Jurnalul.ro Ştiri Externe Catalonia. Posibilă declaraţie unilaterală de independenţă în următoarele 48 de ore

Catalonia. Posibilă declaraţie unilaterală de independenţă în următoarele 48 de ore

Vicepreşedintele Cataloniei, Oriol Junqueras, a avertizat Spania că decizia de a impune reguli directe nu le dă altă alternativă decât să înceapă crearea unui stat suveran, afirmaţie ce a dus la creşterea speculaţiilor că va fi făcută o declaraţie unilaterală de independenţă în următoarele 48 de ore, relatează The Guardian.

Oriol Junqueras a declarat că insistenţa guvernului central de a folosi constituţia Spaniei pentru a suspenda autonomia regională a Cataloniei a forţat mâna celor care îşi doresc despărţirea de Spania.

Junqueras a mai declarat pentru Associated Press că partidul republican de stânga din care face parte “munceşte pentru a construi o republică, deoarece înţelegem că există un mandat democratic pentru stabilirea unei astfel de republici”. “Înţelegem, de asemenea, că guvernul Spaniei nu ne dă altă opţiune decât cea de a apăra drepturile civile şi drepturile cetăţenilor prin intermediul celor mai bune unelte pe care instituţiile noastre le au”, a mai spus acesta.

Remarcile vicepreşedintelui au venit la câteva ore după ce preşedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a refuzat invitaţia de a apărea în faţa senatului Spaniei pentru a apăra iniţiativa guvernului său pentru independenţă, în condiţiile în care Parlamentul Spaniei se pregăteşte să aprobe procedurile pentru căderea acestuia din funcţie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri