Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Tot ce trebuie să știi despre carnea de porc. Medic endocrinolog: atenție la culoare și miros

Tot ce trebuie să știi despre carnea de porc. Medic endocrinolog: atenție la culoare și miros

de Redacția Jurnalul    |   

Un endocrinolog dezvăluie efectele cărnii de porc: când și cum dăunează organismului, dar și lucrurile de care să ținem cont în momentul în care o cumpărăm.

Carnea de porc aduce beneficii nutriționale datorită conținutului său bogat în vitamine B, dar prezintă riscul de toxoplasmoză în cazul unei preparări inadecvate, conform afirmațiilor Dr. Elena Syurakshina, endocrinolog și nutriționist rus.

Unul dintre principalele pericole asociate cu carne de porc este reprezentat de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, care poate conține agenți patogeni precum protozoarele cauzatoare de toxoplasmoză.

"Carnea crudă sau insuficient gătită poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza. Boala este cauzată de paraziți protozoari unicelulare, care, pătrunzând în organism, pot afecta sistemul nervos și limfatic.

În plus, sunt raportate periodic cazuri de infecție cu tenia porcului și ascarizi (trichinella)", explică medicul.

Medicul a atras atenția asupra grăsimilor saturate din carne, sugerând că acestea ar trebui consumate cu precauție de către persoanele cu tulburări metabolice pentru a preveni ateroscleroza.

Produsele semipreparate, cum ar fi cotletele, chiftelele și șunca, conțin aditivi și conservanți, având un impact negativ asupra sistemului digestiv în cazul unui consum regulat.

Persoanele supraponderale și obeze au fost sfătuite să consume carne de porc cu atenție, eliminând în prealabil grăsimea din bucăți și limitând consumul acestui tip de carne.

Cu toate acestea, există și aspecte pozitive ale consumului de carne de porc.

De exemplu, ficatul de porc poate oferi o cantitate semnificativă de vitamina B12, îmbunătățind funcția cerebrală.

Cât de des poți mânca carne de porc

Nutriționistul a recomandat consumul regulat de carne de porc (1-2 ori pe săptămână) pentru a susține funcția tiroidiană datorită conținutului de seleniu.

Combinația dintre exercițiile fizice regulate și consumul adecvat de carne de porc poate contribui la menținerea sănătății mușchilor și la prevenirea sarcopeniei la persoanele în vârstă.

Cum alegem corect carnea de porc

Pentru a alege carne de calitate, consumatorii au fost îndemnați să acorde atenție culorii și mirosului.

"Atunci când alegeți carnea din magazin, trebuie să fiți foarte atenți la culoare și miros.

Carnea trebuie să fie roz: cu cât este mai închisă la culoare, cu atât animalul este mai bătrân. Carnea nu ar trebui să aibă un miros distinct, nuanțe irizate sau pete umede dedesubt. Carnea de porc de calitate nu conține mai multă grăsime decât carnea în sine.

Culoarea grăsimii nu trebuie să fie gălbuie", a mai precizat expertul, potrivit Știripesurse.ro

Subiecte în articol: carne de porc medic endocrinolog sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri