ieși câștigători.

Asociația Energia Inteligentă solicită constituirea de urgență a unei entități de tip SAL, așa cum este definită de Ordonanța 38/2015, care transpune directiva europeană 11/2013. Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Gazelor Naturale (SAL-GAZ) pentru desfășurarea de programe de informare pentru pregătirea consumatorilor casnici, pentru ca aceștia să-și negocieze contractele de achiziție de gaze naturale pe o piață liberalizată și să permită soluționarea alternativă a litigiilor de pe piața de gaze.

 

 

Dumitru Chisăliță

Președintele Asociației Energia Inteligentă

București, 29 Mai 2020

Subiecte în articol: Dumitru Chisăliță
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri