Pe ultima sută de metri a Guvernului tehnocrat, una dintre structurile importante ale Ministerului Transporturilor a oferit pe tavă un contract de peste 365.000 de euro unor companii de pază apropiate fostului Partid Democrat Liberal și actualului Partid Național Liberal.
Compania Națională Aeroporturi București, care se ocupă de activitatea aeroporturilor internaţionale București - Otopeni şi București - Băneasa, a ales să angajeze, fără licitație, firma de pază a fostului apropiat al lui Vasile Blaga, Mihai Neicu, care, împreună cu o altă societate, patronată de fostul viceprimar al Capitalei, Robert Constantin Ionescu, urmează să păzească casieria centrală a instituției publice.
Neicu este unul dintre denunţătorii ginerelui lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu, în dosarul de evaziune fiscală pentru care acesta a fost trimis în judecată și care le-a povestit procurorilor, cu lux de amănunte, cum fostul co-președinte al PNL, Vasile Blaga, i-a cerut acestuia să-l introducă pe ginerele său în afacerile cu statul. Robert Ionescu a ocupat, după ce a plecat de la Primăria Capitalei, funcția de președinte al Oficiului de Compensare pentru Achizițiile de Tehnică Specială, din cadrul Ministerului Economiei, pe vremea ministeriatului lui Adriean Videanu.
Două firme de pază, controlate de doi oameni apropiați fostului regim Boc-Băsescu, reușesc să pună mâna pe contracte publice la finalul mandatului lui Dacian Cioloș. Încrengătura relațiilor dintre aceste personaje este una mai mult decât interesantă.
Contract fără licitație
Compania Națională Aeroporturi București este o entitate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, rezultată din comasarea a două societăți cu capital de stat care se ocupau de administrarea Aeroportului Internațional București – Otopeni “Henri Coandă”, respectiv a Aeroportului Internațional București – Băneasa “Aurel Vlaicu”. Cu doar cinci zile înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, această companie a decis să achiziționeze servicii de pază, fără să organizeze o licitaţie publică în acest sens.
Astfel, în data de 1 noiembrie 2016, Compania Națională Aeroporturi București SA a încheiat, prin negociere directă, un contract în valoare de 1.606.417,92 de lei cu tot cu TVA, reprezentând 365.095 de euro, pentru contractarea de servicii de pază a transporturilor de bunuri și valori, precum și a serviciilor de pază pentru casieria centrală, dispeceratul și automatele de plată a parcărilor deținute de Compania Națională Aeroporturi București la ambele puncte de lucru din nordul Capitalei. Este vorba despre Aeroportul Henri Coandă și despre Aeroportul Aurel Vlaicu.
Serviciile contractate au fost clasificate drept servicii de investigaţii și de siguranță, iar autoritatea contractantă a decis să aleagă procedura negocierii directe, fără publicarea, în prealabil, a unui anunț de participare și fără a organiza o licitație publică în acest sens, singurul criteriu de atribuire a contractului fiind acela al prețului cel mai scăzut.
Cine sunt firmele care au câştigat afacerea
Chiar și așa, au fost trei agenți economici care s-au înscris la negocierile organizate de către Compania Națională Aeroporturi București. Autoritatea contractantă a descalificat din start ofertele a doi operatori economici, considerând că singura ofertă admisibilă este cea pe care a depus-o asocierea dintre companiile SC Nei Divizia de Securitate SRL și SC Akyle Security SRL. Suma iniţială pe care Compania Națională Aeroporturi București era dispusă să o cheltuiască pentru aceste servicii se ridica la 1.391.385,6 lei fără TVA, iar asocierea celor două firme a cerut un tarif de 1.338.681,6 lei fără TVA.
Dacă, în ceea ce privește prima companie care face parte din această asociere, SC Nei Divizia de Securitate SRL, știm că este controlată de afaceristul Mihai Neicu, unul dintre foștii aproiați ai liderului PDL-PNL Vasile Blaga, surpriza a apărut odată cu studierea structurii acționariatului celei de-a doua companii, SC Akyle Security SRL.
Astfel, potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC Akyle Security SRL a fost înființată, în data de 20 mai 2013, de către un anume Nicușor Silimon, în calitate de asociat unic și administrator. De la înființare, societatea a primit ca obiect principal de activitate “activități de pază și de protecție”.
La sfârșitul anului trecut, mai exact în data de 21 octombrie 2015, Nicușor Silimon decide să coopteze în societate alți doi asociați. Aceștia se numesc Robert Constantin Ionescu și Mihaela Elena Neagu, care vin cu un aport la capitalul social al companiei în cuantum de 400 de lei. În urma cooptării, Nicușor Silimon a rămas cu 33,33 la sută din acțiuni, în timp ce Mihaela Elena Neagu controla alte 33,33 la sută din acțiuni, cea mai mare pondere la capitalul social revenindu-i asociatului Robert Constantin Ionescu, cu 33,34 de procente. Ionescu este nimeni altul decât fostul viceprimar al Primăriei Generale a Municipiului București din primul mandat al edilului Sorin Oprescu.
La fel de interesant este faptul că, potrivit informațiilor furnizate de arhiva SEAP, societatea Akyle Security SRL nu a mai derulat, până anul acesta, niciun contract cu vreo instituție publică, singurul evidențiat fiind cel atribuit, luna trecută, de către Compania Națională Aeroporturi București SA.
Sub structura acționariatului descrisă mai sus, în data de 28 martie 2016, cei trei parteneri de afaceri se reunesc și decid să revoce administratorul Liliana Radantu Burgui și să-i numească în această funcție pe Nicușor Silimon și pe un anume Marius Sorin Bozgan. Tot de la Oficiul Național al Registrului Comerțului mai aflăm că, în data de 8 septembrie 2016, asociatul Nicușor Silimon decide să-i cesioneze lui Robert Constantin Ionescu toate cele 33,33 la sută din acțiunile deținute la companie și să renunțe inclusiv la funcția de administrator. Ca atare, Robert Constantin Ionescu deținea, la acel moment, 66,67 la sută din capitalul social, iar Elena Mihaela Neagu a rămas cu cele 33,33 de procente. Firma a rămas, de asemenea, să fie administrată doar de către Marius Sorin Bogzan.
În 21 septembrie 2016, acționarii decid numirea a încă unui administrator, în persoana unui anume Ionel Marian Mândroc, iar Elena Mihaela Neagu decide să-și cesioneze părțile sociale în favoarea unei anume Daniela Brăileanu. Tot atunci, acționarii completează obiectul de activitate al companiei cu instalații electrice, inclusiv alarme antiefracție, depozitări, manipulări, activități de telecomunicații și de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării, consultanță pentru afaceri și management, inginerie, activități de servicii privind sistemele de securitate și activități de investigații.
Ultima notificare de la Registrul Comerțului în privința firmei fostului viceprimar general apare la două zile după ce societatea a fost selecționată să lucreze pentru Compania Națională Aeroporturi București SA, în 3 noiembrie 2016, când asociații Robert Constantin Ionescu și Daniela Brăileanu au decis să îi revoce mandatul de administrator al lui Marius Sorin Bozgan.
Ionescu, de la Primărie, la Economie, în subordinea lui Videanu
Acționarul majoritar al SC Akyle Security SRL, Robert Constantin Ionescu, este un cunoscut avocat care activează în Baroul București. În anul 2008, acesta a candidat, din partea Partidului Noua Generație, înființat de Gigi Becali, pentru fotoliul de primar al Primăriei Sectorului 2, împotriva lui Neculai Onțanu. Ionescu a candidat, însă, tot atunci, și pe listele pentru Consiliul General al Municipiului București, din partea aceleiași formațiuni politice.
În urma alegerilor locale, Primăria Capitalei a fost câștigată, în vara anului 2008, de către Sorin Oprescu. PNG a intrat în consiliu și, în alianță cu consilierii Partidului Democrat Liberal, Ionescu a fost votat să ocupe fotoliul de viceprimar al Capitalei. Ulterior, Robert Ionescu s-a aprpiat de PDL, fapt ce a fost recompensat, un an mai târziu.
În iulie 2009, Robert Constantin Ionescu decide să demisioneze din funcția de viceprimar și este numit președinte al Oficiului de Compensare de Achiziții de Tehnică Specială, structură aflată în subordonarea Ministerului Economiei, condus, la acea dată, de către liderul democrat-liberal Adriean Videanu. Mandatul lui Ionescu la conducerea acestei strucruri a încetat după demiterea, prin depunerea moțiunii de cenzură în Parlament, a Guvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu, în aprilie 2012.
Din declarațiile de avere depuse de avocatul Robert Constantin Ionescu, în funcțiile publice pe care le-a ocupat, reiese că acesta nu deține terenuri, nu deține imobile, nu deține bunuri de valoare sau conturi ori depozite bancare. Mai mult, nu are datorii și nici venituri din activităţi private.
Partenerul de afaceri, lider la PNL
În ceea ce îl privește pe fondatorul companiei Akyle Security SRL, Nicușor Silimon, acesta a candidat, la alegerile locale din vara acestui an, la o funcție de consilier în cadrul Consiliului Local al Sectorului 6 București, din partea Partidului Național Liberal. Potrivit declarației de interese pe care acesta a depus-o, cu ocazia candidaturii, Nicușor Silimon ocupa, în data de 18 aprilie 2016, funcția de secretar general adjunct al Partidului Național Liberal, fiind membru în Comisia de Cultură a PNL, dar și în Comisia pentru Fonduri Europene a aceleiași formațiuni politice.
Ca și în cazul lui Robert Constantin Ionescu, nici în declarația de avere a lui Nicușor Silimon nu regăsim proprietăţi imobiliare, ba nici chiar vehicule, nu există bunuri de valoare declarate, conturi sau depozite bancare și nici datorii. La capitolul venituri, acesta a menționat că lucrează ca agent de securitate la o companie de pază, Speed Services SRL din Ilfov, de unde a încasat venituri salariale în sumă totală de 5.462 de lei.
Din declarația de avere depusă cu același prilej, Silimon menționa, în 18 aprilie, că deține funcția de administrator la SC Akyle Security SRL dar și 100% din acțiunile la această companie. Așa cum am arătat mai sus, mențiunea contravine flagrant informațiilor de la Registrul Comerțului, care atestă faptul că, în 28 martie 2013, Silimon deținea doar 33,33% din acțiunile societății, pe care i le-a cesionat, în luna septembrie, lui Robert Constatin Ionescu.
Alte legături cu statul și alte afaceri pe bani publici
Nici cea de-a doua asociată a lui Robert Ionescu în cadrul aceleiași firme nu este de ignorat. Neagu Mihaela Elena este, potrivit unor informații, o apropiată a fostului ministru al Tineretului și Sportului, din vremea guvernării Boc-Udrea-Băsescu, Monica Iacob Ridzi. Așa se face că Neagu a fost numită în cadrul Complexului Sportiv Olimpia, din subordinea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret.
Neagu Mihaela Elena controlează, potrivit acelorași informații, compania SC Libro Events SRL, fostă Amma General Store SRL, firmă care se ocupă cu activităţi de curățenie și care a fost contractată de mai multe autorităţi publice pentru a presta servicii de specialitate. Un astfel de contract este cel parafat în 23 martie 2016, cu Spitalul Judeţean de Urgență Călărași, în valoare de 183.416 lei fără TVA.
Neicu, denunțătorul ginerelui lui Vasile Blaga
În ceea ce priveşte compania NEI Divizia de Securitate SRL, aceasta face parte din grupul de firme controlat de afaceristul Mihai Neicu. În luna mai a anului treut, Mihai Neicu a făcut un denunţ la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, în dosarul în care Ioan Andrei Rudeanu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală de 600.000 de euro, arătând că, în perioada septembrie 2010 - primăvara anului 2011, a fost solicitat de Vasile Blaga la o discuţie la sediul Partidului Democrat. „Acesta mi-a solicitat să-l ajut pe ginerele său, numitul Rudeanu Ionuţ, care îşi înfiinţase societatea de pază şi protecţie Axis Corporate Security, să obţină contracte de pază cu instituţii de stat şi companii private, şi să îl ajut în managementul acestei societăţi (recrutarea de personal, dotarea, întocmirea documentaţiei necesare, participarea la licitaţiile publice etc.)”.
A doua zi, Neicu s-ar fi întâlnit cu Ioan Andrei Rudeanu şi cu Agathe Rudeanu la Hotelul Phoenicia, aparţinând libanezului Mohammad Murad, convenind cu aceştia să sprijine activitatea firmei lor de pază în relaţia cu statul. „În urma sprijinului acordat de către mine, numitul Rudeanu, prin firma Axis, a obţinut mai multe contracte importante de pază, respectiv cu Administraţia Domeniului Public şi Privat Sector 4 Bucureşti, Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti, lanţul de hipermarketuri Carrefour şi altele pe care nu mi le amintesc precis”, preciza Mihai Neicu în faţa procurorilor. Tot patronul NEI Guard l-a ajutat pe Rudeanu să intre în afaceri pe bani grei cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Parcările, casieria și dispeceratul de la Aeroportul Internațional Henri Coandă și de la Aeroportul Interațional Aurel Vlaicu, din București, vor fi păzite de un consorțiu de firme de pază deținut de fostul prieten al lui Vasile Blaga, Mihai Neicu, și de Robert Constantin Ionescu, fostul subaltern al lui Adriean Videanu, de la Oficiul de Compensare pentru Achizițiile de Tehnică Specială.
Compania Națională Aeroporturi București SA a încheiat cu cele două firme, fără licitație, un contract de peste 365.000 de euro, cu două zile înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.