Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți pentru (pre)adolescenți

9 cărți pentru (pre)adolescenți

de Florian Saiu    |   

​​​​​​​Cum tot nu prididim cu îndemnurile isterice către copii și tineri - „Puneți mâna pe o carte!”, „Citiți, lăsați telefoanele!” - n-ar fi mai bine să le propunem o listă concretă de lecturi, una adaptată la exigențele prezentului? Ba cred că da. Iat-o!

1. Cum să-ți dresezi dragonul

Autoare: Cressida Cowell

Editura: Arthur

Traducere: Iulia Arsintescu

Hâc Hidos Hering al III-lea conduce grupul de recruți vikingi în programul de inițiere care le permite să intre în Tribul Derbedeilor Păroși. Deznodământul e clar: vor fi eroi sau vor fi goniți de pe Insula Tont, dacă nu reușesc să dreseze dragonii capturați chiar de ei. Pe Hâc toți îl numesc Nevrednic, iar acum are alături un dragon pitic și îndărătnic pe nume Știrb. În plus, un Marinodragonus Giganticus Maximus pune stăpânire pe plaja Insulei Tont. Dacă Hâc nu va reuși să își salveze vikingii, vor ajunge toți cinuțe cântătoare.

De ce să o citești: 

O carte despre acceptarea diversității, curajul de a fi diferit

Moralizatoare: forța nu este întotdeauna cea mai bună soluție

Presărată cu ilustrații amuzante realizate chiar de autoare.

Cressida Cowell a crescut în Londra și pe o mică insulă, aproape nelocuită, de pe coasta de vest a Scoției, unde și-a petrecut timpul scriind povești, pescuind și căutând dragoni. Era convinsă că pe insulă trăiau cu adevărat dragoni și, de atunci, a rămas fascinată de ei.
Cowell a început să scrie cărți pentru copii la o vârstă fragedă, iar prima sa carte publicată a fost Cum să-ți dresezi dragonul. Aceasta s-a transformat într-o serie care urmărește aventurile unui tânăr viking pe nume Hiccup Horrendous Haddock III. Acțiunea se desfășoară într-un univers fantastic, în care oamenii și dragonii coexistă, dar în care conflictele și neînțelegerile sunt frecvente.

2. Cum să-ți dresezi dragonul. Cum să fii pirat

Autoare: Cressida Cowell

Editura: Arthur

Traducere: Iulia Arsintescu

Începe căutarea unei comori a strămoșilor lui Hâc și totul e pe cale să devină absolut înfricoșător… Nu-i uşor să fii pirat... Corabia pe care Hâc navighează împreună cu Ştirb şi colegii lor se scufundă de la prima lecție, după ce se izbește de un sicriu plutitor. Spre marea mirare a tuturor, din sicriu țâşnește un fermier din cale afară de vesel, pe nume Alvin. El le reaminteşte de comoara lui Barbăsumbră cel Cumplit, temut pirat de odinioară şi strămoș al lui Hâc.

Vikingii, bineînțeles, pornesc imediat în căutarea ei și deschid toate lăzile, cuferele și sicriele pe care scrie clar „Nu deschide”. Moştenitor al lui Barbăsumbră sau nu, Hâc nu poftește deloc să-şi riște viața, nici să fie târât pe insule periculoase. Dar n-are încotro.

3. Cum să-ți dresezi dragonul. Cum să vorbești dragoneza

Autoare: Cressida Cowell

Editura: Arthur

Traducere: Iulia Arsintescu

Ce mai viking e și Hâc! Vorbește franceză, latină și dragoneză, dar are o barcă spartă. El și Labedepește se rătăcesc pe mare și, în loc să abordeze un vas modest de pescuit, cum li s-a cerut la antrenamentul de pirați, atacă fără să-și dea seama o corabie cu romani înarmați până-n dinți. Hâc, Știrb și Labedepește sunt răpiți și luați prizonieri. Noroc că Hâc știe limba romanilor - și pe a dragonilor. Fie încropește un plan bazându-se pe negociere și pe sprijinul prietenilor, fie vor ajunge cu toții să înfrunte gladiatori în arenă. Sau mai rău: dragoni înfometați.

Vikingi, dragoni și romani stârnesc haos în pagini, în stilul amuzant, ireverențios al seriei.

4. Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii

Autor: Neagu Djuvara

Ilustrator: Radu Oltean

Editura: Humanitas

Aţi aflat deja de la şcoală despre Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (adică al Munteniei), care a domnit între 1386 şi 1418, ducând lupte grele cu turcii. Apoi, probabil aţi citit sau poate chiar aţi învăţat pe dinafară, din Scrisoarea III a lui Eminescu, superba evocare a bătăliei de la Rovine: înainte de înfruntare, sultanul îl sfidează pe Mircea cu aceste cuvinte: „Şi, purtat de biruinţă, să mă-mpiedic de-un moşneag?”. Iată că şi genialul Eminescu s-a înşelat asupra înţelesului epitetului „cel Bătrân” căci pe vremea lui, la noi, cercetările istorice erau abia la început! În realitate, la Rovine, Mircea era foarte tânăr. „Cel Bătrân” i s-a zis în veacurile următoare, când au ajuns în scaunul Ţării Româneşti şi alţi domnitori purtând (sau luând la înscăunare) acest nume. Atunci când se pomenea de primul voievod Mircea, de marele Mircea, i se spunea „cel Bătrân”, adică „cel Vechi”, cel din vechime. Asta înseamnă „cel Bătrân”. Să ştiţi, de asemenea, că datorită înfăptuirilor şi a nobleţei caracterului său i s-a mai zis şi „cel Mare”: Mircea cel Mare. Veţi judeca şi voi, din povestirea recomandată aici, dacă e vrednic să i se spună astfel.

5. Descifrarea universului

Autori: Stephen și Lucy Hawking

Editura: Humanitas

Traducere: Maria Rizoiu

George este una dintre cele mai iubite și mai citite serii pentru copii din lume. Pentru prima dată, fascinantele teorii științifice care au însoțit aventurile lui George și Annie sunt reunite într-un singur volum, împreună cu capitole în premieră scrise de unii dintre cei mai importanți oameni de știință din toate timpurile. Excelent ilustrat și plin de date fascinante, volumul care încheie îndrăgita serie este o antologie cuprinzătoare a celor mai recente și mai interesante informații științifice despre Univers.

„A venit vremea să ne luăm privirea de la noi și s-o îndreptăm către imensitatea Spațiului... Putem ajunge, cu îndrăzneală, acolo unde n-a mai ajuns nimeni niciodată. Cine știe ce vom descoperi?”, Stephen Hawking

6. Hai să facem artă!

Autoare: Marion Deuchars

Editura: Frontiera

Traducere: Ileana Achim

Paul Klee spunea că a desena este ca și cum ai scoate o linie la plimbare. Prin urmare, hai să facem artă! Noi, cei mici. Noi, amatorii. Noi, cei care înțelegem că arta se naște devreme, atunci când copilul încă nu s-a desprins de vârsta fermecată. Atunci când spontaneitatea și bucuria copilăriei fac ușor jocul, experimentul, încercarea. 

Cartea Hai să facem artă! a artistei britanice Marion Deuchars este plină de idei de activități gata să aprindă imaginația copiilor și să le stimuleze creativitatea. 200 de pagini de activități artistice, minibiografii de artiști celebri și introduceri fascinante în istoria culorilor sau a unor tehnici de lucru artistice.

Copiii pot adăuga un zâmbet pe chipul Mona Lisei. Își pot pregăti propriul tablou în stilul lui Jackson Pollock, folosind doar o cutie, o biluță, vopsea și hârtie. Vor învăța cum să deseneze o pasăre pas cu pas - sau o bicicletă. Vor descoperi că arta este o parte importantă din felul în care ne exprimăm pe noi înșine.

Potrivită pentru timpul liber sau pentru orele de arte plastice de la școală, Hai să facem artă! este o carte obligatorie în biblioteca unui copil educat al zilelor noastre.

7.  Cine a fost Ecaterina cea Mare?

Autoare: Pam Pollack și Meg Belviso

Editura: Pandora M

Traducere: Petru Aron Costeschi

Cine a fost Ecaterina cea Mare?

O tânără prințesă care s-a căsătorit cu un membru al familiei regale rusești;

O împărăteasă care a transformat Rusia într-una dintre cele mai mari puteri ale Europei;

Cel mai longeviv lider feminin din istoria Rusiei.

✔ Toate cele de mai sus!

8. Șoptitorii

Autor: Jordan Lees

Editura: Pandora M

Traducere: Roxana Mirică

Benjamiah Creek are 11 ani, locuiește într-o librărie și crede în știință, logică și puterea rațiunii. În mod clar nu crede în magie. Dar când primește o păpușă misterioasă - una care se transformă în pasăre - este atras într-o lume imposibilă (și în mod evident magică): Wreathenwold. Însoțește-l în acest loc periculos care ascunde între zidurile sale labirintice multe secrete și tot felul de ființe fabuloase - chiar și un Minotaur!

„Înainte de a scrie Șoptitorii, m-am gândit mult la cărțile care m-au impresionat cel mai mult în copilărie, fie că erau Cronicile din Narnia, Hobbitul, Harry Potter ori vreun titlu semnat de Philip Pullman sau Neil Gaiman. Cred că ceea ce m-a încântat în mod deosebit în toate aceste lumi diferite a fost spațiul pe care mi l-au oferit, de a visa cu ochii deschiși la propriile aventuri în povești” - Jordan Lees.

9. Lumea poveștilor lui Shakespeare

Autoare: Angela McAllister

Editura: Humanitas

Traducere: Maria Rizoiu

Ia loc în sala de teatru şi priveşte scena cu decorurile în culori vii, pe care urmează să se joace cele mai cunoscute, mai frumoase şi mai iubite poveşti scrise vreodată! Aceste 12 piese ale lui William Shakespeare, măiestrit repovestite în proză, sunt, fără doar şi poate, cea mai bună introducere în lumea clocotind de intrigi, pasiuni, râsete şi lacrimi imaginată de autorul care a ştiut ca nimeni altul să prindă în plasa cuvintelor adâncul sufletului omenesc.

Macbeth • Romeo şi Julieta • Hamlet • Visul unei nopţi de vară • Furtuna • A douăsprezecea noapte • Othello • Cum vă place • Iulius Cezar • Mult zgomot pentru nimic • Regele Lear • Neguţătorul din Veneţia


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: cărţi adolescenti lecturi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri