Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ceapa, aliment și medicament

Ceapa, aliment și medicament

de Paul Bardasu    |   

Ceapa, probabil cea mai banală legumă, are proprietăți magice pentru organismul uman. Cel puțin asta susținea regretatul Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Științe Medicale, trecut în neființă în luna februarie, la aproape 100 de ani. Să profităm de cercetările fondatorului fitoterapiei moderne în România!

Ovidiu Bojor afirmă despre ceapă că are proprietăți terapeutice excelente. Întrucât conține în mod natural antibiotice, este folosită pentru tratarea răcelilor și combaterea bacteriilor și a altor germeni patogeni. Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizând sângele și împiedică formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și apariția unui infarct miocardic. Potrivit studiilor, ceapa conține un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge.

Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorită efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapa are efecte stimulente, dar și calmante asupra sistemului nervos, echilibrându-l, dar și stimulează ficatul și rinichii și are o acțiune diuretică ce ajută la eliminarea ureei și a clorurilor.

Crudă, tinctură, decoct

Ovidiu Bojor recomanda consumul a una-două cepe crude de-a lungul unei zile (pot fi și în salate, de exemplu). Sau puteți lua tinctura de ceapă, preparată în casă: tăiați două cepe mici felii și puneți la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsați-le 10 zile, apoi strecurați și luați câte două lingurițe pe zi, cu putință apă, înainte de masa de prânz și de cină. În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceți cure de 10 zile, într-un interval de 6 luni.

În caz de tuse, laringită, bronșite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În caz de afecțiuni biliare, puneți una-două cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi.

Beneficii pentru sănătate

Scrieri antice atestă că ceapă a fost folosită încă din anul 4000 î. Hr. ca tratament pentru mai multe boli. Iată ce beneficii pentru sănătate au fost identificate de-a lungul timpului:

Combate anemia - are un conținut ridicat de fier.

Antiinflamator - agenții antiinflamatori din ceapă sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrită și gută.

Antiseptic - luptă împotriva infecțiilor provocate de bacterii, inclusiv E. coli, salmonella și este eficientă împotriva tuberculozei și infecțiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.

Reglează tensiunea arterială - indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapă ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curăță sângele de grăsimi nesănătoase.

Reglează colesterolul - mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei și vor fi prevenite accidentele cardiovasculare.

Previne cancerul de colon - fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvoltă la nivelul colonului.

Ajutor în constipație și flatulență - pentru ameliorarea constipației cronice și flatulenței se va consumă ceapă din belșug.

Ajutor în diabet - cromul din compoziția cepei menține sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge și crește toleranța la glucoză.

Are proprietăți diuretice și de curățare a sângelui - ceapa împiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta și artrita.

Ameliorează tulburările urechii - pentru a opri tinitusul (țiuitul), se introduce în ureche puțină vată înmuiată în suc de ceapă.

Combate căderea părului - cercetările susțin că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămâna timp de două luni duce la regenerarea părului.

E rapel imunitar - ceapa intensifică circulația sangvină și stimulează transpirația. Este utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecțiilor, reduce febra și transpirația manifestate în răceală și gripă.

Previne osteoporoza - s-a descoperit că un component regăsit în ceapă previne fragilizarea oaselor.

Ajută în problemele respiratorii - se mixează cantități egale de suc de ceapă și miere și se iau câte 3-4 lingurițe din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului și prevenirea formării acestuia.

Tratează infecțiile tractului urinar - se fierb câteva bucăți de ceapă albă în jumătate de litru de apă până când se evaporă jumătate din cantitatea de apă. Se strecoară prin sită, se lasă să se răcească și se bea. Proprietățile antibacteriene ajută la calmarea senzației de arsură la urinat.

Ceapa trebuie consumată cu atenție de persoanele care au probleme cu arsurile la stomac, ulcer, esofagită.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri