Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Casele se vor ieftini cu 20% din vară

Casele se vor ieftini cu 20% din vară

de Daniela Ivan    |   

Băncile anticipează pentru următoarele trei luni o prăbuşire a cererii pentru creditele ipotecare sau pentru creditele de consum garantate cu ipoteci. Concomitent, preţurile locuinţelor va scădea după ce acestea au început să crească în primul trimestru al anului, pentru prima dată după 2014.

Instituțiile de credit au înăsprit semnificativ în primul trimestru al anului standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare, ca răspuns la Legea dării în plată cu ale cărei prevederi nu au fost de acord. Pentru perioada următoare, băncile anticipează o înăsprire în continuare a standardelor de creditare pentru acest tip de împrumuturi, potrivit Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, realizat în luna mai de Banca Naţională. Totodată, bancherii se aşteaptă şi la scăderi ale preţurilor cauzate de restrângerea cererii, potrivit sondajului citat.

Scad proprietăţile, cresc chiriile

Şi agenţii imobiliari consideră că preţurile locuinţelor vor coborî cu mai mult de 20% în această vară, în timp ce chiriile vor avansa cu 10-20%. Astfel, 45% dintre participanţii la un sondaj realizat de portalul Imobiliare.ro. sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se aşteaptă la o încetinire temporară a acesteia. Sondajul a fost realizat în rândul a 400 de agenţii imobiliare. Dintre brokerii imobiliari chestionaţi, 41% sunt de părere că preţurile imobilelor de locuit vor fi afectate în mod semnificativ, anticipând scăderi de preţ de peste 20%, în vreme ce o proporţie egală estimează că scăderile vor fi în jur de 10% sau mai mult. În acelaşi timp, 12% dintre cei intervievaţi consideră că scăderea preţurilor locuinţelor va fi de cel mult de 5%. Pe de altă parte, aproape 30% dintre respondenţi cred că şi chiriile se vor majora cu 20% sau mai mult, iar 45% se aşteaptă la creşteri în jur de 10% .

Anul 2016 a debutat în forţă pe piaţa rezidenţială. În primele patru luni ale anului au fost înregistrate 296.669 de tranzacții imobiliare, cu peste 28.000 mai multe față de perioada similară din 2015, potrivit unei statistici a Agenției Naționale de Cadastru. Cele mai multe tranzacții au avut loc în București – 28.830, Ilfov – 16.192 și Timiș – 14.604. Județele cu cele mai puține imobile tranzacționate sunt Covasna – 2.881, Gorj – 2.694 și Bistrița-Năsăud – 2.482.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri