Murflatlar nu mai livrează vinuri în România din octombrie 2016, iar din ianuarie 2017 au fost sistate total producţia şi îmbutelierea. Singurele vânzări realizate în ultimele luni au fost câteva mii de sticle exportate în Vietnam şi Australia. Prăbuşirea celui mai important brand vinicol românesc devine şi mai evidentă dacă vedem ce recoltă de struguri a avut Murfatlar toamna trecută de pe cele 3.000 de hectare de vie ale sale: puţin peste 250 de tone, de 100 de ori mai puţin decât într-un an normal.
Dosarul de evaziune fiscală instrumentat de DNA şi cel de insolvenţă a imperiului Murfatlar scot la iveală informaţii revoltătoare. Astfel, în timp ce producţia de vin a încetat complet, pentru că nimeni nu mai vrea să-l cumpere, firmele din grupul Murfatlar încearcă să rostogolească de la una la alta creanţe reciproce de zeci de milioane de lei. În condiţiile în care toate aceste societăţi, concomitent creditoare şi debitoare ale Murfatlar România SA, se află la rândul lor în insolvenţă, cesionarea creanţelor nu face decât să ascundă banii şi să prejudicieze, în final, creditorii din afara grupului. Manevrele celor din Comitetul Creditorilor sunt invalidate, însă, de fiecare dată, de judecătorul sindic. De exemplu, pe 19.12.2016, Tribunalul Constanţa a anulat o hotărâre din 24.08.2016, prin care Murfatlar România SA a cesionat către Bartenders Distilleries SRL, membră a grupului, o creanţă de 65.596.723,07 lei, deţinută faţă de United Euro Distribution SA, cu acţionari comuni, prejudiciindu-şi astfel patrimoniul.
„Cesiunea de creanţă nu are ca scop creşterea şanselor creditorilor de recuperare a propriilor creanţe, ci mai degrabă este o operaţiune destinată să satisfacă anumite interese ale societăţilor din grup”, motivare a Tribunalului Constanţa
În timp ce membrii grupării Murfatlar încearcă să-şi fenteze creditorii, activitatea celui mai important producător de vin din România a încetat complet. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din ianuarie 2017, se arată că producţia şi îmbutelierea cantităţilor de vin aflate pe stoc au încetat, pentru că nu s-a identificat niciun client care să achiziţioneze cu plata pe loc.
Sfârşitul trist al unui producător de legendă
„Reluarea activităţii de producţie va fi pusă în discuţie în perioada imediat următoare, funcţie de soluţia ce va fi dată de instanţă cu referire la confirmarea planului de reorganizare a debitoarei”, se mai arată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Anterior, administratorul judiciar anunţa că firma care depozita cantităţi însemnate de vin, sticle, etichete şi dopuri înscripţionate Murfatlar a cerut ridicarea de urgenţă a stocurilor întrucât expirase contractul de închiriere a spaţiului. Cu alte cuvinte, Murfatlar a rămas şi cu puţinul vin pe care îl mai avea în stradă. Iar povestea devine şi mai urâtă.
Începând cu data de 20 octombrie 2016, Murfatlar nu a mai efectuat livrări pe piaţa din România, după cum se arată în raportul administratorului judiciar, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 22.11.2016
Singurele tranzacţii au constat în câteva mii de litri vândute en-gros, culmea, tot către firme ale grupului, precum şi la export, pe baza unor contracte existente.
„Lacrima lui Ovidiu”, luată din Spania şi vândută în Australia
Altădată un colos vinicol, apreciat în toată lumea, Murfatlar se laudă acum cu 12.564 de sticle de 0,75 litri, din gama Sec de Murfatlar, vândute către VietLaos, din Vietnam şi 750 de sticle, a câte 0,75 litri, din sortimentul „Lacrima lui Ovidiu”, exportat către RomWine Australia. Acea „Lacrima lui Ovidiu”, vinul Casei Regale a României şi vârful de lance al Murfatlar, despre care „Jurnalul Naţional” dezvăluia anul trecut că este un vin de calitate inferioară adus din Spania.
De la o recoltă de 25.000 de tone, la 250 de tone
Murfatlar avea, în anii buni, recolte şi de 25.000 de tone de struguri, culese de pe cele 3.000 de hectare de vie ale sale. În 2016, cel mai important brand viticol al României a recoltat 255.325 de kilograme de struguri din podgoriile sale dobrogrene. Adică de 100 de ori mai puţin. Restul până la 1.607.363 kilograme de struguri, recepţionate de Murfatlar România în 2016, a fost cumpărat de la Compania de Supraveghere IG (membră a grupului) şi de la o persoană fizică autorizată.
Complicitatea ANAF la jaful Murfatlar
DNA a pus recent sechestru pe mai multe bunuri, terenuri şi trei fabrici în dosarul Murfatlar, până la concurenţa sumei de 500.000.000 lei. În noiembrie 2016, DNA a pus sub acuzaţie 41 de persoane şi nouă firme în cazul de evaziune fiscală privind grupul Murfatlar, cu un prejudiciu de 600 de milioane de lei, produs în perioada 2010-2014. Alături de administratori ai firmelor, au fost reţinuţi şi funcţionari ANAF care au favorizat activitatea infracţională a afaceriştilor. Complicitatea ANAF la jaful de la Murfatlar este fără echivoc. Indiferent dacă vorbim de şefii structurilor locale sau de conducerea centrală, era imposibil ca o firmă atât de mare, precum Murfatlar, să producă un asemenea prejudiciu fără ca nimeni să nu se intereseze ce se întâmplă acolo. Şi, dacă mai ţinem cont şi de faptul că Oana Management SRL, cel mai mare datornic din România, care a fentat bugetul de stat cu peste 1,8 miliarde lei, face parte, de asemenea, din gruparea Murfatlar, cu atât mai evidentă devine complicitatea şefilor ANAF. Cele mai mari firme din grupul Murfatlar au intrat în insolvenţă în acelaşi timp, în 2012, cu datorii totale de peste 1,3 miliarde de euro.
Fraţii Ion Şerban şi Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu, eminenţele cenuşii din spatele imperiului Murfatlar, se dovedesc intangibili. Acum 10 ani, pe când derulau afaceri cu duty-free, presa vremii scria despre alte prejudicii, de un miliard de euro, prin contrabandă cu alcool şi ţigări. Surse din piaţă susţin că SRI nu este străin de afacerile fraţilor Dobronăuţeanu