Prin echipa Cioloș bate vântul schimbărilor. Nu al modificărilor de program guvernamental ci vârtejul unor remanieri. Și-au pierdut posturile prin demisii voluntare sau revocări titularii de la Muncă, Fonduri europene, Cultură. Gafe decizionale și de comunicare sunt acumulate în seama miniștrilor Agriculturii și ai Sănătății. Tehnocrații din Palatul Victoriei sunt evaluați de premier, după Paște fiind posibile alte schimbări de miniștri. La umbra scandalurilor din alte parohii se strecoară, protejată de o mână invizibilă, Raluca Prună, Ministrul Justiției.
Intrată în Guvern după ,,defecțiunea Guseth”, doamna Prună a creat numeroase momente care au justificat întrebarea dacă nu cumva prestația ,,retrasei”de pe listă ar fi fost mai bună la minister decât cea a ,,rezervei ” aduse noaptea de la Bruxelles. Declarații publice, nervozitatea excesivă și iritarea pe care i-o produc întrebările jurnaliștilor ne arată de câteva luni o persoană care privește constant funcția de demnitate ca un drept sacru, portofoliul încredințat dându-i apriori dreptul de a scoate domeniul păstorit de sub judecata publică. Semnificativă este convingerea ministrului că ,,judecătorii împart Justiție, nu dreptate”, idee desprinsă din filiera ideatică declarată cu Monica Macovei.
Conflict cu Bulgaria
Ministrul Prună a refuzat să participe la reuniunea miniștrilor justitiei organizata recent la Sofia (21-22 aprilie) de Consiliul Europei. Motivul invocat-faptul că ,,bulgarii ne dau lecții”. Motivul real pleacă însă din documentele de poziție ale Consiliului Europei care la Sofia au adoptat un Plan de acțiune care prevede scoaterea CSM de sub autoritatea factorului politic prin eliminarea de la lucrari a reprezentanților Executivului. De asemenea, ministrului Justiției i se retrage implicarea în procedura de alegere a funcțiilor de conducere din Parchete. Dacă adăugăm și recomandarea expresă de asigurare a independenței judecătorilor de a accepta sau respinge propunerile procurorilor înțelegem reținerea ministrului român al Justiției de a participa la conferința de la Sofia.
Plenul CSM a pus-o în minoritate pe Ruxandra Prună și în privința inițiativei legislative de anulare a reducerii pedepselor pentru lucrarile științifice scrise în detenție. Încrâncenarea Ministrului Jusțiției a creat o situație tensionată în sedința de Guvern, care a modificat Ordonanța, amânând decizia, ca să nu provoace prima demisie din Cabinet. Capacitatea managerială de la Justiție, în suferință, o arată și eșecul de rezolvare a problemei Serviciului de Probațiune și lipsa de dialog cu asociațiile profesionale ale magistraților. Miliardul de euro anunțat de Prună ca și cheltuit pentru sistemul de interceptări i-a lăsat fără suflare pe ascultătorii de profesie.
Tortura la control
Mandatul ministrului Prună mai are un hop. Subcomitetul Națiunilor Unite pentru prevenirea torturii se află pănă pe 12 mai în misiune de evaluare în România. Inspecția poate vizita orice loc în care persoanele sunt private de libertate-închisori, aresturi. România pierde pe bandă procese la CEDO pentru rele tratamente, acțiuni degradante și tortură asupra deținuților. Ministerul Justiției a trecut cu discreție maximă peste Raportului CEDO pe anul 2015 și Raportul Transparency Internatinal care criticau dur stările de fapt din România, supralicitând Raportul MCV. Prietenii știu de ce...