Cum am ajuns aici pentru tinerii cititori, Stephen Johnson
Te-ai oprit să te gândești cât de uimitor este că ai acces cu ușurință la apă potabilă și electricitate? Sau te-ai întrebat cum s-au inventat aceste facilități moderne? Toate poveștile despre inovație încep cu o problemă care trebuie rezolvată.
Apoi apar rețelele de idei mari și (de obicei) o doză de geniu accidental. Rezultatele pot fi de-a dreptul neașteptate și ne schimbă viața complet.
În această carte, Steven Johnson explorează șase invenții-cheie și descoperiri care au modelat lumea modernă – sticla, frigul, sunetul, curățenia, timpul și lumina – și ne povestește cum am ajuns aici.
Plină de surprize și conexiuni care te pun pe gânduri, această adaptare pentru tinerii cititori a bestsellerului New York Times și a miniseriei PBS în șase părți va inspira, cu siguranță, următoarea generație de inovatori și creatori.
Toate acele locuri minunate, Jennifer Niven
Theodore Finch e fascinat de moarte şi se gândeşte neîncetat la tot felul de modalităţi în care şi-ar putea pune capăt zilelor. Violet Markey trăieşte pentru viitor, numărând zilele rămase până la absolvire. Cand Finch ar putea evada atât din micul ei oraş din Indiana, cât şi din suferinţa copleşitoare provocată de recenta moarte a surorii sale. Când Finch şi Violet se întâlnesc pe marginea clopotniţei de la şcoală, nu este foarte limpede cine pe cine salvează. Iar când devin parteneri într-un proiect de descoperire a „minunilor naturale" din statul lor, amândoi fac descoperiri mult mai importante: Finch poate fi el însuşi numai alături de Violet. Iar Violet numai alături de Finch poate uita de numărătoarea zilelor şi poate începe să le trăiască. Însă, în timp ce lumea lui Violet creşte, a lui Finch începe să scadă.
Dragă Evan Hansen, BENJ PASEK, JUSTIN PAUL, STEVEN LEVENSON, VAL EMMICH
Când o scrisoare care nu ar fi trebuit să fie văzută de nimeni îl implică pe Evan Hansen în drama unei familii care își pierde fiul, adolescentul primește șansa vieții lui, aceea de a aparține. Trebuie doar să susțină o minciună pe care nu a intenționat niciodată să o spună, anume că un puști despre care toată lumea știa că are multe probleme personale, Connor Murphy, este prietenul lui cel mai bun. Dintr-odată, Evan nu mai este invizibil, nici măcar pentru fata visurilor lui. Iar părinții lui Connor Murphy îl primesc în frumoasa lor casă din cealaltă parte a orașului de parcă ar face parte din familie, disperați să afle mai multe despre enigmaticul lor fiu, de la cel mai apropiat prieten al acestuia. Pe măsură ce Evan este atras și mai mult în acest vârtej de furie, regret și confuzie, își dă seama că lucrul pe care îl face nu poate fi bun. Dar dacă prin asta ajută niște oameni cât de greșit poate fi? Desprins de-acum din mrejele anxietății sale debilitante, acest Evan nou are un scop. Și un website. Este încrezător. Este un fenomen viral. Fiecare zi este nemaipomenită. Până când adevărul riscă să iasă la iveală, iar adolescentul se confruntă cu cel mai mare obstacol al lui: propria persoană. O minciună nevinovată duce la adevăruri complicate în această poveste emoționantă și matură despre durere, autenticitate și lupta pentru a aparține, într-o perioadă epocă în care conectarea este instantanee și izolarea, profundă.
Minunea, R J Palacio
Este cartea după care s-a făcut și filmul cu același nume, una dintre cele mai duioase povești ale vremurilor noastre. Despre acceptare și despre puterea de a fi diferit. August Pullman este un băiat de 10 ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. „Nu judeca după aparenţe“ pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul Prinţ: „Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.“ Dar și povestea surorii lui, care merge în paralel, e la fel de emoționantă și de puternică. E o lecție a vremurilor în care trăim.
Grădina Secretă, Frances Hodgson Burnett
Când locuia în India, Mary Lennox era o fetiță bolnăvicioasă și nu tocmai amabilă cu cei din jur. Din nefericire, rămâne orfană și este trimisă în Anglia, pentru a locui la misterioasa reședință a unchiului său Archibald Craven. Acesta nu-i acordă prea multă atenție și nimic nu pare să aducă vreo schimbare în felul ei de a fi. Este singură și nu are cu cine să se joace, dar, într-o zi, află de existența unei grădini secrete în care, firește, nimeni nu are voie să intre. Apoi, Mary descoperă o cheie veche într-un răzor de flori și, dintr-odată, un val de magie o conduce către poarta interzisă. Când rotește cheia în încuietoare, Mary intră într-o lume pe care, altfel, nu și-ar fi putut-o imagina vreodată. Ocupându-se de grădină, alături de grădinarul Ben Wheatherstaff și de vărul ei, Colin Craven, Mary însăși înflorește, transformându-se într-o ființă optimistă și veselă. Aici este și înțelesul acestei cărți clasice, care a încântat atâtea generații: liniștea sufletească și sănătatea trebuie cultivate precum florile unei grădini îngrijite cu dragoste.