Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce trebuie să știm despre vaccinul împotriva coronavirusului și bolile cronice

Ce trebuie să știm despre vaccinul împotriva coronavirusului și bolile cronice

de Maria Coman    |   

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului este în plină desfășurare, iar informațiile venite de la autorități nu sunt întotdeauna suficiente. Mai mult, informațiile false legate de vaccin au reușit să demoralizeze multe persoane, așa că medicii și specialiștii încearcă să clarifice, funcție de specializările fiecăruia, lucrurile rămase nelămurite. Vaccinurile împotriva COVID-19 și diabetul

Federația Română de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice şi Asociaţia  Română de Educaţie în Diabet au explicat faptul că vaccinul nu ne poate îmbolnăvi, pentru că el nu conține particule de virus și nici nu ne poate modifica adn-ul. 

 Ambele vaccinuri, și cel de la Pfizer, și cel de la Moderna, sunt vaccinuri pe bază de ARN mesager (mARN) înconjurat de particule de lipide pentru a-l proteja. Așa cum îi spune numele, ARN-ul mesager conține informație. În acest caz, informația privind proteina țepușă de pe suprafața virusului SARS-COV-2, cel care produce COVID-19. Proteina țepușă este cea care face ca virusul să pătrundă în celulele corpului uman și să producă COVID-19. Mai jos, răspunsurile diabetologilor la câteva dintre cele mai uzuale întrebări. 

A fost vaccinul cercetat suficient de către medici?

• DA. Au fost respectate toate etapele obligatorii ca și în cazul celorlalte vaccinuri care se administrează deja copiilor sau adulților de mulți ani.

• Dezvoltarea acestor vaccinuri în timp atât de scurt a fost posibilă deoarece tehnologia deja exista și era studiată în încercarea de a preveni alte boli infecțioase (Ebola) sau de a trata cancerul. De asemenea, guvernele lumii au contribuit financiar și s-a scurtat timpul necesar căutării banilor necesari cercetării de către medici.

• În cercetările medicale au fost incluse peste 40.000 persoane în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech și peste 28.000 persoane în cazul vaccinului Moderna. Prin comparație, în cazul unui vaccin antigripal utilizat în acest sezon, acesta a fost cercetat de către medici pe 7.359 persoane (copii și adulți).

• În cercetările ambelor vaccinuri împotriva COVID-19 au fost incluse și 6.000 persoane cu diabet tip1, tip 2 și diabet gestațional. De asemenea, au fost incluse câteva mii de persoane cu boli cardiovasculare, boli pulmonare, obezitate, valori crescute ale tensiunii arteriale.

Este recomandată vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor cu diabet? Care sunt beneficiile vaccinării?

• DA, este recomandat să vă vaccinați împotriva COVID-19 dacă aveți diabet tip 1 sau tip 2 cu și fără boli cardiovasculare (AVC, infarct miocardic, cardiopatie ischemică, boală arterială periferică), cu și fără obezitate. Persoanele cu diabet cu sau fără complicații ale diabetului, cu și fără boli cardiovasculare (AVC, infarct miocardic, cardiopatie ischemică, boală arterială periferică), cu și fără obezitate sunt la risc crescut de a face forme moderate și severe de COVID-19. Aceste forme moderate și severe înseamnă un risc crescut de a ajunge la Terapie Intensivă, de a deceda sau de a rămâne cu sechele după COVID. Aceste sechele pot fi dificultăți de respirație, probleme la nivelul ficatului, oboseală, cheaguri de sânge care migrează în creier sau plămâni sau care se formează în inimă și produc infarct.

• Persoanele cu diabet pot beneficia de vaccinurile împotriva COVID-19 în etapa a 2-a de vaccinare. Vaccinul Pfizer este recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 16 ani, iar vaccinul Moderna, de minimum 18 ani.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă am o boală autoimună?

• DA. În cazul persoanelor cu boli autoimune vaccinul nu a determinat o reacție autoimună mai importantă. Acest vaccin nu conține adjuvanți care cresc imunitatea. Vă rugăm să vă consultați și cu medicul care vă tratează boala autoimună înainte de vaccinare.

• În cazul persoanelor cu boli autoimune care au tratament imunosupresor e posibil ca vaccinul să nu ofere aceeași protecție ca și în cazul persoanelor fără tratament imunosupresor. Vă rugăm să vă consultați și cu medicul care vă tratează boala autoimună înainte de vaccinare.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă am boli cardiovasculare?

• DA. Aceste persoane sunt la risc crescut de forme severe de COVID, iar vaccinul oferă protecție împotriva acestor forme și nu au fost raportate alte reacții adverse.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă iau anticoagulante?

• DA. Însă vă rugăm să vă consultați cu cardiologul dumneavoastră sau cu medicul care vă urmărește acest tratament înainte de vaccinare și să informați personalul de la centrul de vaccinare că urmați un astfel de tratament. Sunt necesare precauții suplimentare în acest caz.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă am alergii?

• DA. Vă puteți vaccina fără probleme dacă aveți alergii. Veți fi monitorizat pentru reacții alergice la vaccin pentru 15 minute după vaccinare.

• NU se pot vaccina persoanele care au avut anterior șoc anafilactic sau forme similare de alergie severă. Medicul de la centrul de vaccinare vă va contraindica vaccinarea în acest caz.

Mă pot vaccina dacă sunt răcit și am febră?

• NU. Va trebui să așteptați ca răceala și febra să treacă și apoi vă puteți vaccina.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri