1. Ultima pisică neagră
Autor: Evghenios Trivizas
Ilustrații: Gabi Toma
Traducere: Camelia Sfirschi-Lăudat
Editura: Frontiera, 2024
Pe o insulă pierdută pe harta imaginară a lumii, oamenii pornesc un nou război. Mai întâi, dispare Mătăsică. Apoi, Țopăilă. După care, Miorlăilă, Giuseppe, Ramses, Arapina, Sardanapal și Biju. Ce au în comun? Sunt toți pisici negre. Negre ca tăciunele. Ultima pisică neagră rămasă în viață este eroul nostru, un motan negru vagabond, care ne și spune această poveste. Vor reuși oamenii să extermine toate pisicile? Ce se va întâmpla cu ultima pisică neagră?
Romanul ne avertizează cu umor, dar și cu tușe sumbre, să ne păstrăm alert spiritul critic atunci când societatea caută țapi ispășitori - și, mai ales, să nu uităm: „În adâncul inimii știu că aici, pe insula noastră, ca pretutindeni, pisicile uită, oamenii uită, iar nebunia n-are nevoie de prea multe ca să izbucnească din nou, luând-o iarăși de la capăt, fir-ar să fie…”.
Ultima pisică neagră, romanul emblematic al lui Evghenios Trivizas, este o aventură captivantă, care îl câștigă pe cititor încă de la prima pagină, păstrându-i viu interesul până la sfârșit. Îmbină lirismul cu umorul, emoția cu misterul, deznădejdea cu speranța.
2. Cartea care îți citește gândurile
Autoare: Marianna Coppo
Ilustrații: Marianna Coppo
Traducere: Ileana Achim
Editura: Frontiera, 2024
Doamna Iepure nu este un magician obișnuit. Nu scoate urecheați din pălărie, nici nu dispare ca prin minune. În schimb, Doamna Iepure îți citește gândurile. Nu crezi? Alege un personaj din publicul ilustrat al cărții, dar fără să spui nimănui pe cine ai ales. Deschide cartea care îți citește gândurile la pagina recomandată de Doamna Iepure. Ta-daaam! Vei descoperi exact personajul la care te-ai gândit. Cum e posibil? Nu e nicio păcăleală la mijloc. Aceasta este o carte care îți citește gândurile - dar nu prin vreo vrajă necunoscută, ci printr-un truc matematic vechi de câteva secole.
În Italia secolului XV, erau foarte populare trucurile de magie bazate pe numere. Artistul Leonardo da Vinci era fascinat de ele, așa cum era și magicianul său preferat, Fratele Luca Pacioli. Pacioli avea un carnețel secret plin de astfel de magii incredibile. „Trucul numărul 11” explica cum să ghicești o piatră aleasă la întâmplare dintr-o grămadă de 16. Trucul funcționează și în ziua de azi, dovadă cartea pe care o răsfoiești chiar acum!
3. Cozonăcei cu stafide
Autoare: Diana Tivu
Ilustrații: Diana Tivu
Editura: Frontiera, 2024
Vidră și Bursuc au poftă de cozonăcei cu stafide. Cei mai buni cozonăcei îi face domnul Urs, un excelent bucătar, dar și o figură de temut pentru animalele pădurii. Cum să intre Vidră și Bursuc în bucătăria lui și să se înfrupte din cozonăcei fără să fie prinși?
Vidra este îndrăzneață și are multe idei practice. Bursucul este temător, dar ascultător. Bine, și un pic cu capul în nori, pentru că de multe ori pune în pericol planul Vidrei prin copilăriile lui. Nu se poate abține să nu strănute, deși i se spune în repetate rânduri să nu facă zgomot. Nu prea înțelege cum să te cațeri pe o scară fără trepte, apoi pricepe că are în față o ușă de dulap, nu o scară.
Cei doi prieteni reușesc să intre, în cele din urmă, în bucătăria domnului Urs și să-și umple sacul de cozonăcei. Dar când dau să plece, sunt surprinși de Urs cu sacul în spate…
4. Povești care te trag de mânecă
Autoare: Adriana Ștefan
Ilustraţii: Bianca Bratu
Editura: Humanitas Junior, 2024
„Cu un titlu cât se poate de nimerit, acest volum de povești contemporane exact asta face: te trage de mânecă și te ia pe sus iute-iute, fără să-ţi dea răgaz să te minunezi sau să te răzgândești, și te duce într-o lume care seamănă pe ici, pe colo cu a noastră. Cufundându-te în ea, nici nu știi când a fugit timpul și ai terminat cartea, trecând de la veselie la duioșie, de la hohote de râs la mici tristeţi, de la mirare la ușurare, într-un carusel colorat de întâmplări și de emoţii. Copiii se vor regăsi cu siguranţă în aceste povești tandre și amuzante, unde tabletele (nu cele de ciocolată, ci celelalte) și frigiderele există alături de vrăjitori și vrăjitoare (unele dintre ele ţinute prizoniere în dulap), de piraţi care înoată în borcane de iaurt, de prinţese care poartă tricou cu Metallica ori de cifre care se iau la harţă și ajung la tribunal. La final rămâi cu entuziasmul și bogăţia interioară pe care Adriana Ștefan le trezește cu ușurinţă în cititori, deoarece se află cu siguranţă în posesia baghetei magice a scrisului” - Ana Alfianu, autoarea cărții Val și Cetatea Sufletelor.
5. Tu și universul
Autori: Stephen Hawking și Lucy Hawking
Ilustrații: Xin Li
Editura: Humanitas Junior, 2024
Suntem călători în timp, mergând cu toții spre viitor. Fiți curajoși! Fiți hotărâți! Hai să lucrăm împreună pentru a face din acel viitor un loc pe care să ne dorim să-l vizităm! Această carte frumoasă și însuflețitoare rezumă pe înțelesul copiilor ultimul mesaj al profesorului Stephen Hawking către omenire, transmis în spațiu de Agenția Spațială Europeană în 2018, de Ziua Pământului. Cuvintele sale îi îndeamnă pe copiii de pretutindeni să privească cerul nemărginit și să se minuneze de lumea înconjurătoare, așa cum a făcut profesorul Hawking întreaga viață. Incluzând întrebări și răspunsuri la câteva subiecte științifice importante, explicate pentru tinerii cititori de Lucy Hawking, Tu și universul este lectura perfectă pentru mințile curioase.
6. Perla, supercățelușa
Autoare: Isabel Allende
Ilustrații: Sandy Rodríguez
Traducere: Ana Alfianu
Editura: Humanitas Junior, 2024
După 28 de cărţi publicate, traduse în peste 42 de limbi şi vândute în mai bine de 77 de milioane de exemplare în întreaga lume, Isabel Allende îşi face debutul în literatura pentru copii cu o poveste fermecătoare şi emoţionantă despre legătura dintre un băieţel şi animalul lui de companie.
Perla este o căţeluşă curajoasă, care are două superputeri: ştie să se facă iubită de toată lumea şi poate să răcnească mai ceva ca un leu-paraleu. Când află că Nico, prietenul ei cel mai bun, e hărţuit la şcoală de un băiat mai mare, Perla ştie că trebuie să intervină! Dar cum?
7. Scurtă călătorie prin corpul uman
Autor: Bill Bryson
Ilustrații: Daniel Long, Dawn Cooper, Jesús Sotés şi Katie Ponder
Traducere: Ioana Aneci
Editura: Polirom, 2024
Te-ai întrebat vreodată... De ce visăm? Care e rostul amprentelor? Ce se întâmplă cu un sendviș cu brânză după ce intră în corpul nostru? Ne petrecem întreaga viaţă într-un singur corp și, cu toate acestea, mulţi dintre noi habar nu au cum funcţionează el și ce se petrece în interior.
Bogat în date știinţifice despre modul uimitor în care funcţionezi, acest minunat tur ghidat ilustrat prin corp este o adaptare după bestsellerul lui Bill Bryson - Corpul.
8. Ly și Sofi
Autoare: Daniela Ulieriu și Raluca Ardeleanu
Ilustrații: Carmen Parii
Editura: Polirom, 2024
Ly și Sofi, două fetiţe de doisprezece ani, se dau în leagăn, ca de obicei, în părculeţul dintre blocuri, când se trezesc… teleportate la sute de ani în timp, într-o ţară unde totul e în oglindă. Acolo le cunosc pe Ly și Sofi-din-viitor, care le încredinţează o misiune extrem de importantă. Astfel, fetele pornesc într-o călătorie fantastică prin timp și spaţiu, folosind niște ceasuri inteligente care le ajută să străbată epoci apuse ale civilizaţiei noastre și, mai ales, să întâlnească personaje de excepţie, ca reginele Hatshepsut, Zenobia, Elisabeta I, Maria Stuart sau Maria a României și împăraţi, domnitori ori mari căpetenii precum Qin Shi Huang, Constantin Brâncoveanu sau Tacankpe Luta. Cu umor și suspans, cartea le dezvăluie micilor cititori aspecte mai puţin cunoscute din istoria antică, medievală sau contemporană.
9. Principiul viselor comunicante
Autor: Dan Lungu
Ilustrații: Radu Răileanu
Editura: Polirom, 2024
Leep este un vlogger deja faimos, cu foarte mulţi followeri. Peripeţiile lui sunt transmise live sau sunt povestite pe canalul său. În acest volum, Pleosk, Pixie şi, bineînţeles, Leep pornesc pe urmele Bandei lui Sânge-Închegat, dar fiecare pe drumul său. După ce descoperă grădina zoologică cu animale mutante, Leep încalecă zebra cu aripi în pătrăţele şi, printr-un concurs de împrejurări, descoperă principiul viselor comunicante. Acesta îl va face să experimenteze frica paralizantă din deşertul întunecat, să asiste la o scenă atipică de război, să participe la acţiunea unui joc video şi să fie martor la pregătirea marelui Bal Musk-at. Un lucru simplu pe care Leep îl învaţă în aventurile sale este că nu eşti niciodată prea mic pentru a te îndrăgosti, chiar dacă nu vrei s-o recunoşti nici în ruptul capului. Unele întâmplări sunt amuzante, altele triste sau dau fiori, dar totul e bine când se termină cum te aştepţi mai puţin.