Jurnalul.ro Ştiri Externe Presedintele ceh vrea sa mute ambasada tarii sale la Ierusalim

Presedintele ceh vrea sa mute ambasada tarii sale la Ierusalim

Ministerul ceh al Afacerilor Externe a anunţat redeschiderea consulatului onorific de la Ierusalim, în timp ce preşedintele Milos Zeman a reiterat cu această ocazie dorinţa sa ca Praga să-şi mute în acest oraş ambasada, aflată în prezent la Tel Aviv. In acest caz, este nevoie de un acord al guvernului ceh.

 

"Republica Cehă a decis să deschidă în luna mai un consulat onorific în Ierusalimul de Vest şi, înainte de finalul anului, un Centru Ceh, de asemenea în Ierusalimul de Vest", a precizat ministerul, subliniind ca decizia "nu are nicio influenţă asupra acordului final asupra Ierusalimului".

"Republica Cehă respectă pe deplin poziţia comună a Uniunii Europene care consideră Ierusalimul drept viitoare capitală a două state, adică statul Israel şi viitorul stat Palestina", a mentionat textul. Deschis la începutul anilor 1990, consulatul onorific ceh la Ierusalim a fost închis în 2016, dupa decesul consulului onorific.

Preşedintele Zeman, cunoscut pentru poziţiile sale pro-israeliene, in acest context, că ar vrea să vadă ambasada ţării sale transferată la Ierusalim. "Îmi amintesc de o întâlnire cu Benjamin Netanyahu. Mi-a spus: dacă faceţi transferul, vă voi da propria casă", a afirmat Zeman.

Vorbind la un eveniment dedicat aniversarii a 70 de ani de la crearea statului evreu, el i-a calificat drept "laşi" pe aceşti "europeni şi nu doar ei" care se opun transferului ambasadelor ţărilor lor la Ierusalim. AGERPRES

Subiecte în articol: cehia ambasada Israel Ierusalim
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri