Jurnalul.ro Cultură Muzica Cartografii Sonore. Recital de chitară - DUO HESPERUS

Cartografii Sonore. Recital de chitară - DUO HESPERUS

de Magdalena Popa Buluc    |   

Vineri, 19 aprilie 2024, ora 18:00, vă invităm la Muzeul Hărților, în str. Londra nr. 39, pentru un RECITAL DE CHITARĂ - DUO HESPERUS, inclus în stagiunea „Cartografii Sonore. Concertele MNHCV IX”, organizat în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR).

DUO HESPERUS este format din chitariștii Costin Soare - unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români și Ioan Bănescu, unul dintre cei mai talentaţi chitarişti din tânăra generaţie.

 

Cei doi muzicieni au pregătit un #program #spectaculos cuprinzând dansuri din repertoriul tradiţional de duo de chitare, alături de lucrări inedite scrise de compozitori români: de la energicele Dansuri gitane de Joaquin Turina la armoniile jazzistice din piesa Flori de jazz-o-mie de George Păiș, de la tango-urile argentinianului Astor Piazzolla la dansurile populare româneşti re-imaginate de Sabin Drăgoi.

 

Lucrarea serii va fi „Harta Regatelor Spaniei și Portugaliei” de J. B. Homann, cca. 1720. Aceasta ne prezintă cele 2 regate din Peninsula Iberică și include informații despre forme de relief, cursuri de apă, orașe, provincii. La nivelul cartușului bogat decorat, regăsim două creaturi mitologice care susțin o ghirlandă cu stemele principalelor provincii. De ce sunt ele reprezentate aici? În ce scop a fost realizată această hartă? Răspunsurile le vom afla împreună, în cadrul prezentării realizate de un muzeograf de la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi.

 

Proiectele UCIMR

 

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave,

ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.

 

Subiecte în articol: DUO HESPERUS Muzeul Hărților
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri