Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut până la cea mai mică valoare din iulie 2012 până în prezent, se arată într-un raport al CFA România. De asemenea, analiştii financiari estimează o depreciere a monedei naţionale până aproape de 4,9 lei în următoarele 12 luni, dar şi o scădere a Bursei de Valori Bucureşti.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în ianuarie 2019, faţă de luna anterioară, cu 4,9 puncte, până la valoarea de 23,8 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, acesta a pierdut 22,2 puncte puncte. Aceasta este cea mai mică valoare din ultimii nouă ani. Totodată, analiştii estimează o scădere a leului în următoarele 12 luni, până la 4,8894 lei pentru un euro, în timp ce, pentru următoarele şase luni, valoarea media a anticipaţiilor este de 4,8055 lei.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
“În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2019/februarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,84%”, se arată în documentul CFA România.
Se aşteaptă o scădere a bursei
Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 7,1 puncte, până la valoarea de 39,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente s-a diminuat cu 17,9 puncte). Aceasta este cea mai redusă valoare a indicatorului condiţiilor curente începând cu martie 2013. “Sunt de remarcat anticipaţiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti,în următoarele 12 luni, peste 75% dintre respondenţi anticipând această evoluţie”, se menţionează în comunicat.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.