Povestea cu cei mai mulţi autori din lume, "Aventurile Fraţilor Adrenalină", a fost lansată ieri în Capitală. Cartea este scrisă de 1.354 de copii din 42 de şcoli din întreaga ţara. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Povestaşii, fondată de Adrian Ursu, Carmen Avram și Mădălina Codreanu și află sub patronajul acad. Dinu C. Giurescu. Acțiunea face parte din proiectul "Povestea călătoare", derulat pe o perioadă de nouă luni.
Toate capitolele cărţii au fost scrise de mână de câte 30 de copii din fiecare şcoală, elevi din clasele a V-a şi a VI-a. Fiecare unitate de învățământ a scris un capitol, o aventură, a pus în plic opera şi a trimis-o prin poştă către următoarea şcoală care a continuat aventurile de unde le-au lăsat predecesorii. Selecţia textelor a fost realizată de către un juriu al cărui preşedinte a fost scriitorul Dinu Săraru, iar printre membrii s-au numărat scriitoarea Ioana Dicu, realizatoarea tv Carmen Avram şi jurnalista Ana Iorga.
Carmen Avram a mărturisit că a uimit-o cel mai mult imaginaţia copiilor.
"Toată viaţa noastră e o poveste. Deseori ea trebuie scrisă, pentru că din aceste poveşti se nasc aceşti eroi, care ne inspiră şi care duc povestea mai departe", a spus realizatoarea tv.
Într-un mesaj video transmis participanţilor la eveniment, scriitorul Dinu Săraru a apreciat ideea iniţiatorilor proiectului, drept una „frumoasă, originală, dătătoare de speranţă", care vine în întâmpinarea chemării la întoarcerea la cartea tipărită.
Iniţiatorul Asociaţiei Povestaşii, jurnalistul Adrian Ursu a spus că a observat în timp că sunt tot mai puţini copii care citesc şi cu atât mai puţini care mai scriu. De aici i-a venit ideea de a-i aduce pe copii înapoi spre ambele îndeletniciri concepând o carte scrisă de ei, pentru că în acest fel vor fi mai interesaţi de ce au creat cei asemeni lor. „Şi i-am simţit extrem de implicaţi, extrem de surprinşi chiar şi ei de ce poate să iasă din mintea şi din mâna lor şi finalul a fost satisfacţia de a-şi pune numele la sfârşitul fiecărui capitol şi de a deveni, în acest fel, mici scriitori", a mai spus Ursu.
În cadrul evenimentului au fost premiaţi elevii şcolilor care au redactat cele mai spectaculoase trei capitole. Acestea sunt Şcoala Gimnazială "Varadi Jozsef" din Sfântul Gheorghe, Colegiul Naţional "Dr. Ioan Meşotă" din Braşov şi Colegiul Naţional "Traian" din Drobeta Turnu Severin. Volumul va fi înmânat fiecăruia din cei 1.354 de copii, urmând a putea fi găsit şi la vânzare, în librării.