Jurnalul.ro Cultură Carte Cărțile care ne fac mari

Cărțile care ne fac mari

de Florian Saiu    |   

Vă propun aici, în fuga primăverii, câteva tilturi apărute recent (sau în curs de publicare) la câteva dintre cele mai importante edituri din România. Cercetați-le, cumpărați-le, citiți-le, luminați-vă!

1. Manuscrisele de la Marea Moartă

Autor: James C. Vanderkam

Editura: Humanitas, 2024

În anul 1947, în peșterile din Deșertul Iudeii au fost găsite o serie de manuscrise ebraice misterioase; descoperirea a zguduit nu doar comunitatea științifică, ci și întreaga creștinătate.

Până atunci, cele mai vechi manuscrise ale Bibliei ebraice datau din veacul al X-lea după Cristos; cele descoperite acum la Qumran erau mai vechi cu un mileniu. Nu doar atât: ele dovedeau că autorii lor, misterioasa sectă apocaliptică a esenienilor, erau uluitor de asemănători cu primii creștini în privința doctrinei și ritualurilor. Să fi fost esenienii primii adepți ai lui Cristos sau oare aceștia din urmă vor fi provenit din comunitatea de la Qumran? Ce legătură este între esenieni și Noul Testament? Controversatele manuscrise pot oare să rescrie acum istoria creștinismului timpuriu, răsturnând tot ceea ce știam despre Isus și ucenicii săi?

Dincolo de tumultul mediatic, cartea de față, alcătuită chiar de către unul dintre editorii și traducătorii Manuscriselor de la Marea Moartă, ne oferă o perspectivă limpede și echilibrată despre originea, istoria, conținutul și impactul acestora, precum și răspunsuri la aceste tulburătoare întrebări.

„Acesta va fi un timp al mântuirii pentru poporul lui Dumnezeu, un timp de domnie pentru toți cei ai Lui și de nimicire veșnică pentru toți cei ai lui Belial. Nelegiuirea va fi nimicită și nu va mai fi nici o rămășiță; pentru fiii întunericului nu va fi scăpare. Fiii dreptății vor străluci până la marginile pământului până se vor sfârși vremurile întunericului, iar când va hotărî Dumnezeu, slava lui măreață va străluci pe vecie pentru pacea, binecuvântarea, slava, bucuria și viața lungă a fiilor luminii.” - Manuscrisele de la Marea Moartă, Manualul războiului 1, 5-9

2. Ultimele zile ale dinozaurilor

Autor: Riley Black

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Roxana Măciucă

Imaginează-ți că te afli în Cretacic. Este o zi ca oricare alta, o după-amiază însorită în urmă cu 66 de milioane de ani. În doar câteva ore, tot ce vezi cu ochii va fi șters de pe fața Pământului. Vegetația luxuriantă va fi cuprinsă de incendii. Cerul se va întuneca. Înfricoșătorul tiranozaur aflat la vânătoare va fi carbonizat într-o clipă; dominația marilor reptile va lua sfârșit. Însă această catastrofă va fi marea șansă a micilor mamifere ascunse sub pământ: strămoșii omului, specia care domină planeta azi.

Scrisă într-un stil accesibil și atractiv, Ultimele zile ale dinozaurilor se adresează tuturor celor care vor să afle ce s-a întâmplat în zilele, anii și secolele după ce planeta noastră a fost lovită de un asteroid nimicitor. Este o poveste relatată din perspectiva victimelor și a supraviețuitorilor unuia dintre cele mai mari cataclisme din istoria Pământului.  

3. Sexus

Autor: Henry Miller

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Antoaneta Ralian

Romanul Sexus, publicat la Paris în 1949, este un amestec de ficţiune şi episoade autobiografice, în care autorul descrie primele sale eforturi literare, numeroasele aventuri amoroase, destrămarea căsniciei, traiul într-un New York sclipitor şi totodată marcat de sărăcie. Este o carte care a stârnit controverse aprinse, însă indiferent dacă se lansează în descrieri licenţioase, discuţii despre artă, filozofie sau psihanaliză, poveşti picareşti sau destăinuiri, Henry Miller abordează totul cu aceeaşi francheţe cuceritoare, hedonism asumat şi o intensitate ce-şi are sursa într-o sete de viaţă molipsitoare. 

Sexus este primul roman al trilogiei Răstignirea trandafirie, scrisă de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisă în Statele Unite ale Americii şi publicată la Paris între 1949 şi 1960.

4. Dincolo de limite

Autor: Salman Rushdie

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Petru Dulgheru

Eseurile reunite în Dincolo de limite - mărturisiri tulburătoare despre perioada trăită sub ameninţarea fatwei emise de ayatollahul Khomeini, dar şi polemici literare sau discuţii despre pasiunile sale (fotbalul, muzica rock, filmele) - compun portretul lui Salman Rushdie, intelectual veritabil, romancier cunoscut în întreaga lume şi militant pentru libertatea de expresie. 

Subiectele alese variază de la Vrăjitorul din Oz, India sau scriitori ca Angela Carter, Arthur Miller, Edward Said, J.M. Coetzee şi Arundhati Roy până la unele probleme politice precum situaţia din Kashmir, Irlanda de Nord, Kosovo, lumea islamică versus lumea occidentală sau atacul terorist de la 11 septembrie 2001. Volumul se încheie cu o prelegere ce îi dă şi titlul, în care Rushdie analizează tema limitelor: depăşirea lor, înlăturarea tabuurilor şi frontierele iluzorii ale lumii în care trăim.

5. Hana

Autoare: Alena Mornštajnová

Editura: Curtea Veche, 2024

Traducere: Gabriela Georgescu

Suntem în 1954, Mira are nouă ani și viața ei este pe cale să se schimbe pentru totdeauna. După ce o epidemie de febră tifoidă face ravagii în orașul ei, răpindu-i părinții și frații, copila orfană este nevoită să locuiască cu mătușa ei misterioasă și depresivă, Hana, o femeie deopotrivă fragilă și înfricoșătoare. Treptat, Mira descoperă istoria tulbure a familiei lor și începe să înțeleagă de ce mătușa ei este incapabilă să aibă încredere în sine și în lumea din jur. Prin cele două fire spațio-temporale separate ale cărții, întrețesute cu multă abilitate, Mira descoperă secretul modului de viață retras al Hanei, al vinovăției pe care o poartă și al tatuajului de la încheietura mâinii.

Bazat pe fapte reale, acest roman al Alenei Mornštajnová are ritmul și dramatismul unui film captivant.

6. Sau-sau

Autoare: Elif Batuman

Editura: Curtea Veche, 2024

Traducere: Andreea Florescu

Studentă în anul doi la Harvard, Selin încearcă să își descifreze relația neconsumată cu Ivan. Mirările și nebuniile tipice vieții studențești nu-i aduc cele mai mari satisfacții, iar dinamica dintre femei și bărbați adesea o exasperează.

Dornică să-și depășească dezamăgirea amoroasă și să înțeleagă condiția umană, Selin apelează la un ghid existențial mai puțin convențional: operele unor autori precum Proust, Pușkin sau Breton. Cel mai seducător model de existență se dovedește însă a fi cel propus de Kierkegaard, care opune hedonismul comportamentului responsabil, așteptat de societate. Primele experiențe sexuale și o călătorie în țara de origine o determină pe Selin să iasă din propria carapace. Cu o voce onestă, eroina ne poartă într-un carusel palpitant al propriei deveniri, presărat cu perspective hilare și înduioșătoare asupra vieții.

7. 20 de întrebări și răspunsuri despre Immanuel Kant

Autor: Mircea Flonta

Editura: Humanitas, 2024

Este oare filozofia lui Kant, așa cum se crede, cel mai dificil cod al gândirii? Cel pe care, în primii ani după publicarea lui, au reușit să-l „spargă“ numai câteva minți? Cartea lui Mircea Flonta pare să spulbere acest mit. În limba română nu există o mai limpede prezentare a demersului care s-a asociat cu suprema glorie și suprema dificultate a filozofiei. Ce-ar fi dacă am constata, după lectura acestei cărți, că una dintre cele mai severe minți ale gândirii poate să ne iasă în întâmpinare și să ne propună prietenia ei?

„Reforma metafizicii întreprinsă de Kant are la bază distincția sa dintre rațiunea pură teoretică sau speculativă și rațiunea pură practică. Prima conține condițiile de posibilitate ale oricărei cunoașteri cu valoare obiectivă, cea de-a doua, principiile deciziei și acțiunii morale. În demersul care este critica rațiunii, demers pe care Kant l-a comparat cu un proces intentat rațiunii, aceasta este acuzatul, acuzatorul, apărătorul și judecătorul, dar deopotrivă instanța de la care emană legile ce orientează judecata.” - Mircea Flonta

8. Jocul de-a statuia

Autor: Günter Grass

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Victor Scoradeț

„O scriere atât de târziu descoperită a unui autor a cărui operă și-a pus amprenta asupra literaturii germane a secolului XX și i-a ridicat prestigiul internațional, fiind distinsă în 1999 cu Premiul Nobel, este un eveniment important.” (Berliner Zeitung)

Poet, prozator, dramaturg, sculptor şi grafician, Günter Grass s-a născut în 16 octombrie 1927 la Danzig (Gdańsk), unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. După război a urmat Academia de Artă din Düsseldorf (1947-1952), apoi Universitatea de Arte Plastice din Berlin. A trăit un timp la Paris, apoi în Italia, iar din 1960, în Berlinul de Vest şi la ţară, în Schleswig-Holstein. A debutat în 1956, cu volumul de poezii Avantajele găinilor giruetă, şi s-a afirmat ca prozator la o întâlnire a Grupului 47 cu romanul care îl va consacra pe plan internaţional, Toba de tinichea (1959). Împreună cu Pisica şi şoarecele (1961) şi Ani de cîine (1963), acesta formează „trilogia Danzigului”. 

9. Cartea cărților copilăriei

Autoare: Irina Petraș

Editura: Școala Ardeleană, 2024

„Scriitori din toată țara și oameni ai cărții povestesc o experiență de cititor din copilărie: cărțile care i-au marcat, care au declanșat dragostea de carte ca mijloc mirabil de cunoaștere a lumii, cărți pe care le pot socoti începutul carierei de Cititor/Cititoare de literatură. (…) Textele au fost scrise anume pentru această antologie sau au fost preluate din cărți și reviste culturale. Răspunsurile autorilor sunt încântător de diverse: amintiri nostalgice, evocări sentimentale ale atmosferei începuturilor, interpretări cu tentă teoretică ale actului lecturii, mici eseuri despre carte și cititori. (…) Fotografiile din copilărie ale scriitorilor completează atmosfera retro a volumului.” - Irina Petraș

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri