Jurnalul.ro Ştiri Social CE a decis. Ajutoarele de stat pot fi prelungite până în 2023

CE a decis. Ajutoarele de stat pot fi prelungite până în 2023

de Valentin Gros    |   

Comisia Europeană (CE) a decis să prelungească valabilitatea ajutoarelor de stat, pentru a combate efectele crizei generate de COVID-19. Sprijinul poate ajunge până la 50% din totalul investiţiei, valoarea maximă fiind de 37,5 milioane de euro. Autoritățile de la București trebuie să notifice, până la 20 septembrie 2020, intenția de a pune în aplicare noua măsură.

 

Executivul de la Bruxelles a adoptat recent un proiect de modificare a Regulamentului de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă (GBER) şi a Regulamentului privind ajutoarele de minimis. Normele aflate acum în vigoare ar expira la sfârşitul acestui an. În urma acestei decizii, unele vor funcționa până în 2021, iar altele, până în 2023. „Aşteptăm ca autorităţile române să adopte această prelungire până în 2023”, a spus Mihaela Mitroi, Partener la EY România.

Există două tipuri de ajutoare de stat, reglementate de două acte normtive diferite. Unul dintre acestea, HG 332/2014, acoperă costurile cu locurile de muncă (în limita salariului mediu brut pe economie) aferente investiţiei calculate pe o perioadă de 2 ani. „Deşi această schemă nu a mai fost deschisă din 2017, înţelegem că la nivelul Ministerului Finanțelor are loc revizuirea acesteia şi este posibil să avem schimbări în ceea ce priveşte numărul minim de locuri de muncă şi procesul de depunere a cererilor”, a menționat Mitroi.

Celălalt act normativ, HG 807/2014, se referă la demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente.

 

Condiții pentru companii

Finanțările acordate în baza HG 807/2014 nu sunt condiționate de realizarea unor noi locuri de muncă. Acestea se acordă pentru investiţii de minimum un milion de euro, în active corporale şi necorporale aflate în acelaşi perimetru, care trebuie să îndeplinească anumite condiţii, precum:

  • să fie exploatate exclusiv de beneficiarul ajutorului de stat pentru a atinge obiectivele investiţiei pentru care s-a solicitat finanţarea;
  • să fie incluse în activele beneficiarului de ajutor de stat;
  • să rămână alocate investiţiei pentru o perioadă de minimum 5 ani de la sfârşitul investiţiei;
  • să fie achiziţionate în condiţii de piaţă;
  • să fie noi.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri