Jurnalul.ro Ştiri Observator Captură record de „pești”

Captură record de „pești”

de Diana Scarlat    |   

Mii de românce se prostituează în Europa, iar peştii sunt şomeri de lux, cu proprietăţi şi maşini scumpe, din venituri imposibil de justificat. Anul acesta s-au soluţionat cele mai multe dosare, în care se strâng probe de câțiva ani. Unele cazuri sunt cercetate de DIICOT, altele de poliţiştii din fiecare judeţ.

 

Cea mai recentă captură de proxeneţi s-a înregistrat ieri dimineaţă, când poliţiştii din Curtea de Argeş au descins la 32 de adrese, pentru a captura 25 de “loverboy”, care au peste 40 de femei plasate în localuri de lux din Anglia, Elveţia, Malta, Germania şi alte ţări europene. Fenomenul deja cunoscut sub denumirea de “loverboy” sau “Casanova” este extins în toată ţara şi funcţionează mult mai bine decât violenţa. Proxeneţii îşi racolează victimele şi le determină să se vândă pentru ei, spunându-le că se vor căsători cu ele. Fetele cad în plasa “iubăreţilor” şi le sunt fidele. “Cele mai multe fete provin din familii foarte modeste. Le încântă cu bani, le plimbă cu maşina şi le păcălesc. Cele mai multe cazuri de proxenetism merg pe această metodă, iar fetele câştigă între 150 şi 1.500 de euro pe zi, în cluburi de lux din străinătate”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, insperctorul principal Mădălin Zamfir, purtător de cuvânt al IPJ Argeş. Descinderea de ieri dimineaţă s-a realizat în urma unui dosar complex, cercetat de poliţiştii de la Curtea de Argeş, după ce DIICOT a destructurat o altă reţea, tot din judeţul Argeş, cu două săptămâni în urmă, când au ajuns după gratii 14 proxeneţi aflaţi sub comanda lui Marius Alexandru, zis „Vader” sau „Naşul”. Gruparea se formase în anul 2011, la Piteşti. 

 

Cercetaţi de mai mulţi ani

Aceste dosare sunt în lucru de cel puţin trei ani, iar cele mai multe dintre ele se soluţionează acum, după ce s-a reuşit strângerea probelor. “Deşi vedem mai des ştiri despre aceşti proxeneţi, amploarea fenomenului începe să scadă, pentru că au început să se materializeze dosarele. În cercetare se porneşte de la informaţii din mai multe surse, dar durează mult, pentru că faptele sunt greu de probat. De cele mai multe ori se verifică şi cuantumul veniturilor obţinute din activităţi ilicite”, mai spune purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş. Cei mai mulţi proxeneţi sunt “şomeri de lux”, persoane fără ocupaţie, dar cu averi fabuloase, obţinute din surse necunoscute, care devin indicii, apoi probe, în aceste dosare de cercetare. Faptele celor care au fost duşi ieri la audieri sunt din perioada 2013-2017, timp în care proxeneţii ar fi obţinut peste un milion de euro, comform IPJ Argeş.

 

Poliţiştilor le este greu să aducă probe împotriva proxeneţilor, pentru că fetele nu depun plângere penală şi chiar îi apără pe exploatatorii lor. Multe colaborează şi pentru că obţin destul de mulţi bani din practicarea prostituţiei în străinătate.

 

25 de suspecţi au fost ridicaţi ieri de poliţiştii de la Curtea de Argeş, cu ajutorul DOS, al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor din cadrul I.G.P.R. şi cu “mascaţii” din Argeș, Dâmbovița și Vâlcea.

Subiecte în articol: captura pesti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri