Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât vom plăti factura în această iarnă. Iată calculul specialiștilor, pentru un apartament cu 2 camere

Cât vom plăti factura în această iarnă. Iată calculul specialiștilor, pentru un apartament cu 2 camere

de Redacția Jurnalul    |   

Temperaturile scad drastic în următoarea perioadă, iar pentru români se anunţă o iarnă scumpă. Primele calcule arată facturi lunare de câteva sute de lei pentru încălzire.

Şi cei care au sobe cheltuie sume consistente pentru căldură. Peste trei milioane de români vor plăti câteva mii de lei pentru lemnele necesare acestui sezon. Toate aceste suma pot creşte, în funcţie de temperaturi. Meteorlogii nu exclud episoade de ger sever, transmite Antena 3 CNN.

În doar două săptămâni, ar putea să apară primele semne ale iernii: temperaturi scăzute şi posibile ninsori. Mulţi români au pornit încă de pe acum centralele, iar facturile ar putea creşte considerabil în perioada următoare.

Primele estimări arată că pentru un apartament de două camere, de exemplu, factura la energie electrică în timpul iernii ar trebui să fie de aproximativ 100 de lei. Pentru gaze naturale, însă, ar putea depăși suma de 700 de lei. Românii care sunt racordați la un sistem de încălzire centralizat ar urmă să plătească aproximativ 500 de lei pentru încălzire și apă caldă.

„Prețurile nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de plafonare este valabilă până la 1 aprilie. Pentru un consumator casnic el nu va fi facturat cu mai mult de 0,31 de lei/kwh la gaz și la energie electrică, în funcție de consum, 0,68 lei/kwh, sub 100 de kwh pe lună.”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Pe de altă parte, 3,5 milioane de gospodării înca se încălzesc cu lemne.

În funcţie de zonă, preţurile pornesc de la 300 de lei pentru metrul cub de lemn, însă pot ajunge chiar şi la 700 de lei. Plătesc mai puţin cei care vor să cumpere de la stat, însă trebuie să ridice lemnul de la ocolul silvic. Anul acesta prețul mediu este de 280 de lei fără TVA la Romsilva.

O gospodărie cu consum mediu ar urma să plătească cel putin 1.800 de lei pentru lemnele necesare acestui sezon. În replică, ministrul Mediului susţine că preţul lemnului la stat a rămas constant, comparativ cu 2023. 

„N-aș spune că e mult sau puțin. 1.800 de lei pentru foarte mulți români, chiar dacă ne referim la o cheltuială pentru întreaga iarnă, poate fi o sumă considerabilă.”, a declarat Mircea Fechet.

În funcţie de condiţiile meteo, căldura îi poate costa chiar mai mult pe români. Deşi se anunţă temperaturi aproapiate de normal, pot exista perioade de ger, avertizează meteorologii. 

Cât vor fi facturile la iarnă, pentru un apartament cu două camere

Energie electrică: 96 lei/lună
Gaze naturale: între 700-900 de lei/lună
Întreținere( încălzire+ apa caldă): 525 de lei/lună

Cât costă lemnele pentru încălzire, pentru iarna 2024-2025

Sudul țării: între 500 și 700 de lei/mc³
Vestul țării: între 350- 400 de lei/mc³
Nordul țării: între 300-400 de lei/mc³
Romsilva, preţ mediu: 280 de lei fără TVA 

Sursă calcule: Asociația Energia Inteligentă

Subiecte în articol: facturi incalzire prețuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri