Peste 1.900 de persoane şi-au pierdut viaţa anul trecut în accidente rutiere petrecute pe şoselele din România, conform Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). În ceea ce privește numărul răniților, aproximativ 28.000 de persoane au fost rănite uşor și 8.300 grav. Numărul accidentelor cu vătămări corporale înregistrate în 2016 a crescut cu 12% față de 2015, iar numărul persoanelor rănite ușor a crescut cu 15%.
Mai mult, numărul accidentelor cu pagube materiale a crescut cu 5% față de 2015. Trebuie ținut cont de faptul că multe dintre accidentele care se petrec pe drumurile din România nu sunt declarate la Poliție, fiind însă instrumentate de asigurători. Datele Autorităţii de Supraveghere Financiară arată că la sfârșitul anului 2015 erau aproximativ 275.000 de dosare de daună doar pe RCA. La nivel mondial, accidentele rutiere reprezintă una dintre cauzele principale ale deceselor, fiind numite de Organizația Mondială a Sănătății o “problemă uriașă de sănătate publică”. În ultimii ani, sumele pe care asigurătorii le cheltuiesc cu despăgubirile au înregistrat creșteri foarte mari, de aproximativ 140% în 2015 față de 2010, mai ales în ceea ce privește despăgubirile pentru daune morale și vătămări corporale, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară.
Drumurile din România unde se înregistrează cele mai multe accidente rutiere sunt DN1, DN2 şi DN7, în contextul în care ţara noastră şi Bulgaria ocupă primele locuri în Uniunea Europeana din punctul de vedere al numărului de decese pe şosele. România îşi păstrează acest neonorant loc doi şi dacă am raporta numărul de accidente la populaţie. Conform unei statistii a Eurostat, dată publicităţii la sfârşitul anului trecut, România ocupă al doilea loc în UE, împreună cu Letonia, la numărul de victime din accidente rutiere raportat la populaţia totală, respectiv 9,5 persoane la suta de mii de locuitori. Statistica INS arată că regiunea cu cele mai periculoase şosele este cea de nord-est, în timp ce în vest s-au produs cele mai puţine accidente. Viteza, infrastructura precară, alcoolul şi neatenţia sunt principalele cauze care provoacă accidentele rutiere. Guvernul a adoptat la sfârşitul anului trecut Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020, având ca obiective creşterea siguranţei rutiere şi reducerea la jumătate a numărului de decese din accidente rutiere până în anul 2020, faţă de anul 2010.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) a anunţat că lucrează la un program propriu de siguranță în trafic, pe care îl va implementa în 2017. Prin această nouă iniţiativă, UNSAR vrea să sprijine autorităţile în identificarea celor mai bune soluţii pentru promovarea unui comportament responsabil în trafic.