Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Cele mai frecvente probleme ale ochilor la copii

Sfaturi pentru părinți. Cele mai frecvente probleme ale ochilor la copii

de Redacția Jurnalul    |   

Copiii sunt mai predispuși decât adulții la diferite leziuni și afecțiuni ale ochilor, motiv pentru care părinții este bine să fie informați pentru a aplica tratamentul potrivit.

Problemele ochilor celor mici nu trebuie trecute cu vederea pentru că dedzvoltarea infecțiilor poate provoca orbire. 

Murdăria, scurgerile galbene sau verzui la ochii copiilor mici sunt probleme destul de frecvente și, în mare parte, se rezolvă ușor. 

Secreții galbene sau verzui

Secreția ochilor este lipicioasă și apare din cauza unei afecțiuni care se numește conjunctivită. Infecția este contagioasă și face albul ochilor roz iar deseori produce niște scurgeri gălbui. Cauzele pot fi bacteriile, un virus, anumite alergii sau o reacție la o substanță chimică.

Prin urmare, este bine ca părintele să se adreseze unui pediatru. Dacă este o cauză bacteriană, medicul va prescrie picături sau unguent care va vindeca rapid.

Și un canal lacrimal blocat poate provoca scurgeri din ochi. Consultă medicul pediatru deoarece  te poate sfătui cum să masezi cu atenție conducta pentru a elimina blocajul. Dacă acest lucru nu funcționează, următorul pas este o procedură de sondare a conductelor.

Citiți și Dr. Vlad Ciurea avertizează: Creierul se umflă, de asta apare durerea

Orjelet

Dacă observi o mică umflătură roșie, asemănătoare unui coș, pe pleoapa copilului, este posibil să fie un orjelet Aceste mici pustule sunt glande uleioase înfundate.

Orjeletul poate să fie dureros dar este inofensiv și se poate va rezolva de la sine. Pune o cârpă caldă la ochiul închis timp de câteva minute, de câteva ori pe zi. Cel mai important este să nu spargi pustula.

Poți cere sfatul unui pediatru pentru un tratament care să calmeze durerea. Discută cu medicul dacă acel orjelet durează mai mult de o săptămână sau dacă roșeața și inflamația s-au extins. Cel mic poate avea nevoie de picături sau unguent cu antibiotic local.

Obiecte străine în ochi

Nisipul de pe plajă, un țânțar sau murdăria pot produce iritații, clipire în exces, roșeață și lăcrimare. Dacă copilul spune că îl doare ochiul, așează-l sub o lumină puternică sau la soare și pune-l să deschidă larg ochii și să privească dintr-o parte în alta.

Dacă observi ceva, încearcă să speli obiectul străin cu apă curată și călduță. Dacă acest lucru nu funcționează, încearcă să tragi ușor pleoapa superioară în afară și în jos peste pleoapa inferioară timp de câteva secunde pentru a încuraja ochiul să elimine obiectul străin.

Vânătăi la ochi

Copiii se joacă mult, astfel că riscul de a se lovi este mare, fapt ce poate duce uneori la o vânătaie minoră în jurul ochiului. Aplică un prosop rece și umed sau un pachet rece de gheață învelit într-un prosop, timp de 5 - 10 minute. Repetă după pauze de 15 minute.

Citiți și Slabeste repede si simplu! Dieta cu smochine

Fără presiune asupra globului ocular

Dacă observi sânge în albul sau în pupila ochiului copilului tău sau dacă are dureri de cap, sângerări ale nasului sau modificări ale vederii trebuie să mergi imediat la medic.

Abraziunea corneei

O zgârietură pe stratul exterior al ochiului (corneea) poate proveni de la o ramură joasă sau de la contactul cu o unghie. Copilul poate avea pleoapa umflată, ochii înlăcrimați și sensibilitate la lumină.

Roagă medicul să verifice ochiul copilului și să îți ofere tratament pentru ameliorarea durerii. Un antibiotic care previne infecțiile poate ajuta. De obicei, aceste zgârieturi se vindecă de la sine într-o zi sau două.

Substanță chimică

Contactul cu iritanți chimici, cum ar fi oțetul, înălbitorul sau îngrășământul poate provoca o abraziune a corneei. Clătește ochiul cu apă călduță timp de 15 - 20 de minute ș contactează medicul, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: parinti copii leziuni afectiuni ochi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri