Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cel puțin zece motive pentru a călători în Israel 

Cel puțin zece motive pentru a călători în Israel 

de Diana Scarlat    |   

Una dintre destinațiile preferate ale românilor, în ultimii zece ani, a fost Israel. La început, românii mergeau în primul rând pentru turismul cultural și religios, dar în ultima perioadă au descoperit toate celelalte atracții ale acestei destinații.

În topul preferințelor turiștilor români rămân Tel Aviv și Ierusalim, iar după o incursiune în istorie la Ierusalim, Tel Aviv-ul, un oraș efervescent, cosmopolit, modern și colorat, oferă o viață socială intensă, locuri de distracție, dar mai ales plaje impecabile, Blue Flag, cu nisip de cea mai bună calitate, cu hoteluri, restaurante și cluburi unde petrecerile țin până dimineața. Răzvan Pascu, antreprenor în turism, oferă câteva ponturi pentru cei care vor să viziteze Israelul, în această perioadă. 

Care sunt cele mai vizitate obiective turistice din Israel?

Răzvan Pascu: Israelul este o destinație turistică aflată într-o continuă metamorfoză și dezvoltare. Dacă în urmă cu cinci ani răspunsul la această întrebare ar fi fost foarte simplu, anume că cele mai vizitate obiective turistice rămân „locurile sfinte”, acum putem spune că turiștii aleg Israelul și pentru plajele sale, pentru gastronomia variată și pentru viața de noapte și evenimentele de amploare pentru publicul tânăr - festivaluri, concerte etc. - din Tel Aviv. Pe primul loc în topul preferințelor turiștilor români rămân cele două orașe principale, Tel Aviv și Ierusalim, fiecare cu propria poveste de spus în itinerariul turistic al celor care vizitează Israelul. Ierusalimul acoperă zona istorică și religioasă, cu obiective precum Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii, Via Dolorosa sau Turnul lui David. Tel Aviv-ul, pe de altă parte, oferă acces la viața socială intensă a locuitorilor, cu plaje impecabile - Blue Flag, recunoscute pentru calitatea nisipului, a amenajărilor făcute și a curățeniei, cu restaurante și cluburi unde petrecerile se continuă până la primele ore ale dimineții. Pe scurt, Tel Aviv e un oraș efervescent, cosmopolit, modern și colorat. 

Adeseori turiștii români aleg să facă un circuit complet al țării, incluzând Marea Moartă, dar și orașe precum Haifa, cu Grădinile Baha’i, Acra sau Akko și chiar Eilat, stațiunea cu ieșire la Marea Roșie aleasă ca destinație de plajă de mulți turiști europeni. 

Răzvan Pascu

Ce restricții COVID mai există în acest moment? Cum trebuie să fie pregătiți cei care vor să viziteze țara? 

Răzvan Pascu: Pentru a călători în Israel, turiștii trebuie să efectueze un test PCR cu maximum 72 de ore înainte de îmbarcarea spre destinație, să completeze o declarație de sănătate și să dețină o asigurare de călătorie care să acopere costurile unei eventuale îmbolnăviri de COVID. Totodată, la sosirea pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, toți pasagerii trebuie să facă un al doilea test PCR, urmând ca rezultatele să fie comunicate prin SMS turistului. Nu mai este obligatorie vaccinarea, deci oricine poate călători în Israel, dar se recomandă în continuare respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii COVID, cum ar fi păstrarea distanțării sociale. 

Ce companii aeriene zboară către Israel, din România? 

Răzvan Pascu: În prezent, 36 de zboruri pe săptămână leagă Bucureștiul de Tel Aviv, acestea fiind operate de șase companii aeriene, anume TAROM, El Al, Blue Air, Wizz Air, Israir și Arkia. Zborul durează aproximativ 2,5 ore și este unul dintre cele mai scurte către Orientul Mijlociu. Potențialul pieței nu a fost încă reatins. La începutului anului 2020, înainte de izbucnirea pandemiei, săptămânal erau operate peste 60 de zboruri spre Tel Aviv, București-Tel Aviv fiind, la vremea respectivă, una dintre cele mai aglomerate rute aeriene din România. 

Ce le recomanzi turiștilor români, pentru a avea vacanța perfectă în Israel? 

Răzvan Pascu: Le-aș sugera să plece de acasă cu mintea și sufletul deschise, să își rezerve timpul necesar pentru a explora pe îndelete Israelul, să descopere și alte locuri față de cele clasice, să se piardă pe străduțe și să se bucure de tot ce are țara mai bun de oferit: vreme bună tot timpul anului, locuri încărcate de istorie și spiritualitate, un mix de orașe care reușește să mulțumească tot mai multe categorii de turiști, dar și nenumărate restaurante șic, galerii de artă, artiști stradali, zeci de kilometri de plaje sau multiple evenimente culturale și experiențe unice, cum ar fi cazarea măcar pentru o noapte în deșertul Negev sau într-un kibbutz. 

 

În general, când se gândesc la Israel, turiștii au imaginea monumentelor și a zonelor istorice, dar ce alte forme de turism s-au dezvoltat în ultimii ani? 

Răzvan Pascu: În ultimii ani, s-a dezvoltat foarte mult conceptul de city break în Tel Aviv și Ierusalim, aflate la circa 50 de minute cu trenul unul de celălalt, dar atât de contrastante din foarte multe puncte de vedere. Unii se mai referă la Tel Aviv și ca la „Sin City”, în vreme ce Ierusalimul este, fără doar și poate, „Holy City”. Totodată, Eilat a reușit să își facă loc, treptat, în alegerile iubitorilor de soare și plajă, dar mai ales ale familiilor în căutare de o vacanță liniștită la plajă. Haifa este recunoscut printre iubitorii de shopping sau pentru gurmanzi, iar Deșertul Negev s-a remarcat prin evenimentele ce se organizează în zonă, dar și prin experiențele și peisajele unice de care te poți bucura aici. 

Care sunt cele mai bune hoteluri din Israel? 

Răzvan Pascu: Aici depinde foarte mult ce caută fiecare, ce fel de turist este, cu cine mai călătorește, ce buget are… dar în general sunt multe hoteluri din lanțuri internaționale recunoscute, cum ar fi Six Senses, Waldorf Astoria, Hilton etc., dar și boutique hoteluri faine. În Israel ai de unde alege. 

Ce excursii opționale ar trebui să nu rateze cei care vizitează Israel? 

Răzvan Pascu: Aș sugera să nu rateze o excursie până la Marea Moartă, cel mai jos punct de pe pământ și una dintre cele mai interesante atracții ale lumii, unde să și stea puțin și să încerce tratamente medicale, o incursiune în ținutul Galileea – Marea Galileei precum și în Nazareth, o tură cu ATV-ul sau cu jeepul în Deșertul Negev sau o noapte de cazare într-un kibbutz. 

Care sunt perioadele cele mai recomandate pentru călătorii în Israel și de ce? 

Răzvan Pascu: Israelul are o climă blândă pe tot parcursul anului, așa că poți vizita această țară indiferent de anotimp. Perioadele optime însă sunt primăvara și toamna. Spre deosebire de zilele călduroase de vară, în aprilie-mai temperaturile sunt, în medie, 23-25°C, în timp ce în septembrie și octombrie, temperatura este încă de aproximativ 30°C, iar apa mării este chiar mai caldă decât pe timpul verii, cu o medie de 26°C.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri