Codul Muncii prevede 13 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.
Citeşte şi Deputaţii au votat: Ziua de 1 iunie, liberă pentru toţi românii!
În anul 2017, dintr-un total de 13 zile libere declarate prin lege, doar nouă zile pică în cursul săptămânii, iar patru în weekend, potrivit a1.ro.
1 ianuarie (duminică ), 2 ianuarie (luni ) — Anul Nou
24 ianuarie (marţi ) — Ziua Unirii Principatelor Române
16 aprilie 2017 (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele
1 mai (duminică) — Ziua Muncii
4 iunie ( duminică), 5 iunie ( luni)— Rusalii
15 august (marţi ) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi ) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri ) — Ziua Națională a României
25 decembrie (luni ), 26 decembrie (marţi ) — Crăciunul
Încă o zi liberă
Deputaţii au adoptat marţi, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii care prevede că şi 1 iunie - Ziua Copilului - este zi nelucrătoare. Proiectul de lege, care a fost votat pe 13 septembrie de Senat, pleacă astfel la promulgare, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Deputaţii au apreciat că legea transmite un semnal referitor la grija faţă de copii şi vine să completeze un pachet legislativ care susţine familia şi copilul.
Toţi românii vor avea liber de 1 iunie, indiferent dacă sunt sau nu părinţi, pentru că nu se doreşte să se creeze discriminare, potrivit iniţiatorilor proiectului.
În prezent zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august - Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.