Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce provocări îl aşteaptă pe noul ministru al Justiţiei

Ce provocări îl aşteaptă pe noul ministru al Justiţiei

de Marius Gîrlașiu    |   

Legea răspunderii magistraţilor şi modificarea legislaţiei penale reprezintă marile provocări care vor cădea pe umerii noului ministru al Justiţiei propus de premierul Sorin Grindeanu. Dacă Liviu Dragnea îşi doreşte un ministru cu legitimaţie de partid, şeful Executivului înclină spre un specialist din interiorul sistemului de Justiţie, ceea ce ar fi creat disensiuni în interiorul PSD.

 

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Brichall, a anunţat că ea va fi cea care va demara discuţiile cu CSM, Parchetul General şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor în legătură cu modificarea Codurilor penale şi punerea în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Asta deşi, potrivit legii, interimatul pe funcţie se asigură pentru o perioadă de cel mult 45 de zile, timp în care premierul Sorin Grindeanu trebuie să desemneze un ministru cu normă întreagă pentru portofoliul Justiţiei.

La nivelul coaliţiei, nu a existat încă o discuţie pe această temă, însă Liviu Dragnea susţine că decizia finală va fi luată oricum de către premierul Sorin Grindeanu. Dacă va primi avizul din partea preşedintelui Klaus Iohannis, noul ministru al Justiţiei va prelua cel mai sensibil portofoliu al Executivului.

Persoana care va fi nominalizată în locul lăsat liber de Florin Iordache va avea două obiective esenţiale. Pe de o parte, noul ministrul va trebui să ducă la îndeplinire controversatul proiect de lege privind răspunderea materială a magistraţilor, o dorinţă mai veche a liderilor PSD, iar pe de alta, va gestiona punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile Curţii Constituţionale.

“După ce se va decide noul ministru de la Justiţie, cred că Ministerul Justiţiei, împreună cu comisiile juridice şi cu Parlamentul, vor trebui să organizeze o dezbatere serioasă despre toată legislaţia din justiţie, inclusiv despre deciziile Curţii Constituţionale”, a confirmat ieri Liviu Dragnea. În schimb, noul ministru a scăpat de cartoful fierbinte al legii graţierii colective, după ce ministerul l-a pasat Parlamentului sub forma unui proiect de lege care a primit deja aviz favorabil în comisia de constituţionalitate a Senatului.

 

Ponta, la mâna lui Iohannis

 

Ultimul nume vehiculat pentru preluarea Justiţiei a fost cel al fostului premier Victor Ponta, însă acesta a respins din start speculaţiile apărute după întâlnirea de luni cu premierul Sorin Grindeanu. “Nu mi-a propus nimeni să fiu Ministrul Justiţiei şi nu îmi doresc absolut deloc aşa ceva”, a reacţionat fostul lider PSD, aflat în relaţii reci cu Liviu Dragnea. Întrebat dacă ar semna decretul pentru numirea lui Victor Ponta în fruntea Justiţiei, în condiţiile în care fostul premier este judecat şi cercetat în două dosare penale, preşedintele Klaus Iohannis a evitat ieri un răspuns concret.

“Nu cunosc discuţia şi până ce nu am o propunere concretă din partea domnului prim-ministru nu cred că este cazul să discutăm anumite propuneri. Sper într-o propunere foarte serioasă”, a explicat Iohannis. Numirea noului şef al Justiţiei a creat divergenţe în interiorul PSD. În timp ce Liviu Dragea şi-ar dori în fruntea ministerului un soldat discpilinat, membru de partid, premierul ar înclina mai degrabă spre un “tehnocrat” provenit din lumea Justiţiei, adică o persoană care, cel puţin teoretic, ar fi neînregimentată politic. În interiorul PSD, variantele luate în calcul rămân “juriştii” de casă ai partidului, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, oamenii care conduc, de altfel, Comisiile juridice din cele două camere ale Parlamentului.

 

Birchall, “o cârpeală”

 

Un alt scenariu luat în calcul de PSD este acela ca Ana Birchall să rămână ministru al Justiţiei cu normă întreagă, ceea ce ar însemna eliberarea postului ocupat de aceasta ca ministru delegat pentru Afaceri Europene. „Eu nu cred că va rămâne doamna Birchall. Este o soluţie care nu a venit decât să cârpească pe termen scurt. A venit să înlocuiască pentru că acele documente care le mai emite Guvernul au nevoie şi de semnătura ministrului Justiţiei. Cu siguranţă va apărea o nominalizare în perioada următoare”, a precizat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

 

Preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, a anunţat că liderii coaliţiei PSD-ALDE nu vor aştepta să expire termenul legal de 45 de zile pentru desemnarea unui nou ministru.

 

"Nu cred că Victor vrea aşa ceva. Victor poate să ocupe orice poziţie în orice Guvern din România. Aici un cuvânt important îl are şeful Guvernului. Eu nu sunt prim-ministru, ştiţi bine că nu am putut să fiu prim-ministru. Aştept ca premierul să vină cu propuneri la partid"  - Liviu Dragnea, preşedinte PSD

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri