În contextul in care China îşi multiplică proiectele de infrastructură în străinătate, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat in legatura cu riscurile la care se expun tarile implicate în proiecte comune din cadrul strategiei "O centură, un drum": derapaj financiar şi acumulare de datorii.
China, cea mai mare putere comercială a lumii, a lansat în 2013 iniţiativa denumită "O centură, un drum" si menita sa creeze un nou Drum al Mătăsii, consolidand, astfel, schimburile comerciale între Asia, Rusia şi Europa. Prezenta la o conferinţe dedicată proiectului, Lagarde a aratat că una din provocări este că noul drum al mătăsii ajunge acolo unde este nevoie de el, iar a doua provocare o constituie politicile fiscale sănătoase.
Directorul general al FMI a subliniat că iniţativa "O centură, un drum" poate furniza finanţare pentru infrastructurile atât de necesare din ţările partenere, dar nu ar trebui considerate de aceste ţări ca o "masă gratuită". Însă aceste parteneriate "pot de asemenea conduce la o creştere problematică a gradului de îndatorare a ţărilor implicate, restricţionând alte cheltuieli pe măsură ce cresc cheltuielile cu serviciul datoriei", a avertizat Lagarde. În ţările unde datoria publică este deja la un nivel ridicat, o gestiune atentă a termenilor financiari este crucială pentru a proteja China şi ţările partenere să intre în acorduri care vor provoca dificultăţi financiare în viitor, a adăugat Lagarde.
Anterior, cu ocazia Forumului de la Boao, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a respins criticile adresate strategiei "O centură, un drum". "Nu este vorba nici de un Plan Marshall şi nici de un complot chinez. Este vorba de o iniţiativă pe care o urmăm în deplină transparenţă", a spus liderul de la Beijing. AGERPRES