Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cauzele durerilor din spatele urechilor

Cauzele durerilor din spatele urechilor

de Magda Bucur    |   

Durerile de cap localizate în spatele urechilor pot avea mai multe cauze, de la afecțiuni ale nervilor până la probleme dentare. Astfel, dacă aveți probleme cu durerile în zona urechilor, ar fi bine să identificați mai întâi cauza acestora, pentru a primi tratamentul adecvat.

Nevralgia occipitală

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor din spatele urechilor este o afecțiune numită nevralgie occipitală. Aceasta apare atunci când nervii occipitali sunt afectați sau inflamați. Durerile provocate de nevralgia occipitală sunt ca niște zvâcnituri extrem de tăioase. Unii pacienți care suferă de astfel de dureri le-au descris ca fiind asemănătoare unor șocuri electrice resimțite în zona gâtului, în partea din spate a capului sau în zona din spatele urechilor.

De obicei, acest tip de dureri apar doar într-o parte a capului, fiind cauzate de presiunea aplicată pe un nerv. Aceasta poate surveni în urma unei lovituri sau a inflamației nervului.

Mastoidita

O altă cauză a durerilor din spatele urechii este mastoidita, o infecție a mastoidei, care este baza osului temporal. Această infecție se manifestă mai ales la copii și poate fi tratată în general fără probleme. Pe lângă durerile din spatele urechilor, mastoidita poate da febră, oboseală, secreții din urechi și chiar afectarea auzului.

Inflamația articulației temporomandibulare

Articulația temporomandibulară (ATM) este cea care leagă osul temporal de mandibulă. Pentru că este folosită extrem de des (atunci când vorbim sau când mâncăm) această articulație se poate inflama și devine dureroasă. Cel mai adesea, când se întâmplă acest lucru, durerea este resimțită în falcă și în spatele urechilor. Inflamația ATM poate să fie cauzată de stres, de artrită, de o lovitură sau de frecarea dinților.

Durerile localizate în spatele urechilor sunt adesea însoțite și de alte simptome, precum sensibilitatea la lumină, dureri în spatele ochilor, moliciune a scalpului, durere la mișcările gâtului etc.

În funcție de diagnostic și cauzele durerilor, medicul vă va prescrie fie un tratament pe bază de antibiotic fie alte medicamente care  acționează asupra nervilor afectați. Iată câteva măsuri pe care le puteți lua și dumneavoastră acasă, dar care, vă avertizăm, nu sunt suficiente pentru  a trata durerile: odihniți-vă într-o cameră fără zgomot, luați un antiinflamator care se vinde fără rețetă la farmacie, masați mușchii gâtului, încercați să reduceți stresul și să nu mai scrâșniți din dinți.

Subiecte în articol: dureri urechi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri