Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont revine în Sardinia pentru audieri

Carles Puigdemont revine în Sardinia pentru audieri

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a revenit duminică pe insula italiană Sardinia pentru o audiere extrem de aşteptată privind extrădarea sa către Spania, informează dpa.

Spre deosebire de 23 septembrie, data la care a fost reţinut timp de 24 de ore la sosirea pe insulă, în baza unui mandat de arestare spaniol, duminică oficialii de frontieră italieni l-au lăsat să intre nestingherit, conform informaţiilor difuzate de ziarul La Vanguardia.

Audierea liderului catalan separatist va avea loc astăzi, într-un tribunal din oraşul Sassari.

Judecătorul Pablo Llarena de la Curtea Supremă a Spaniei doreşte ca liderul separatist catalan în vârstă de 58 de ani să fie judecat pentru referendumul ilegal privind autodeterminarea de pe 1 octombrie 2017 şi pentru o declaraţie ulterioară eşuată de proclamare a independenţei Cataloniei.

În urmă cu patru ani, Carles Puigdemont a fost înlăturat de la conducerea guvernului regional catalan şi a fugit în Belgia.

Cu puţin timp înaintea audierii care va avea loc la Sassari, Puigdemont a solicitat instanţei UE de la Luxemburg restabilirea imunităţii sale în calitate de parlamentar european sub protecţie juridică interimară. Nu este clar dacă şi când se va întâmpla acest lucru.

La cererea Spaniei, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară pe 9 martie, măsură confirmată pe 30 iulie de Tribunalul Uniunii Europene.

Subiecte în articol: Carles Puigdemont
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri