Jurnalul.ro Cultură Film Din 16 martie, Caravana filmului „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” pornește în orașele fără cinematografe din țară

Din 16 martie, Caravana filmului „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” pornește în orașele fără cinematografe din țară

de Redacția Jurnalul    |   

În 19 localități din România, povestea Generației de Aur va putea fi văzută de toți cei care și-ar fi dorit să retrăiască acele vremuri în compania familiei și a prietenilor, dar acest lucru nu ar fi fost posibil din cauza lipsei spațiului adecvat sau a dotărilor tehnice pentru proiecție.

 

  •  Peste 160 de comentarii pe pagina de Facebook a filmului au făcut posibilă Caravana „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, care va duce astfel dotările unui cinema mobil în aceste orașe.

 

Povestea Generației de Aur recreează cele mai emoționante momente în comunități, când fotbalul îi aducea împreună pe oameni în fața micilor ecrane pentru a sărbători victoriile Naționalei. Caravana Hai, România! - Povestea Generației de Aura pornit de la ideea de a reface atmosfera acelor vremuri, de această dată în fața marilor ecrane, și de la dorința celor care ar fi vrut să vadă filmul, dar în localitățile în care trăiesc nu (mai) există cinematografe. Sau, deși există săli cu ecrane disponibile, acesta nu mai dețin structura tehnică video și audio pentru proiecție. „Ne dorim ca filmul să ajungă la cât mai mulți oameni și mă bucur că producătorii și distribuitorii filmului s-au gândit la această caravană. Povestea Generației de Aur văzută azi, într-o sală plină, alături de copii și nepoți, poate reconstitui atmosfera trăită de milioane de români în anii de glorie ai fotbalului românesc.”, declară Claudiu Mitcu, regizorul  filmului.

Caravana Hai, România! - Povestea Generației de Aur” face posibil acest lucru și vine cu toate dotările unui cinematograf mobil în toate orașele ai căror locuitori și-au exprimat această dorință, pe pagina de Facebook a filmului. Peste 160 de comentarii au creat astfel evenimente în 19 localități confirmate și au pus caravana în mișcare.

Proiecția filmului va porni la finalul acestei săptămânii, iar primul oraș în care se va vedea istoria Generației de Aur va fi Codlea (16 martie, la Casa de Cultură), urmat de Bușteni (17 martie, Centrul Cultural Aurel Stroe), Băneasa (jud. Constanța, 19 martie, Căminul Cultural), Mangalia (20 martie, Casa de Cultură), Tulcea (21 martie, Teatrul Jean Bart), Plopeni (22 martie, Casa de Cultură), Mioveni (23 martie, Centrul Cultural Mioveni), Oltenița (25 martie, Sala Cinema - Direcția de Cultură), Chișineu Criș (29 martie, Casa de Cultură), Ineu (30 martie, Casa de Cultură), Moinești (30 martie, Centrul Cultural Lira), Hunedoara (31 martie, Casa de Cultură), Râmnicu Sărat (2 aprilie, Casa de Cultură Florica Cristoforeanu), Cisnădie (5 aprilie, Casa de Cultură), Șura Mare (6 aprilie, Centrul Cultural Șura Mare), Sebeș (7 aprilie, Casa de Cultură Lucian Blaga), Giurgiu (9 aprilie, Casa de Cultură Ion Vinea), Târgu Neamț (11 aprilie, Casa Culturii Ion Creangă), Rădăuți (12 aprilie, Casa de Cultură). Pe lângă acestea, urmează să mai fie confirmate și alte locații din Ardeal, Banat și Vatra Dornei.

Toate proiecțiile încep la ora 19:00, iar lista rămâne deschisă, cei doritori ca filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” să ajungă în orașul lor pot scrie în continuare la postarea de pe pagina oficială de Facebook Hai România - Povestea Generației de Aur.

La rândul său, producătorul general Călin Crețu precizează că: „Am primit foarte multe solicitări din localități mici și mijlocii care nu au cinematograf în oraș, așa că ne pregătim ca din 16 martie să pornim prin țară cu cinematograful mobil pentru a proiecta filmul "Hai, România!". Vom merge în case de cultură sau săli de teatru pentru a facilita accesul oamenilor la filmul nostru. În paralel, suntem în căutarea unei soluții de distribuire a filmului și în diaspora, de unde ne-au scris foarte mulți români stabiliți peste hotare”.

Cele mai mari mobilizări au avut loc în Băneasa, județul Constanța și în Hunedoara, unde oamenii s-au implicat alături de echipa de producție pentru a face posibilă găzduirea filmului „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” care dezvăluie istoria complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care Echipa Națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000). Dar și pe cea a realizărilor importante la nivel de cluburi, de la începutul anilor `80, care anunțau marea performanță ce urma să vină un deceniu mai târziu. O poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanțele uluitoare ale unei generații care a pus atât fotbalul, cât și România pe harta lumii. Și care a oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

Hai, România! - Povestea Generației de Aur, în regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Călin Crețu, Simion Apreutese și Loredana Apreutese (Headline Management Agency), este primul film al acelor vremuri, al „nopților albe” de sărbătoare. Care celebrează și aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994.

Producția cinematografică îi aduce, atât prin imagini de arhivă, cât și prin interviuri realizate special pentru acest film pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuș, Gabi Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii Echipei Naționale, Florin Prunea și Bogdan Stelea. Nu lipsesc din povestea Generației de Aur nici antrenorii Anghel Iordănescu, care a fost alături de sportivi la Cupele Mondiale din 1994 (SUA) și 1998 (Franța), precum și la Campionatul European din 1996 (Anglia), Dumitru Dumitriu, antrenor secund la Campionatul Mondial din America din 1994, Emeric Ienei care a lucrat la Echipa Națională la Campionatul Mondial din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia și Olanda 2000 și a câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Un interviu în premieră va oferi și medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (în Franța) și la campionatele Europene din 1996 (în Anglia) și din 2000 (în Belgia și Olanda), Pompiliu Popescu. Pregătirile, documentarea, filmările și montajul materialelor pentru filmul Hai, România! - Povestea Generației de Aur s-au desfășurat pe perioada unui întreg an, 2023, iar munca de producție a inclusiv și vizionarea a peste 500 de ore de imagini din toate arhivele FIFA, UEFA și TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni și știri din perioada respectivă. La acestea s-a adăugat și o primă selecție de 2.000 de poze și câteva sute de articole de referință de la acea vreme. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri