Jurnalul.ro Ştiri Social Cărți din colecția de iarnă la Gaudeamus

Cărți din colecția de iarnă la Gaudeamus

de Diana Scarlat    |   

Ajuns la cea de-a 24-a ediție, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură 2017 mizează pe oferte atractive, venind chiar cu o colecție de cărți de iarnă. Editurile au învățat că cititorii se câștigă pas cu pas, chiar dacă asta înseamnă să pornească de la alte tipuri de oferte, nu doar de la cărți, într-o Românie în care 20% din populație nu citește cărți și aproape 40%, doar o carte pe an.

Uniunea Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România, are stand special la această ediție a Târgului Gaudeamus, care și-a deschis porțile ieri și își așteaptă vizitatorii până diminică, la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti. La târg sunt prezenți peste 300 de expozanţi, care au adus sute de mii de titluri și organizează 800 de evenimente culturale, pe gustul tuturor, cele mai multe fiind lansări de carte. Strategiile editurilor par a se inspira din cele mondene, mai ales prin „cărțile de iarnă” despre care vorbesc reprezentanții acestora. „Poate fi o strategie bună de marketing aceasta de a prezenta „carte de iarnă”, pe modelul colecțiilor de modă. Chiar am un prieten care a lansat „poezie de casă”, pe modelul prăjiturilor de casă. Piața de carte crește prin târgurile de carte, prin cifrele de vânzări, dar nu știu în ce măsură crește și numărul real de cititori. Pe același principiu mizează și Festivalul Enescu sau festivalurile de teatru. Altfel, strategiile acestea de marketing sunt firești”, explică George Ardeleanu, critic literar.

Această ediție mizează pe scriitorii români, printre cele mai excentrice titluri numărându-se „De și despre Horațiu Mălăele... cine-i ăsta” - de Horațiu Mălăele, „Corina”, de Eugen Mihăescu, „Nocturnă cu un vampir”, de Stelian Tănase sau „Ai Suru – A Iubi 2”, de Ioana Lee, care vor fi lansate în aceste zile. În ansamblu, piața de carte nu stă la fel de bine cum se vede la târguri. Conform unui studiu realizat recent de Eurostat, România se află pe ultimul loc la consumul de carte din Europa, constant, în ultimii zece ani.

Doar 2,8% dintre români citesc măcar zece cărți în fiecare an și doar 38,7% dintre români, în 2007,  respectiv 29,6%, în 2011, citeau doar o carte pe an.

La Romexpo vor avea accesul gratuit preşcolarii, elevii, studenţii, profesorii, bibliotecarii, profesioniştii din domeniile editorial/educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.

Peste 120.000 de vizitatori sunt așteptați în cele cinci zile de târg, la Romexpo, la fel ca anul

Subiecte în articol: Târgul Internaţional Gaudeamus
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri