Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce trebuie să știi despre fertilizarea corectă a solului

Ce trebuie să știi despre fertilizarea corectă a solului

Ți-ai alcătuit propria grădină cu legume pentru că vrei ca toți cei ai casei să consume produse proaspete și sănătoase. Cu toate acestea, dacă ești un începător în domeniu, riști să eșuezi lamentabil dacă nu ții cont de anumite detalii și lucrări agricole care sunt obligatoriu.

Fertilizarea corectă a solului este una dintre ele și care te ajută enorm atunci când vine vorba despre dezvoltarea plantelor și legumelor de aici. Pentru a-ți veni în ajutor, avem și câteva informații interesante pentru tine.

 

Plantele au nevoie și ele de substanțe nutritive

 

Pentru a te bucura de roade bogate și delicioase, trebuie să știi că plantele și legumele tale au nevoie de ceva mai mult decât o bună hidratare și raze solare pentru a se dezvolta așa cum trebuie. La fel ca și noi oamenii, și ele au nevoie de anumite substanțe nutritive pentru că în acest fel rădăcinile sunt mult mai bine fixate în sol, crește rezistența plantei la condițiile meteorologice nefavorabile și multe altele. Cele mai cunoscute substanțe nutritive de care plantele nu se pot lipsi sunt azotul, calciul, potasiul, magneziul, fosforul, sulful, cuprul, zincul, manganul, borul, aluminiul și fierul. Atunci când acestea lipsesc, plantele nu se dezvoltă în mod corect. Prin urmare, fertilizarea solului este mult mai importantă decât crezi.

 

Când se recomandă fertilizarea solului

 

Potrivit specialiștilor, aplicarea de îngrășăminte solului trebuie făcută primăvara și toamna. În cazul fertilizării de primăvară, sfârșitul lunii mai este perioada cea mai bună, deoarece în acest fel plantele și legumele tale au parte de acele substanțe necesare pe perioada verii, când se știe că ritmul de creștere este ceva mai lent. Apelează la un magazin online legumicultura pentru a cumpăra tot ce ai nevoie, și nu numai fertilizant pentru sol. Înainte însă de a trece la aplicarea îngrășămintelor, îndepărtează de la suprafața lui toate resturile putrezite sau uscate și greblează-l bine. De asemenea, sapă ușor pământul pentru a avea certitudinea că fertilizantul tău va pătrunde în mod uniform.

În schimb, fertilizarea de toamnă se recomandă să aibă loc după ce au fost încheiate lucrările de săpat și arat – acolo unde este cazul, dar nu mai devreme de luna septembrie. Cu ajutorul acestei proceduri se reușește refacerea necesarului de substanțele nutritive de care are nevoie pentru ca plantele și legumele să se poată hrăni până în primăvară. 

 

Tipuri de fertilizare

 

Există mai multe tipuri de fertilizare, pe care ți le prezentăm și noi, pe scurt.

 

Fertilizare de bază

 

Aceasta are loc primăvara și toamna și presupune aplicarea de îngrășăminte pe bază de potasiu și fosfor. Recomandarea specialiștilor este să se apeleze la cele lichide, sub formă de granule, pulbere sau care sunt greu solubile în apă, deoarece acestea trebuie să pătrundă cât mai adânc în interiorul solului.

 

Fertilizarea locală

 

Se efectuează în același timp cu plantarea, pentru ca astfel legumele sau plantele să aibă parte de acele substanțe necesare pentru ca procesul de vegetație să aibă loc în bune condiții. De data aceasta îngrășămintele folosite trebuie administrate pe rândurile urmează să aibă loc semănatul sau în cuiburi.

 

Fertilizarea fazială

 

Este una specifică legumelor și se aplică pentru a avea siguranța că solul are parte de toate resursele pentru buna desfășurare a perioadei de vegetație.

 

 

Fertilizarea extraradiculară

 

Cu ajutorul ei este stimulat sistemul radicular al unor plante, iar aici ne referim în special la floarea soarelui sau sfecla de zahăr. De altfel, cele două sunt unele dintre cele mai mari consumatoare de substanțe nutritive atunci când se află în perioada de vegetație și din acest motiv au nevoie de ceva mai multe îngrășăminte.

 

Tipuri de îngrășăminte

 

La buna fertilizare a solului se folosesc atât îngrășăminte organice sau natural, dar și unele chimice. Există unele diferențe între cele două, pe care vom încerca să ți le explicăm și noi.

Îngrășămintele organice au proprietatea de a se descompune ceva mai lent în sol, ceea ce se dovedește de-a dreptul fantastic atunci când ai în vedere îmbunătățirea calității acestuia pe termen lung. De asemenea, se știe despre ele că sunt și ceva mai scumpe decât cele chimice.

În schimb, cele chimice au avantajul că oferă rezultate mult mai rapide, sunt ceva mai ieftine și nu puțini sunt cei care le preferă.  Este posibil ca și tu să le ai în vedere, din motivele pe care ți le-am enunțat ceva mai sus.

 

Tipuri de îngrășăminte organice

 

Există mai multe tipuri de îngrășăminte organice și care sunt folosite în mod frecvent. Cel mai cunoscut este gunoiul de grajd, care însă trebuie să fie lăsat la fermentat în jur de trei sau patru luni. Aplicarea lui este indicată în cadrul fertilizărilor de primăvară și toamnă, în acest ultim caz până să înceapă arăturile.

Mranița este un alt îngrășământ organic cunoscut și care este, de fapt, tot un fel de gunoi de grajd, dar mult mai bine descompus și fermentat.

De compost a auzit cam toată lumea, și aici avem de a face cu un mix dintre deșeurile animale și vegetale, lăsate și ele la fermentat. 

 

Recomandări de la specialiști

 

Fertilizarea solului nu este un proces atât de complicat, dar este bine să fie realizat cât mai corect, pentru a le oferi plantelor și legumelor tale cele mai bune condiții de dezvoltare. De aceea, avem și câteva recomandări de la specialiști pentru tine. Astfel, în primul rând, află care sunt particularitățile de fertilizare pentru fiecare legumă sau plantă pe care vrei să o platezi în grădina ta. Ți-am exemplificat mai sus cazul sfeclei de zahăr, dar mai sunt și altele care trebuie cunoscute.

Nu uita să respecți perioadele de fertilizare a solului, iar dacă optezi pentru îngrășămintele chimice, ține cont de cele trecute pe ambalajul produselor. În caz contrar, riști ca dintr-un exces de zel să îți distrugi cam toată cultura, și chiar nu vrei asta!

 

 

Subiecte în articol: sol fertilizare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri