Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE amendează Qualcomm cu 997 milioane de euro

CE amendează Qualcomm cu 997 milioane de euro

Comisia Europeană a aplicat miercuri o amendă de aproape un miliard de euro grupului american Qualcomm, acuzat că a plătit sume semnificative grupului Apple pentru ca producătorul telefoanelor iPhone să utilizeze doar chipuri Qualcomm.

 

Executivul comunitar, care a lansat o investigaţie în acest caz în anul 2015, susţine că aceste plăţi au început în 2011 iar în 2013 acordul pentru utilizarea în exclusivitate a chipurilor Qualcomm în telefoanelor iPhone şi tabletele iPad a fost prelungit până la finele lui 2016.

"Qualcomm şi-a scos în mod ilegal rivalii de pe piaţa chipset-urilor LTE timp de cinci ani, consolidându-şi astfel dominaţia pe piaţă. Qualcomm a plătit miliarde de dolari unui singur client, Apple, astfel încât acesta să nu se aprovizioneze de la rivali. Aceste plăţi nu au fost doar o reducere de preţ, ele au fost făcute cu condiţia ca Apple să utilizeze în exclusivitate chipset-uri Qualcomm în toate iPhone-urile şi iPad-urile sale" a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Qualcomm este cel mai mare furnizor mondial de chipset-uri, care sunt utilizate pentru transmisia de date şi voce în smartphones, tablete şi alte dispozitive mobile. În ultimii ani însă compania americană a fost condamnat de autorităţile din mai multe ţări, China, Coreea de Sud, SUA şi Taiwan, pentru practicile sale comerciale.

Amenda impusă miercuri de Comisia Europeană reprezintă 4,9% din cifra de afaceri pe anul 2017 a Qualcomm. Teoretic amenda ar fi putut să se ridice până la 10% din cifra de afaceri anuală a companiei. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri