Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce să îți propui ca să fii mai sănătos tot anul

Ce să îți propui ca să fii mai sănătos tot anul

de Magda Bucur    |   

Peste tot în lume, pe lista promisiunilor pentru noul an, în top se află cele legate de un mod de viață mai sănătos. Jurnalul Național îți propune cinci rezoluții pe care să încerci să le respecți în 2018.

”Voi mânca un mic dejun mai sănătos”. Asta înseamnă să mănânci cât mai multe proteine la micul dejun. Ca regulă generală, trebuie să mânânci în prima oră și jumătate după ce te trezești. În felul acesta nu îți va fi foarte foame peste zi.

”Voi mânca mai multe fructe și legume”. Nutriționiștii spun că ar trebui să mănânci cam cinci porții de fructe și legume în fiecare zi. Dar este foarte important să nu mănânci doar fructe, pentru că acestea conțin mult zahăr, care chiar dacă este natural poate crește nivelul glicemiei. Cele mai recomandate fructe sunt cele de pădure, sărace în zahăr și bogate în antioxidanți. În ce privește legumele, cele verzi sunt cele mai recomandate. Poți să îți propui să mănânci o salată verde în fiecare zi.

”Voi evita găsimile trans”. Grăsimile trans se găsesc mai ales în mâncărurile procesate. Ca regulă generală, dacă în lista de ingrediente găseși cuvântul ”hidrogenate”, mai bine stai departe de respectivul aliment. Deși prelungesc viața alimentelor care le conțin, acest tip de grăsimi sunt extrem de nocive pentru organism, provocând dereglări hormonale și creștere în greutate. În plus, grăsimile trans cresc riscul apariției bolilor cardio-vasculare, ale cancerului sau atacului vascular.

”Voi mânca mai puțin zahăr”. E una dintre cele mai greu de respectat rezoluții, pentru că zahărul chiar dă dependență. În același timp, consumul excesiv este responsabil pentru apariția diabetului și a bolilor cardio vasculare. Reține că dacă vrei să eviți sau să reduci zahărul nu este suficient să renunți doar la dulciuri. Zahărul este ascuns în multe produse în zilele noastre. De la brânzeturi, până la sosuri și alimente conservate, verifică mereu eticheta să vezi dacă nu cumva conțin zahăr.

”Voi dormi suficient” - Nopțile pierdute și lipsa de somn au efecte la toate nivelurile, atât fizic cât și emoțional. Așa că o rezoluție care se referă la somn este perfect justificată. Dacă dormi suficient, permiți organismului să lupte singur cu multe afecțiuni. În schimb, dacă pierzi ore importante de somn, vei fi mai iritabil, mai anxios și chiar deprimat. Vei lua în greutate, vei avea un risc crescut de hipertensiune arterială, obezitate, diabet sau probleme ale pielii. În plus, performanțele cognitive scad semnificativ atunci când nu dormi suficient, scad capacitatea memoriei și viteza de reacție. Motive suficiente pentru a te culca în fiecare seară măcar cu o jumătate de oră mai devreme, nu e așa?

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri