Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cele mai frumoase evenimente se organizează în Delta Dunării   

Cele mai frumoase evenimente se organizează în Delta Dunării   

de Diana Scarlat    |   

Sezonul turistic din Delta Dunării a-nceput cu evenimente unice în țară. Cei care vor să se bucure de distracție, dar și de liniște pot alege o vacanță sau măcar un weekend la Tulcea, la Sulina, la Crișan, la Sfântu Gheorghe sau la Letea, având de unde să aleagă locuri de cazare, de la pensiuni tradiționale, până la resorturi de cinci stele.

 În cele mai multe locuri se poate ajunge doar cu barca, iar localitățile turistice își primesc vizitatorii cu cele mai bune preparate tradiționale din pește, cu muzică și dansuri care pot transforma o simplă excursie într-o experiență culturală specială. 

Delta este, pentru cunoscători şi pentru cei care vor să descopere tainele naturii, în toată splendoarea sălbăticiei ei, un loc aparte. De la Tulcea la Crişan, apoi la Letea sau la Sulina, ori spre Mila 23, Mahmudia, Sfântu Gheorghe sau Caraorman, Delta îşi dezvăluie secretele ascunse între canalele labirintice, mărginite de stuf şi vegheate de pelicani, lebede, egrete şi zeci de alte păsări ce se lasă fotografiate doar dacă bărcile nu au o viteză care să le sperie. Secretul lor este şi al rezervaţiei, iar pentru a le proteja liniştea, există reguli şi legi speciale ale acestei zone. Delta Dunării este o destinaţie turistică, dar şi cea mai importantă rezervaţie din România, ceea ce o face specială, din punctul de vedere al vizitării. Aici nu se poate face turism de masă, nu se poate construi oricum şi oriunde, iar pentru a pătrunde în ariile protejate este nevoie de plata unei taxe. Este foarte important ca turiştii să înţeleagă foarte bine de ce trebuie să respecte regulile şi de ce le sunt impuse anumite restricţii. Dar Delta mai înseamnă şi altceva: oamenii din aceste locuri, care convieţuiesc în armonie cu natura, de sute de ani. Tradiţiile grupurilor etnice din Delta Dunării dau o culoare aparte rezervaţiei biosferei. 

Urmează Sărbătoarea Scrumbiei Albastre

Cei care vor să viziteze Delta Dunării ar trebui să se înarmeze cu foarte multă răbdare, pentru că aici se face un turism lent, altfel decât în zonele ce permit accesul unui număr mare de vizitatori. Iar pentru cei care caută și distracție, acest sezon vine cu oferte de nerefuzat, chiar dacă se adresează grupurilor nu foarte numeroase. „Anul acesta se vor organiza evenimente aproape în fiecare weekend, în diverse zone ale Deltei. Săptămâna trecută a fost o nouă ediție a «Parastasului piraților», la Sulina. Tot aici, sâmbătă, pe 21 mai, se va desfășura «Sărbătoarea Scrumbiei Albastre», organizată de Primăria Sulina, iar seria evenimentelor va continua, până la sfârșitul sezonului, în noiembrie. Prin Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării am stabilit un calendar, pentru întreaga perioadă, astfel încât să promovăm Delta în mod unitar, pentru cei care vor să-și programeze vacanțele în funcție de aceste evenimente”, a explicat, pentru Jurnalul, Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD. Asociația s-a ocupat de promovarea Deltei Dunării și a zonei Dobrogea de Nord încă de la finalul anului 2017, iar în primele zece luni ale anului 2018 s-au văzut și rezultatele: o creștere de 77% a numărului de turiști, față de aceeași perioadă a anului precedent - un record unic în istoria turismului. Pandemia a adus mici scăderi, din cauza restricțiilor care au fost impuse, însă trendul a reușit să se păstreze, în ciuda tuturor problemelor din ultimii trei ani.     

Nici sabotajul nu funcționează

Dacă unii turiști s-au speriat de zvonurile din ultima perioadă, legate de bombardamentele de peste graniță, ar trebui să știe că la Sulina este liniște, iar Delta nu reprezintă, în niciun caz, un pericol, mai ales pentru că nu e obiectiv militar. Chiar dacă e foarte aproape de Insula Șerpilor, nu există niciun motiv logic pentru a deveni ținta vreunui atac. Practic, nu ar irosi nimeni bombe pentru a ataca rezervația. Viața de zi cu zi în Delta Dunării se desfășoară la fel ca până acum. Iar zvonistica nu a reușit să provoace panică în rândul turiștilor, care se bucură deja de vacanțe binemeritate, departe de zgomotul asurzitor al marilor orașe. Mai sunt și unele probleme legate de găsirea celor mai bune locuri de cazare. Cei care vor să facă rezervări în Delta Dunării, în această perioadă, ar trebui să verifice disponibilitatea locurilor de cazare direct la pensiunea sau la hotelul care-i interesează, în cazul în care nu apelează la agenții de turism. Unele camere care apar ca nefiind disponibile pe Booking, de fapt nu sunt rezervate. Așa se întâmplă în cazul pensiunilor și hotelurilor care nu au contract pentru toate camerele cu acest site de rezervări, iar turiștii pot fi induși în eroare. 

Ce se mai poate vizita în Dobrogea

Un circuit al vinurilor dobrogene sau unul culinar se transformă într-o experiență de neuitat, mai ales dacă sunt combinate tradițiile românești cu cele aromâne sau meglenoromâne, dar și cu cele turcești, tătărăști, ucrainene și lipovene. În Deltă, peștele se poate găti în sute de feluri, cu diferențe de la o zonă la alta, în funcție de comunitatea locală și de tradițiile ei. Dar sunt și multe alte preparate culinare care merită atenția unui gurmand plecat în căutarea aventurilor gastronomice locale. Iar pentru a completa experiența multiculturală, se pot vizita zonele încărcate de istorie. Turiştii care vor să îmbine excursiile în Delta Dunării cu cele din zona continentală a Dobrogei pot vizita cetăţile spectaculoase de la gurile de vărsare ale Dunării. Enisala şi Argamum sunt deja celebre şi atrag mii de vizitatori anual. Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca, este considerată prima colonie a vechilor greci din zona Mării Negre, iar descoperirile arheologice şi legendele locale fac din acest loc, ascuns până de curând, o adevărată comoară ce ar putea urca Dobrogea în topul internaţional al atracţiilor culturale. Mai „tânără”, dar şi mai bine conservată, este Cetatea Enisala, din imediata apropiere, ale cărei ziduri se ridică, parcă, din întinderea de ape. Iar vizitatorii descoperă aici tradiţii autentice, pe care localnicii le dezvăluie cu bucurie. Delta Dunării este și o foarte bună destinație de vacanțe și excursii de lux. Una dintre atracțiile Deltei, pentru cei care vor confort de 5 stele, este complexul hotelier „Lebăda”, din localitatea Crișan, pe Brațul Sulina. Complexul se întinde pe o suprafață totală de aproape patru hectare și a fost renovat recent. Vechiul complex a fost extins și oferă doar locuri de cazare de patru și cinci stele. 

Turismul controlat este esențial în Delta Dunării, pentru a nu fi afectat ecosistemul, iar turiștii dispuși să cheltuiască foarte mulți bani într-un loc special sunt și cei mai mici poluatori, pentru că respectă regulile impuse de administrația rezervației.

Vizitatorii trebuie să respecte regulile

Vizitatorii nu pot merge oriunde vor, în Delta Dunării. Pentru a proteja patrimoniul natural, Administraţia Rezervaţiei recomandă vizitatorilor doar 24 de trasee turistice în rezervaţie, dintre care 15 se pot parcurge numai cu mijloace de transport pe apă, iar celelalte nouă, prin drumeţii sau cu mijloace de transport rutier. În Deltă există mai multe zone strict protejate. Unii vizitatori cred că pot face orice – inclusiv concursuri cu ATV-uri pe dunele de nisip de la Vadu sau în Pădurea Letea. Aşa ceva nu se poate, iar turiștii trebuie să înţeleagă ce înseamnă rezervaţia biosferei. Accesul în Pădurea Letea a fost organizat pe trei trasee de vizitare, amplasate în zona-tampon şi parţial în zona strict protejată. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are statut internaţional. Delta Dunării a fost declarată Rezervaţie a Biosferei MAB UNESCO, în cadrul Programului UNESCO „Omul şi Biosfera”, în 1990. Activitatea turistică din Delta Dunării se desfăşoară în conformitate cu reglementările legale în vigoare. În anul 1938, Pădurea Letea a fost declarată Rezervaţie naturală. În perioada anilor ’50 au mai fost declarate arii naturale protejate alte 40.000 de hectare de teren din Deltă. În 1978, zona Roşca – Buhaiova – Hrecisca a fost declarată Rezervaţie a biosferei. Fiecare vizitator trebuie să plătească taxa de intrare în Rezervaţie şi să respecte regulile. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Programul evenimentelor se poate consulta permanent pe site-ul AMDTDD: https://amd-deltadunarii.ro/calendarul-integrat-de-evenimente-la-nivelul-judetului-tulcea-pentru-sezonul-turistic-2022/#up



 

Subiecte în articol: Delta Dunării
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri