Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să ştii despre deschiderea unui cont curent

Ce trebuie să ştii despre deschiderea unui cont curent

În ziua de astăzi să deţii un cont curent sau un card de debit ori credit nu este un lucru uimitor ci dimpotrivă este un lucru destul de comun şi foarte mulţi dintre noi au cel puţin un card de debit pe numele lor.

Cu toate că deschiderea unui cont curent poate fi privită ca pe o simplă formalitate, în realitate această operaţiune necesită un pic de atenţie din partea noastră, astfel încât să ne asigurăm că alegem cea mai bună ofertă disponibilă pe piaţă.

Ce este un cont curent?

Un cont curent sau un cont bancar – aşa cum îl vom regăsi adesea în comunicările cu instituţiile bancare - este un produs de bază oferit de către toate băncile din lume. Acesta permite clienţilor să efectueze plăţi dar şi să încaseze, să depună şi să retragă bani în orice moment. În ziua de astăzi, contul curent vine însoţit şi de un card de debit ce poate fi folosit în foarte multe situaţii şi ne uşurează viaţa extrem de mult.

Factorii pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când deschizi un cod curent

 

  1. Termenii şi condiţiile

Fiecare bancă are propria sa politică, prin urmare înainte de alege o ofertă trebuie să afli cât mai multe detalii despre termenii şi condiţiile băncii respective.

  1. Comisioanele

Atunci când vorbim despre un cont curent, vorbim şi despre câteva comisioane pe care ar fi indicat să le cunoaştem încă de la început! Prin urmare, este important să cunoşti ce operaţiuni implică comisioane, cum te vor afecta ele şi cât de des sunt aplicate. Un comision des întâlnit este cel aplicat în momentul în care este retrasă o sumă de bani de la ATM. Prin urmare, dacă retragi bani frecvent, este important să ai în vedere nivelul comisionului aplicat.

  1. Dobândă la cont curent

Unele bănci îţi oferă şi dobândă la cont cont curent, însă pentru a beneficia de ea trebuie să îndeplineşti câteva condiţii. Ele variază de la o bancă la alta, prin urmare nu uita să ceri cât mai multe detalii despre acest aspect.

  1. Soldul disponibil în cont

Chiar dacă pare puţin ciudat, unele bănci îţi impun o anumită sumă pe care să o ai în cont în fiecare lună sau un număr prestabilit de tranzacţii astfel încât să elimini comisionul de administrare. Toate aceste detalii vor fi stabilite împreună cu banca, înainte de deschiderea contului.

  1. Internet banking

În ziua de astăzi este foarte important să ai acces la banii tăi oriunde te-ai afla şi mai ales la orice oră. Aplicaţia de internet banking îţi poate uşura foarte mult munca, iar uşurinţa cu care poţi efectua operaţiuni poate fi un factor de decizie extrem de important în alegerea băncii la care îţi vei deschide un cont curent.

Alegerea băncii pentru deschiderea unui cont curent

Nu putem să îţi recomandăm o bancă anume, deoarece nevoile noastre sunt diferite, prin urmare şi ofertele pe care le primim sunt analizate din alte puncte de vedere. Însă este foarte important să compari ofertele prezente pe piaţă, să analizezi comisioanele practicate, dar şi alte comisioane aferente contului, serviciile suplimentare oferite împreună cu acel cont curent şi multe altele.

Deschiderea unui cont curent

Aproape oricine poate solicita deschiderea unui cont curent, spunem “aproape” pentru că sunt unele situaţii în care banca te poate refuza. Spre exemplu, este posibil ca în cazul în care ai fost dat în judecată pentru neplata datoriilor, banca să îţi refuze cererea. De asemenea, unele bănci au şi o limită de vârstă, vârsta de 14 ani fiind pragul cel mai des întâlnit. Însă dacă nu ai 14 ani împliniţi, te poţi prezenta la bancă cu unul dintre părinţi sau cu tutorele legal.

Pentru deschiderea unui cont nu ai nevoie de foarte multe documente, însă următoarele sunt necesare în foarte multe cazuri:

  • Cerere pentru deschidere cont curent
  • Actul de identitate sau o procură în cazul în care este vorba de un împuternicit.

 

Închiderea unui cont curent

Există cazuri în care trebuie să optezi pentru închiderea unui cont. În acest caz, trebuie să discuţi cu reprezentaţii băncii şi să te asiguri că nu ai datorii faţă de bancă.

Atunci când optezi pentru deschidere cont curent nu trebuie să neglijezi niciun aspect, pentru că acel cont te va ajuta să îţi gestionezi veniturile şi îţi va oferi acces la acestea atunci când ai nevoie.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri