Potrivit healthline.com, lipsa somnului îți secătuiește abilitățile mentale și îți pune sănătatea fizică în real pericol. Știința a asociat somnul insuficient cu o serie de probleme de sănătate, de la creșterea în greutate la un sistem imunitar slăbit.
Cauzele unui somn insuficient
Pe scurt, privarea de somn este cauzată de lipsa constantă a somnului sau de calitatea redusă a somnului. A dormi mai puțin de 7 ore în mod regulat poate duce în cele din urmă la consecințe asupra sănătății care afectează întregul corp. Acest lucru poate fi cauzat și de o tulburare de somn.
Corpul tău are nevoie de somn, așa cum are nevoie de aer și hrană pentru a funcționa cel mai bine. În timpul somnului, corpul tău se vindecă singur și își restabilește echilibrul chimic. Creierul tău creează noi conexiuni de gândire și ajută la păstrarea memoriei.
Fără somn suficient, creierul și sistemele corpului nu vor funcționa normal. De asemenea, poate reduce dramatic calitatea vieții.
Studiile arată că dormitul prea puțin noaptea crește riscul de deces prematur.
Semnele vizibile ale lipsei de somn includ:
- somnolență excesivă
- căscat frecvent
- iritabilitate
- oboseala pe timpul zilei
Stimulentele, cum ar fi cofeina, nu sunt suficiente pentru a trece peste nevoia profundă de somn a corpului tău. De fapt, acestea pot înrăutăți lipsa de somn, îngreunând adormirea noaptea.
Acest lucru, la rândul său, poate duce la un ciclu de insomnie pe timp de noapte, urmat de consumul de cofeină în timpul zilei pentru a combate oboseala cauzată de orele pierdute cu ochii pe pereți.
Privarea cronică de somn poate interfera cu sistemele interne ale corpului și poate cauza problem mult mai grave.
Sistem nervos central
Sistemul nervos central este principala autostradă a informației corpului tău. Somnul este necesar pentru ca acesta să funcționeze corect, dar insomnia cronică poate perturba modul în care corpul tău trimite și procesează de obicei informațiile.
În timpul somnului, se formează căi între celulele nervoase (neuroni) din creier care vă ajută să vă amintiți informațiile noi pe care le-ați învățat. Privarea de somn îți lasă creierul epuizat, așa că nu își poate îndeplini sarcinile.
De asemenea, s-ar putea să îți fie mai dificil să te concentrezi sau să înveți lucruri noi. Semnalele pe care le trimite corpul tău pot fi, de asemenea, întârziate, scăzându-ți coordonarea și crescând riscul de accidente.
Privarea de somn afectează negativ și abilitățile tale mentale și starea emoțională. S-ar putea să te simți mai nerăbdător sau mai predispus la schimbări de dispoziție. De asemenea, poate compromite procesele de luare a deciziilor și creativitatea.
Dacă privarea de somn continuă mai mult timp, ai putea începe să ai halucinații - să vezi sau să auzi lucruri care nu există cu adevărat. Lipsa somnului poate declanșa, de asemenea, manie la persoanele care au tulburare de dispoziție bipolară.
Alte riscuri psihologice includ:
- comportament impulsiv
- anxietate
- depresie
- paranoia
- gândurile de sinucidere
De asemenea, poți ajunge să experimentezi microsomn în timpul zilei. În timpul acestor episoade, vei adormi pentru câteva secunde fără să îți dai seama.
Microsleep-ul scapă de sub control și poate fi extrem de periculos dacă ești la volan. De asemenea, te poate face mai predispus la rănire dacă utilizezi utilaje grele la locul de muncă și ai un episod de microsomn.
Sistemul imunitar
În timp ce dormi, sistemul tău imunitar produce substanțe protectoare, care luptă împotriva infecțiilor, cum ar fi anticorpi și citokine. Folosește aceste substanțe pentru a combate invadatorii străini, cum ar fi bacteriile și virușii.
Anumite citokine te ajută, de asemenea, să dormi, oferind sistemului imunitar mai multă eficiență pentru a-ți apăra organismul împotriva bolilor.
Privarea de somn împiedică sistemul imunitar să-și construiască forțele. Dacă nu dormi suficient, corpul tău s-ar putea să nu poată alunga invadatorii și, de asemenea, va dura mai mult recuperarea după o boală.
Privarea de somn pe termen lung crește, de asemenea, riscul de apariție a unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat și bolile de inimă.
Sistemul respirator
Relația dintre somn și sistemul respirator merge în ambele sensuri. O tulburare de respirație nocturnă numită apnee obstructivă în somn îți poate întrerupe somnul și scădea calitatea acestuia.
Pe măsură ce te trezești pe tot parcursul nopții, acest lucru poate cauza privarea de somn, ceea ce te lasă mai vulnerabil la infecții respiratorii, cum ar fi răceala și gripa. Privarea de somn poate agrava și bolile respiratorii existente, cum ar fi bolile pulmonare cronice.
Sistem digestiv
Alături de a mâncarea în cantități prea mari și lipsa mișcării, privarea de somn este un alt factor de risc pentru a deveni supraponderal și obez. Somnul afectează nivelul a doi hormoni, leptina și grelina, care controlează senzația de foame și de sațietate.
Leptina spune creierului tău că ai mâncat suficient. Fără somn suficient, creierul reduce leptina și crește grelina, care este un stimulent al apetitului. Fluxul acestor hormoni ar putea explica gustările pe timp de noapte sau de ce cineva poate mânca în exces la ore târzii.
Sistemul cardiovascular
Somnul afectează procesele care mențin inima și vasele de sânge sănătoase, inclusiv cele care afectează glicemia, tensiunea arterială și nivelul inflamației. De asemenea, joacă un rol vital în capacitatea corpului tău de a vindeca și repara vasele de sânge și inima.
Oamenii care nu dorm suficient sunt mai susceptibili de a face boli cardiovasculare. O analiză a legat insomnia de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.
Sistemul endocrin
Producția de hormoni depinde de somn. Pentru producerea de testosteron, ai nevoie de cel puțin 3 ore de somn neîntrerupt, adică aproximativ timpul primului tău episod R.E.M. Trezirea pe tot parcursul nopții ar putea afecta producția de hormoni.
Această întrerupere poate afecta și producția de hormon de creștere, în special la copii și adolescenți. Acești hormoni ajută organismul să construiască masa musculară și să repare celulele și țesuturile, pe lângă alte funcții de creștere.
Glanda pituitară eliberează hormonul de creștere în fiecare zi, dar somnul adecvat și exercițiile fizice ajută, de asemenea, la eliberarea acestui hormon.
De asemenea, lipsa somnului te poate face să te simți prea obosit pentru a face exerciții fizice. De-a lungul timpului, activitatea fizică redusă te poate face să te îngrași, deoarece nu arzi suficiente calorii și nu construiești masa musculară.
De asemenea, lipsa de somn face ca organismul să elibereze mai puțină insulină după ce mănânci. Insulina ajută la reducerea nivelului de zahăr (glucoză) din sânge.
Privarea de somn scade, de asemenea, toleranța organismului la glucoză și este asociată cu rezistența la insulină. Aceste tulburări pot duce la diabet zaharat și obezitate.
Ce facem dacă nu dormim suficient?
Cea mai bună formă de tratament pentru privarea de somn este obținerea unei cantități adecvate de somn, de obicei 7 până la 9 ore în fiecare noapte.
Acest lucru este adesea mai ușor de spus decât de făcut, mai ales dacă vă chinuiți deja de câteva săptămâni sau mai mult. După acest moment, este posibil să ai nevoie de ajutor din partea medicului sau a unui specialist care, dacă este cazul, poate diagnostica și trata o posibilă tulburare de somn.
Tulburările de somn pot face dificilă obținerea unui somn de calitate pe timp de noapte. De asemenea, acestea pot crește riscul pentru efectele de mai sus ale privării de somn asupra organismului.
Iată care sunt cele mai comune tipuri de tulburări de somn:
- apnee obstructivă de somn
- narcolepsie
- sindromul picioarelor neliniștite
- insomnie
- tulburări de ritm circadian
Pentru a diagnostica aceste afecțiuni, medicul poate comanda un studiu de somn. Acest lucru se desfășoară în mod tradițional la un centru de specialitate, dar acum există opțiuni pentru a vă măsura calitatea somnului și acasă.
Dacă ești diagnosticat cu o tulburare de somn, este posibil să ți se administreze medicamente sau un dispozitiv pentru a menține căile respiratorii deschise noaptea (în cazul apneei obstructive de somn) pentru a ajuta la combaterea tulburării, astfel încât să puteți obține un somn mai bun în mod regulat.
Prevenția
Cel mai bun mod de a nu ajunge în situațiile de mai sus este să te asiguri că dormi suficient.
Alte modalități prin care poți să te asiguri că ai un program de somn sănătos includ:
- limitarea somnului în timpul zilei (sau evitarea cu totul)
- abținerea de la cofeină după prânz sau cu cel puțin câteva ore înainte de culcare
- mergând la culcare în fiecare noapte la aceeași oră
- trezindu-te la aceeași oră în fiecare dimineață
- respectându-ți programul de culcare în weekend și sărbători
- petrecând o oră înainte de culcare făcând activități relaxante, cum ar fi lectura, meditația sau o baie
- evitarea meselor grele cu câteva ore înainte de culcare
- abținerea de la utilizarea dispozitivelor electronice chiar înainte de culcare
- fă sport în mod regulat, dar nu seara, aproape de ora de culcare
- reducerea consumului de alcool