Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cât te costă Veneția, în timpul carnavalului

Cât te costă Veneția, în timpul carnavalului

de Diana Scarlat    |   

Unul dintre cele mai vizitate orașe, în această perioadă, este Veneția, unde celebrul Carnaval anual e în plină desfășurare. Cei mai mulți turiști ajung doar pentru o vizită de o zi, în circuite care includ mai multe orașe din Italia sau chiar din mai multe țări europene, această variantă fiind mai ieftină decât două nopți de cazare în orașul construit pe apă.

 Rezervările pentru Carnaval se fac, de obicei, cu un an înainte, iar cheltuiala, pentru cei care participă la toate evenimentele, inclusiv la balurile private, se ridică la peste 10.000 de euro.

Străzile Veneției sunt inundate de soare, culoare și mulțimea de oameni care au venit la cel mai important eveniment al acestei perioade. Ajuns la Veneția, orice vizitator se poate transforma în participant la evenimentele din timpul carnavalului, cu o simplă mască de 5 euro. Una puțin mai sofisticată se poate cumpăra cu 15-20 de euro. 

Dar unele măști costă mii de euro, fiind obiecte de artă. Vitrinele magazinelor de lux din oraș și galeriile de artă au expuse astfel de măști care pot fi admirate de toți vizitatorii. Personajele care se plimbă pe străduțele Veneției poartă astfel de creații unice, spre încântarea trecătorilor care se pot fotografia cu ele. 

 

Prețurile scad, departe de centru

Cei care vor o mască hand-made au de unde să cumpere, din atelierele artiștilor locali. Cea mai ieftină costă 35 de euro și este pictată manual. Sunt organizate și workshopuri, pentru cei care vor să învețe cum se fac măștile venețiene.

Piața San Marco este locul cel mai aglomerat și cel mai scump, nu doar în timpul carnavalului. Pe măsură ce ne îndepărtăm de punctul central al orașului, prețurile scad.

Carnavalul de la Veneția este accesibil și vizitatorilor care au un buget de câteva zeci de euro, pentru a plăti transportul pe apă, o mască ieftină și un prânz, dar pentru cei care participă la toate festivitățile este un eveniment exclusivist, la care au acces doar cei care sunt dispuși să plătească sume foarte mari pentru o astfel de experiență. Totuși, se poate ajunge măcar pentru o zi la carnaval, măcar pentru a vizita orașul.

Cei care merg în grup organizat, printr-o agenție de turism, nu au nevoie de mai mult de 100 de euro pentru a se bucura de o zi la Carnaval. 

 

Baluri cu diferențe de buget

Există baluri și evenimente publice, la care au acces și vizitatorii, dar și evenimente private, unde intrarea costă uneori peste 1.000 de euro. Dar și costumele participanților sunt adevărate piese de muzeu, de zeci de mii de euro, în unele cazuri. 

Transportul pe apă costă circa 25 de euro, cu reduceri semnificative pentru grupuri mari, iar un prânz la un restaurant mai îndepărtat de celebra Piață San Marco – punctul central al evenimentelor – poate să nu depășească 20 de euro. În schimb, o cafea la Caffè Florian costă cel puțin 24 de euro, prețul crescând în funcție de tipul de cafea și de locul la masă. 

O cameră pentru o noapte de cazare, dacă se mai găsește, pornește de la 250 de euro, în condiții nu tocmai bune. Ocazional se mai pot găsi camere de lux, într-un „palazzo” renovat, iar prețurile pornesc de la 600 de euro, ajungând și la peste 1.200, în funcție de ziua aleasă.

O gondolă poate fi închiriată de mai multe persoane, pentru 80 de euro. Prețul crește dacă se solicită și cântăreț. Cei mai mulți gondolieri de astăzi nu mai cântă, iar turiștii care vor surplus de romantism trebuie să plătească suplimentar pentru cel care cântă, nu doar prestația artistică, ci și locul în barcă.

 

De la Saturnalii la amorul artei

Carnavalul este o tradiție catolică, dar s-a născut dintr-o adaptare a desfrâului Saturnaliilor, fiind o perioadă reinterpretată ca exces de libertate carnală înaintea Postului Mare, de 40 de zile. În secolul al XVIII-lea, Carnavalul de la Veneția a dobândit recunoaștere internațională, iar costumele și măștile aveau rolul de a ascunde identitatea participanților la desfrâu, unde totul era permis, estompându-se diferențele de clasă socială, de nivel cultural sau material.

Astăzi, Carnavalul de la Veneția este un spectacol cu obiecte de artă, nu doar un program de bal mascat sau un simplu eveniment care atrage turiști din întreaga lume. Este o experiență care pe de o parte continuă tradiția de aproape un mileniu – carnavalul este menționat în documente încă din anul 1094 –, întreruptă brutal la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în timpul ocupației austriece, iar pe de altă parte e un spectacol al claselor sociale și al artelor care se adună laolaltă, într-o sărbătoare comună, chiar dacă există acea segregare dictată de nivelul costurilor pentru anumite segmente ale Carnavalului, accesibile doar celor dispuși să plătească de la câteva mii până la câteva zeci de mii de euro. 

Prima oară când a fost interzis carnavalul, după 700 de ani de tradiție, s-a întâmplat după ce Napoleon a invadat Veneția, în 1797, dar a fost reluat după câțiva ani. Apoi a fost interzis din nou în timpul ocupației orașului de către Imperiul Austriac, de această dată, pentru mai mult de 200 de ani. Din februarie 1979, Carnavalul de la Veneția și-a recăpătat statutul și strălucirea.

 

Ultimele zile ale desfrâului artistic

Până pe 21 februarie continuă evenimentele din cadrul Carnavalului. Miercurea Cenușii este ultima zi permisă pentru „lăcomie, exces și desfrânare”, înainte de începerea celor 40 de zile ale Postului Paștelui. 

Ieri, pe 16 februarie, s-a sărbătorit, ca în fiecare an, „Joia grasă - Giovedì grasso”, iar următorul eveniment important va fi duminică, 19 februarie - Zborul vulturului - Volo dell’aquila - în Piața San Marco, de la ora 12.00. Finalul carnavalului va fi marți, 21 februarie, cu un alt spectacol fabulos în Piața San Marco: Zborul leului, apoi se va desfășura finala celui mai frumos concurs anual de măști.

 

După 200 de ani de interdicție, Carnavalul de la Veneția a fost readus la viață în februarie 1979, iar acum împlinește 44 de ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: carnaval venetia evenimente
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri