Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce spune Joe Biden la 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie

Ce spune Joe Biden la 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie

Preşedintele SUA Joseph Biden spune, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, că încheierea acestui capitol este marcată de riscuri şi incertitudine, în contextul în care Afganistanul pare să revină la situaţia existentă înaintea atentatelor, potrivit cotidianului The Washington Post.

Pe 11 septembrie 2001, în faţa Capitoliului, senatorul Joseph Biden încerca să demonstreze că bazele democraţiei americane nu vor fi zdruncinate. "Refuz să îi lăsăm pe aceşti ticăloşi să câştige", a acesta. După atacurile teroriste din 2001, în calitatea de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, Biden se număra printre cei care pledau pentru cauza războiului. Peste zece ani, pleda, în calitatea de vicepreşedinte al SUA, pentru o misiune militară mai limitată în Afganistan. "Iar acum, la 20 de ani de la atentate, el este preşedintele care a retras trupele din Afganistan, acolo unde au fost planificate atentatele", notează cotidianul The Washington Post, într-un editorial intitulat "La a 20-a aniversare, Biden descoperă că încheierea capitolului 11 septembrie este marcată de pericole şi incertitudine".

"Joseph Biden descoperă că încheierea capitolului erei 11 septembrie după două decenii, aşa cum a promis în campania electorală din 2020, este marcată de noi riscuri şi de incertitidine politică. Retragerea haotică din Afganistan luna trecută a evidenţiat provocările din această ţară într-un mod pe care Biden l-a folosit ca argument principal pentru retragerea militară. Dar decizia sa a generat şi avertismente - în unele cazuri din partea aceloraşi consilieri de securitate naţională pe care Biden i-a respins în diverse administraţii - că noile măsuri au şters mult din eforturile făcute în ultimii 20 de ani, Afganistanul revenind practic în situaţia în care era înaintea intervenţiei americane", notează cotidianul The Washington Post.

"Cred că Biden a adus cu el experienţele pe care le-a trăit în interior, iar unii ar spune că există şi un sentiment de vinovăţie. Dar cred că nu a mai fost receptiv la argumentele în favoarea prelungirii puţin a misiunii deoarece a ascultat zeci de ani aceste argumente şi este sceptic faţă de ele", afirmă David Axelrod, consilier al fostului preşedinte Barack Obama.

"Opinia lui Joseph Biden că războiul din Afganistan nu putea fi câştigat s-a cristalizat în timp ce preşedintele Barack Obama a suplimentat trupele, iar de atunci a avut această convingere. Prin anunţul din aprilie despre retragerea trupelor peste câteva luni, Biden nu a încercat să prezinte războiul ca pe o victorie. În schimb, a sugerat că războiul devenise irelevant, o relicvă a operaţiunilor post-11 septembrie de căutare a teroriştilor care nu mai coincide cu ameninţările din 2021", constată cotidianul The Washington Post.

În declaraţiile făcute vineri seară, preşedintele Joseph Biden s-a concentrat pe omagierea victimelor din 11 septembrie 2001 şi pe eroismul americanilor de rând, menţionând doar sporadic combaterea terorismului, fără a face deloc referiri la războaiele din Afganistan şi Irak. "Unitatea ne face ceea ce suntem. Pentru mine, aceasta este principala lecţie din 11 septembrie. Este faptul că, în situaţiile în care suntem vulnerabili, în ceea ce ne face umani, în lupta pentru sufletul Americii, unitatea este cea mai mare forţă a noastră", a afirmat preşedintele SUA.

Mediafax

Subiecte în articol: Joe Biden 11 septembrie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri