Jurnalul.ro Cultură Carte Despre doliu, anxietate şi nu numai

Despre doliu, anxietate şi nu numai

de Maria Coman    |   

6 cărţi vă propun săptămâna aceasta. Diferite, ce e drept, dar interesante cu toatele. 

Warren Buffet şi şcoala vieţii 

Rodul a peste cinci ani de eforturi, timp în care, pe lângă documentarea exhaustivă, au avut loc discuții și interviuri de mii de ore cu Warren Buffett, cu rudele lui, prietenii, colegii, asociații de afaceri și alții, această carte conturează unul dintre cele mai veridice portrete din istoria biografiilor: un om în aparență simplu, amator de hamburgeri și înghețată, obsedat de cifre și statistici, dar și călăuzit de o morală solidă, cu o viață personală tumultuoasă, care a ajuns în cele din urmă să întruchipeze visul american. Povestea celui care, în copilărie, când vindea gumă de mestecat pentru a câștiga câțiva bănuți, a visat să devină cel mai bogat om din lume (ceea ce a și reușit, în 2008) este totodată oglinda unui secol zbuciumat: crize economice, războaie, mișcări sociale și schimbări profunde de mentalitate.

Satantango 

Într-un sat pustiit din Ungaria, într-o atmosferă înecată în mucegai, rugină și putrefacție, personajele romanului Satantango încearcă din răsputeri să-și aleagă un drum în viață, să găsească răspunsuri și să supraviețuiască. „Știi, dansul e slăbiciunea mea”, spune unul dintre ele - și, dansând, uită cu toții de nenorocirea pe care o lasă în urmă, de putregaiul care macină lucrurile, de clădirile care cad pe oameni. Totul e mișcare, dans în Satantango: personajele, care-și părăsesc casa în căutarea unei fantezii; natura, care ocupă cu repeziciune locul lăsat gol de oameni și freamătă nevăzut; destinul, care îi ține pe toți într-o așteptare nestatornică, ispitindu-i cu semnele salvării; chiar și timpul are zvâcniri neașteptate, ordonând materia după principii stranii. Și totul se petrece în virtutea unei așteptări al cărei sfârșit nu se întrevede, al cărei adevăr e încă departe.

Credeam că problema e doar la mine Rușinea nu este ceva cu care ne naștem. Rușinea ne este indusă: de familie, de societate, de noi însene. La fel și perfecțiunea, care nu este altceva decât o modalitate de a ne ascunde vulnerabilitățile, crezând că imperfecțiunea este sinonimă cu a fi slabă, indezirabilă, inadecvată. Consumăm timp și resurse prețioase pentru a ne ridica la înălțimea unor așteptări care ne-au fost impuse artificial și pentru a fi ceva ce nu suntem. Brené Brown ne explică de unde provin toate aceste nesiguranțe și ne arată cum să luptăm cu rușinea, vinovăția, criticile și judecățile care apar în cadrul familiei, la locul de muncă, în mass-media, între prieteni sau chiar în mintea noastră.

E ok să nu fii ok Megan Devine scrie despre doliu cu profundă empatie și le deschide, prin această carte, o nouă perspectivă celor care vor să înțeleagă mai bine ce înseamnă pierderea, doliul și vindecarea în urma acestor traume. Prin povești de viață, studii de caz și exerciții, E ok să nu fii ok așază într-o altă paradigmă miturile culturale curente despre întoarcerea cât mai rapidă la așa-numita „normalitate“, propunându-ne, în schimb, o abordare practică și sănătoasă de construire a unei vieți care să integreze atât experiențele fericite, cât și pe cele nefaste. Când privești lumea altfel decât numai în alb și negru, devii conștient că iubirea îți oferă oricând încă o șansă.

Cum să îţi îmblânzeşti anxietatea. 40 de modalități prin care să redevii stăpân pe viața ta

 Această carte încalcă un tabu și distruge o prejudecată. Discută fără reținere despre un subiect pe care societatea încă îl consideră delicat: anxietatea și toate manifestările ei. Am fost educați să fim puternici și perseverenți, ni se pretinde să atingem perfecțiunea, indiferent de cât de multe provocări întâmpinăm zilnic, în viața personală și cea profesională. Fără a fi o lucrare de specialitate, cartea se adresează tuturor celor care suferă de tulburări de anxietate de orice fel, anxietate generalizată, tulburare de panică, obsesiv-compulsivă, socială sau stres posttraumatic. Într-o manieră empatică și amuzantă, James Withey abordează un subiect extrem de serios și ne pune la dispoziție patruzeci de modalități de a ne îmblânzi anxietatea. Toate s-au născut din experiența personală a autorului, care suferă de depresie, anxietate și PTSD. A supraviețuit unor experiențe traumatizante în copilărie, precum abuzul sexual, tentative de suicid și anorexie.

Darul prezenței conștiente: Ghid de mindfulness pentru femei este prima carte scrisă de Caroline Welch, publicată în martie 2020. Caroline Welch pleacă de la constatarea faptului că în prezent femeile se confruntă cu solicitări din ce în ce mai mari din partea societății, trebuind să îndeplinească sarcini multiple în toate domeniile, de la cel familial la cel profesional. Ea a scris această carte încercând să răspundă la întrebarea: Există o modalitate prin care viața femeilor să integreze mai mult calm și mai puțin haos? Singura constantă în viață este schimbarea. Evident, nu putem să schimbăm ceea ce se întâmplă cu noi sau în jurul nostru, însă putem să schimbăm modul în care ne raportăm la aceste evenimente, prin puterea transformatoare a prezenței conștiente. Aceasta este o stare de spirit care poate literalmente să ne modifice creierul prin neuroplasticitate, acea abilitate a creierului de a evolua permanent pe toată durata vieții.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: cărţi prietenii afaceri doliu anxietate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri