Bazat pe mutarea unor piese rotunde numite pucuri si pe aruncarea zarurilor, jocul de table implica, prin doza lui de nepravazut, emotii si andrenalina, precum si dezvoltarea unor strategii prin care se anticipeaza deopotriva miscarile adversarului si se elaboreaza obiective proprii de ocupare a spatiilor din cutia marcata in zone albe si negre. Desi oricine poate deprinde regulile, succesul este conditionat si de maniera de joc si de cunoasterea unor strategii care se pot insusi fie din experienta, fie prin apelul la cunostintele unor jucatori vechi. Iata ce ar putea afla un novice de la acestia despre un joc de table clasic.
Un joc cu o istorie interesanta, care se pierde in timp
O prima mentiune despre jocul de table se refera la interzicerea jocurilor de noroc de catre regele Louis al IX-lea al Frantei, in 1254. Interdictiile s-au propagat in mai multe zone ale Europei Occidentale, iar jocul de table era considerat o exceptie, fiind permis datorita mizelor mici implicate. Originile jocului par a fi reprezentate de vechi forme pagane de divinatie. Dovezile arheologice au aratat ca existau tehnici de joc de table la civilizatia sumeriana, care a trait pe teritoriul actualului Irak. Variante ale jocului cu tablele s-au descoperit si in vestigiile Mesopotamiei antice.
La inceputul secolului al XIV-lea apar si tablele moderne de joc, infrumusetate cu motive religioase. Azi, in aproape orice casa exista un joc de table. Printre jocurile de societate din oferta Ambalaj Market figureaza, desigur, si jocul de table, alaturi de remi si sah.
Cateva strategii pentru succesul la jocul de table
Desi folosirea zarurilor implica o doza considerabila de noroc, strategiile de joc pot aduce victoria asupra unui adversar mai norocos la zar, insa mai putin experimentat. Tablele sunt un joc de atentie si concentrare, in care adversarii trebuie sa isi urmareasca in mod constant pozitia si sa anticipeze miscarea celuilalt.
Adversarul trebuie blocat prin acoperirea pozitiile cheie cu piesele proprii. Expresii precum „poarta in casa” desemneaza exact aceasta consolidare a spatiilor de joc, astfel incat miscarile celuilalt sa fie incetinite.
A tine seama numai de noroc, lasand la o parte prevederea, este o mare greseala in care pot cadea novicii. Gestionarea riscului se face calculand probabilitatile si posibilitatile de efectuare a unor mutari de catre adversar. Atacul si apararea sunt importante deopotriva, iar aranjarea pieselor in casa pentru a fi usor ridicate catre finalul jocului este esentiala.
Nu in ultimul rand, se recomanda practicarea jocului cu jucatori experimentati, de la care se pot imprumuta si fura trucuri si strategii care vor asigura sanse mai mari de castig in urmatoarele partide. Dincolo de mize si ambitii, este important ca jucatorii sa se bucure si sa se distreze de experienta oferita de acest joc incitant, care imbina intr-un mod inspirat norocul si strategia.