Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai mare dirijabil din lume s-a prabusit in Marea Britanie

Cel mai mare dirijabil din lume s-a prabusit in Marea Britanie

Creata, initial, pentru fortele armate americane, Airlander 10, cea mai impresionanta masina de zbor din lume, un dirijabil hibrid de 20 de tone, s-a dislocat dupa o cadere. Incidentul, soldat cu daune importante, a avut in Marea Britanie.

 

Inainte de a se prabusi pe un camp din comitatul Bedfordshre, aparatul s-a desprins de catargul de ancorare. Potrivit martorilor oculari, citati de cotidianul Daily Mail, Airlander a nimerit in crengile copacilor si a pierdut heliu. Cabina de pilotaj a masinii a fost complet distrusa.

Ziarul The Mirror sustine ca incidentul s-a soldat inclusiv cu ranirea unei femei. Fortele de politie au creat un perimetru de securitate in zona in care a avut loc accidentul din cauza scurgerii de heliu.

Vineri, societatea britanica Hybrd Air Vehicles (HAV), care a conceput acest dirijabil hibrid de 100 milioane lire sterline (112,1 milioane euro), efectuase un nou zbor de incercare.In urma cu un an, aparatul a mai fost victima unui accident, in 24 august, in timpul unui al doilea zbor in Marea Britanie, cand a agatat un pilon de pe aerodromul Cardington Airfield, de langa Bedford. 

Avand o lumine de 92 de metri (Airbus A-380 are numai 72 de metri), larg de 44 si inalt de 26 de metri, uriasul aparat supranumit "flying bum" a decolat pentru prima data in 17 august 2016 din Cardington. In principiu, dirijabilul poate atinge o viteza de 148 de kilometri pe ora, sa transporte 60 de pasageri si sa ramana in aer timp de doua saptamani si cinci zile cu echipajul sau la bord.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri