Jurnalul.ro Sport eXtrasport (P) Cele mai importante aspecte psihologice ale jocului de poker

(P) Cele mai importante aspecte psihologice ale jocului de poker

Joc de cărți popular la nivel global încă din secolele precedente, pokerul cunoaște astăzi o dezvoltare și mai puternică, pe măsură ce jucătorii au acces la resurse tot mai complexe - de la partea de învățare și perfecționare, la partea efectivă de cadru pentru joc (turnee live, platforme de poker online). Deși face parte din categoria jocurilor de noroc, pokerul presupune îndemânare, strategie, abilități care fac diferența între jucători.

Astfel, există noțiunea de jucător profesionist de poker, adică o persoană care a ajuns la un nivel în care poate obține în mod constant câștiguri însemnate chiar și la festivaluri internaționale de poker live unde fondul de premiere ajunge de obicei la cel puțin câteva sute de mii de euro.

Iată așadar o diferență majoră între poker și alte jocuri de noroc: este evident că probabilitatea de a obține în mod repetat mari premii la loto sau sloturi este extrem de redusă, ceea ce nu este valabil la poker în cazul acestor jucători profesioniști.

Tocmai pentru că este imprevizibil în ceea ce privește cursul jocului, cu o dinamică ce depinde de fiecare decizie a celor angrenați în joc, pokerul a devenit tot mai studiat în ceea ce privește psihologia protagoniștilor. Aspectele psihologice ale pokerului sunt vaste și țin de diverse strategii folosite de jucători pentru a obține un avantaj în fața celor cu care concurează.

Obiectivul la masa de poker este de a avea cea mai bună mână posibilă pentru a câștiga jetoanele sau banii adversarilor, însă acest lucru s-ar baza exclusiv pe noroc. La poker, este nevoie să știi când și cum să îți asumi riscuri, cum să te poziționezi față de adversari în ceea ce uneori este chiar o confruntare psihologică. Astfel, te poți impune chiar și fără a avea mereu cele mai bune combinații de cărți de joc.

Pokerul, o confruntare psihologică între jucători

A avea o bună înțelegere a mișcărilor celorlalți jucători este necesar pentru a avea succes la poker. Trebuie să fii capabil să analizezi toate mișcările din joc, existente și posibile să urmeze. Ai nevoie de capacitate de a reflecta la propria poziționare, dar și la fiecare gest și atitudine a adversarilor. De asemenea, trebuie să știi ce să transmiți acestora, pentru a le influența deciziile viitoare.

Există celebra expresie "față de poker", care presupune evitarea totală a limbajului nonverbal, pentru a nu oferi altor jucători indicatori utili. Merită amintit un serial recent disponibil pe streaming, intitulat chiar Poker Face, în care personajul principal are o capacitate incredibilă de a simți când cineva spune minciuni.

Desigur, nu trebuie să îți faci griji legate de „fața de poker” în cazul în care alegi să joci online poker, caz în care vei fi protejat de privirile celorlalți adversari. Totuși, chiar și aici anumite tipare din jocul tău pot oferi indicii clare despre nivelul tău.

Fiecare jucător caută la rândul lui semne care să îi influențeze deciziile și dorește să inducă în eroare adversarii, așadar putem spune că pokerul este în sine o confruntare psihologică, dincolo de partea ludică a acestei forme de divertisment.

Controlul emoțiilor, acțiune rațională, abordare cu disciplină și profesionalism

Pentru a reuși performanță la poker, ai nevoie de control rezonabil asupra emoțiilor și în același timp să poți conștientiza comportamentelor de bluff (cacealma) din partea oponenților. Rezistența psihologică se referă inclusiv la a face față unor perioade lungi de pierderi sau a unei competiții dure, mai spun specialiștii în poker.

Așadar, luarea deciziilor la acest joc de abilități nu trebuie rezumată la noțiuni de noroc și șansă. Factorii psihologici au un rol esențial în multe sesiuni de poker. Jucătorii pot căuta puncte slabe ale adversarilor, transformându-le în oportunități pentru a-și crea propriile avantaje. Emoțiile nu trebuie să interfereze cu luarea deciziilor logice. Ideal este ca abordarea să fie chiar surprinzătoare în fața celorlalți jucători, tocmai pentru a evita un model recunoscut și pentru a debusola adversarii în încercarea lor de a "citi" o anumită strategie.

Impactul emoțiilor și al comportamentului la masa de poker este evident în performanța unui jucător.

Ideal este să îți păstrezi mereu calmul, să acționezi disciplinat, fără a te lăsa dus de val în unele momente. Stresul poate deturna concentrarea unui jucător și gândirea logică a acestuia. Jucătorii mai puțin experimentați se pot confrunta cu o stare mentală și emoțională de iritare, acționând irațional. Acest lucru se întâmplă mai ales după o serie de pierderi substanțiale. Cu vigilență și profesionalism, poți utiliza psihologia în avantajul tău în orice joc de poker.

Sursa foto - canva.com

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri