Judecătoarea Gabriela Baltag a solicitat membrilor CSM să voteze formularea unei cereri către Ministerul Justiției în care să se explice situația actuală a arhivei SIPA. ,,Cel care ne poate da lămuriri este Ministerul Justiției- și-a argumentat doamna judecător cererea-, pentru că Ministerul Justiției este custodele arhive, cel puțin aparent’’.
Fapt semnificativ, o asemenea solicitare nu este un gest izolat, de vreme ce, anterior, șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, a cerut, tot Ministerului Justiției și, direct titularului portofoliului, profesorul Tudorel Toader, să adopte o poziție publică, tranșantă, pe acest subiect. Domnia sa, solicitând, de asemenea, desecretizarea raportului privind dispariția unor dosare în urma spargerii petrecute în anul 2007, la pachet cu desecretizarea tuturor documentelor din arhiva SIPA . O solicitare similară a adresat domnului ministru de justiție și Liviu Dragnea, președintele PSD, care a ținut să menționeze că face acest gest ,,cu tot respectul cuvenit pentru cariera dumnealui ( a domnul ministru în exercițiu,Tudorel Toader n.n.) și pentru pregătirea dumnealui’’. Insistând asupra ideii că în cazul în care domnul ministru Tudorel Toader nu va da un răspuns punctual ,,încrederea în dumnealui va fi aproape de zero’’. Cât privește poziția Președintelui României, Klaus Iohannis, aceasta a fost exprimată, cu puțină vreme în urmă, de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Mădălina Dobrovolschi, de la care am înțeles că președintele tuturor românilor nu are atribuții în această direcție și, ca atare, alții sunt cei care trebuie să aplice legea.
Ar trebui ca cineva să judece aceste solicitări în mod voitor sau numai superficial și, pe acest motiv, să considere că este vorba doar despre un test al cotei de credibilitate a ministrului Tudorel Toader. În realitate, noul subiect bombă- adevărul despre SIPA și arhiva sa- vine să se adauge unui colos de abuzuri și de grave erori care au făcut ca la ora actuală cota de încredere a românilor în justiție să se afle la un nivel absolut dezonorant. De unde și reacția, curajoasă și demnă, a unor adevărați profesioniști, oameni de știință și de conștiință, care cer măsuri efective pentru ca justiția să redobândească un grad ridicat și stabil de încredere din partea cetățenilor statului nostru.
Cum a răspuns domnul ministru Tudorel Toader celor care i-au cerut să spună, cu subiect și predicat, opinia cu privire la acest subiect fierbinte se cunoaște de-acum, dar eu cred că nu strică să ne aducem amine. Ei bine, domnul ministru a răspuns exact așa:,,Când voi întreprinde ceva, vă voi spune’’.Și, cu asta basta!
Ce părere aveți, stimați concetățeni, despre manierea în care poartă dialogul cu presa și cu societatea a domnului Tudorel Toader, distins profesor universitar și mai mare al ministerului justiției? Nu-i așa că un asemenea răspuns, pe lângă că nu excelează în politețe și în bună cuviință,aduce foarte bine aminte cu o altă zicere devenită proverbială a aceluiași domn, Tudorel Toader, care, după o analiză amplă a carențelor din activitatea Parchetului General și a DNA, a conchis , sec și categoric, cum că schimbarea șefilor celor două entități, Augustin Lazăr , respectiv Laura Codruța Kovesi, ,,nu este oportună’’!
Adăugați la toate astea și ritmul de melc în care- tot sub bagheta domului ministru Tudorel Toader-, Ministerul Justiției a finalizat pachetele de legi referitoare la justiție, ca și tăcerea de mormânt care s-a așternut peste zvonul, lansat tot de către domnia sa, cum că la parchete se va realiza audit extern și atunci veți înțelege mai bine ce a vrut să ne transmită distinsul domn ministru prin sibilica formulare:,,Când voi întreprinde ceva, vă voi spune’’.
Motiv pentru care am avea, la rândul nostru, cteva motive pentru a considera că expresia ,, cel puțin aparent’’,pe care a folosit-o doamna judecător Gabriela Baltag pentru a evidenția că Ministerul Justiției este custodele arhivei SIPA, poate fi transcrisă și în următorii termeni:,,cel puțin aparent, domnul Tudorel Toader este ministrul justiției’’.
Nu știu și nici nu vreau să fac hazardate pronosticuri despre ce va întreprinde ministrul Tudorel Toader în ceea ce privește acest nou și foarte revoltător caz cu care se confruntă nu numai lumea justiției ci societatea noastră, dar , după judecând după cum a binevoit domnia sa să răspundă presei înclin să fiu rezervat, dacă nu chiar pur și simplu pesimist. Știut fiind faptul că pesimistul este un optimist bine informat și care are serioase motive să rămână, deocamdată, așa...