Jurnalul.ro Editoriale Carul din Caracal se răstoarnă și la Călărași

Carul din Caracal se răstoarnă și la Călărași

de Dan Constantin    |   

Fondurile europene, motiv de gâlceavă în multe locuri din țară și obiect de cercetare pentru procurorii Codruței Kovesi, au ajuns să dezbine și comunitatea, altfel liniștită, a municipiului Călărași.

 O lucrare de modernizare cu scop ecologic, lansată recent cu artificii de primăria locală, a reușit să provoace o puternică mișcare de protest civic a locuitorilor, indignați de deturnarea scopului afișat al proiectului. Pe site-ul primăriei, descrierea proiectului „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal funcțional în zona centrală a municipiului” nu face nicio referire la atacarea spațiilor verzi din parcul central de pe malul Borcei. Proiectul a  fost lansat în decembrie 2019 și are ca dată de finalizare 31 mai 2022, dar graficele de derulare sunt întârziate cu doi ani. Acum primarul Dulce anunță că execuția durează 17 luni, deci prin finalul anului 2023 se vor încheia lucrările. Perioada de „gestație” din timpul pandemiei a adus și gândul cel rău, incluzând în elanul constructiv și trasarea unei rute auto prin hăcuirea parcului.

Zeci de arbori monumentali, care asigură liniște și aer curat locuitorilor din zona limitrofă, ar urma să fie doborâți. Drumul care se deschide pentru circulație auto contravine flagrant scopului proiectului care a fost avizat și încadrat în finanțare cu fonduri europene tocmai pentru că avea înscris ca prioritate de investiții „promovarea unei strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, iar ca obiectiv specific general, „reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ”. Șase obiective specifice dau detaliile pe baza cărora s-au alocat 36,588 de milioane de lei nerambursabili de la Bruxelles și bugetul național: reducerea emisiilor de carbon prin restricționarea traficului auto în zona centrală a municipiului; reducerea poluării, inclusiv a celei sonore; creșterea atractivității deplasărilor cu bicicleta; creșterea accesibilității cetățenilor la punctele de interes; îmbunătățirea microclimatului și calității aerului; creșterea calității vieții cetățenilor municipiului Călărași. Toate acestea sunt anulate de ideea  dezastruoasă, promovată și susținută de actualul primar PSD, de a tăia copacii și a deschide circulația auto prin parcul orașului, protejat și amenajat cu grijă de peste o sută de ani de edilii anteriori. Un protest semnat de peste 3.000 de călărășeni, la care mă alătur și eu, în calitate de cetățean de onoare al municipiului Călărași, titlu conferit de Municipalitate, cer oprirea acestei deturnări a proiectului, care ar transfera pe malul Borcei „celebritatea” carului răsturnat la Caracal.  

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri