Jurnalul.ro Ştiri Social Care este valabilitatea unei trimiteri de la medicul de familie

Care este valabilitatea unei trimiteri de la medicul de familie

de Alice Petrescu    |   

Valabilitatea unui bilet de trimitere de la medic este de multe ori o nebuloasă nu numai pentru beneficiarii acestuia, adică pentru bolnavi, ci şi pentru profesioniştii din domeniul medical. Şi nu este de mirare, având în vedere modificările frecvente ale legii.

În general, pacienţii știu că trebuie să folosească biletul de trimitere (adică formularul cu regim special, unic pe ţară) primit de la medic maximum 30 de zile de la data eliberării, însă sunt situaţii în care valabilitatea biletelor este mult mai mare, ajungând chiar până la 90 de zile, iar aceste cazuri sunt mai puţin cunoscuscute .

Reglementările în vigoare prevăd că biletul de trimitere pentru specialităţi clinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Excepţie fac trimiterile către specialităţi clinice pentru afecţiunile cuprinse în unele programe naţionale de sănătate (boli de nutriţie, diabet şi cele pentru afecţiunile oncologice), care sunt valabile 90 de zile.

Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea trimiterii  este de până la 60 zile calendaristice.

Vom exemplifica, mai jos, valabilitatea biletului de trimitere în funcție de afecțiuni:

- 30 de zile la bolile acute: fractură, urticarie, varicelă, bronşita acută, „criza de rinichi”, „criza” abdominală etc.

- 60 de zile la boli cronice: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, reumatism, ulcer gastric cronic, hipotiroidie, astm bronşic etc.

- 90 de zile la: diabet zaharat şi cancer.

Biletul de trimitere pentru investigaţiile paraclinice (adică investigaţii şi analize de laborator) are o valabilitate de maximum 30 de zile. Dacă ne referim la  diabet, boli oncologice şi de nutriţie acestea au o valabilitate de până la 90 de zile. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere este de asemenea, de 60 zile.

Pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), de exemplu, se precizează că „asiguratul are obligaţia de a se programa în primele 10 zile calendaristice de la emiterea biletului de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice în caz contrar biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea”.

Dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea, cu excepţia biletelor de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă (CT, RMN, scintigrafie, angiografie), dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării.

Subiecte în articol: valabilitatea bilet de trimitere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri