Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se întâmplă în corpul tău după o masă copioasă

Ce se întâmplă în corpul tău după o masă copioasă

de Magda Bucur    |   
Atunci când te arunci pe o canapea, după o masă care parcă a durat o săptămână, și parcă te ia somnul, organismul lucrează deja ca să facă față la cantitatea uriașă de mâncare pe care i-ai servit-o.

Stomacul este plin cu toate deliciile culinare pe care le-ai savurat. Și-a mărit volumul și apasă deja pe alte organe, dându-ți senzația de preaplin. Stomacul și intestinele se umplu cu gaze, pentru că de fiecare dată când iei o înghițitură de mâncare, intră și o cantitate de aer. Dacă bei suc acidulat sau bere, gazele se înmulțesc. Ele ocupă mai mult spațiu în stomac și trebuie să fie eliminate, pe o parte sau alta.

Stomacul produce acid clorhidric, ca să proceseze mâncarea. Cu cât este mai multă mâncare în stomac, cu atât se produce mai mult acid, care irită căile digestive, urcând și pe esofag. Atunci apar arsurile.

Cum îți spune creierul că ești sătul?

Se spune că senzația de sațietate se instalează cu întârziere, mai ales atunci când mănânci foarte repede. Hormonul sațietății sau leptina, un hormaon care reglează metabolismul, este cel care anunță creierul că este cazul să pui furculița jos. În timpul unei mese copioase, celulele din intestine secretă un hormon numit PYY care, în momentul în care ajunge la creier se combină cu anumiți receptori și crează o senzație de sațietate sau chiar de greață.
 































Subiecte în articol: masa copioasa corp trup sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri