Jurnalul.ro Ştiri Social Casa Verde Fotovoltaice: cereri respinse pe nedrept

Casa Verde Fotovoltaice: cereri respinse pe nedrept

de L. Budin    |   

După întârzieri în publicarea listelor cu românii care au fost acceptaţi în programul „Casa Verde Fotovoltaice”, un nou scandal se arată la orizont. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanţare şi a declarat eligibile doar jumătate din solicitări. Multe au fost respinse fără vina aplicanţilor.

 

Mai mult de jumătate dintre cererile românilor au fost respinse de AFM din cauza termenului depăşit al documentelor depuse în aplicaţia informatică. Motivul contravine flagrant declaraţiilor anterioare ale instituţiei, arată Greenpeace România.

 

Instituţia se contrazice

Conform ghidului de finanţare, AFM nu poate da bani dacă documentele depuse nu sunt în termenul de valabilitate. Însă, spun cei de la Greenpeace România, instituţia nu ia în calcul comunicările anterioare emise pe acest subiect. În septembrie 2019, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri, de teama unei fraude informatice, Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că, pentru următoarea sesiune de înscrieri, nu mai era necesar ca cetăţenii să obţină noi documente. Într-un comunicat al AFM din 6 noiembrie anul trecut se preciza că: „Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării”.

 

S.O.S. la Guvern

Declarația aceasta nu a fost însă respectată în evaluarea dosarelor - drept urmare, 284 de milioane de lei rămân, pentru moment, nealocați. „Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii – termenul expirat al documentelor – este incredibil. (...) Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului. Cei s-au trezit excluşi pe nedrept din acest program solicită intervenţia Ministerului Mediului şi Guvernului României.

 

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este de cel mult 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minimum 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică.

 

13.339 cereri de finanţare au fost respinse.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri