Potrivit businessinsider.com, cele mai populare mituri chinezești sunt:
1. Sun Wukong – maimuța rege
Cea mai cunoscută maimuță din China este cu siguranță Sun Wukong. Este unul din personajele principale ale nuvelei clasice chinezești „Călătoria spre Vest”. Dacă inițial Sun Wukong este o maimuță foarte obraznică, dornică să preia controlul asupra lumii, Buddha reușește să o îmblânzească, devenind tovarășul călugărului Xuanzang în călătoria din China spre India și înapoi.
2. Chang’e și Hou Yi
Hou Yi deținea o poțiune a nemuririi, care era suficientă pentru o singură persoană. I-a cerut iubitei sale soții, Chang’e să aibă grijă de elixir, iar într-o zi, când nu era acasă, unul din studenții săi a încercat să îl fure. Știind că nu are cum să îl înfrunte, a băut licoarea, care a făcut-o să zboare către lună și să nu se mai întoarcă. Chang’e se află acolo și azi, veghind asupra lumii, iar legenda spune că poate fi văzută în timpul Festivalulul Chinezesc al Lunii.
3. Iepurele de Jad
Povești despre Iepurele de Jad s-au răspândit pe întreg teritoriul Asiei. A devenit însoțitorul lui Chang’e și, cel mai adesea, este ilustrat alături de ea, pe Lună. În cultura chineză, este asociat cu domeniul medicinei.
4. Țesătoarea Zhinu
O altă poveste de dragoste tristă este cea dintre țesătoarea Zhinu, fiica unei zeițe, și ciobanul Niulang. S-au îndrăgostit, s-au căsătorit și au avut copii, dar când zeița a aflat despre iubirea lor, i-a despărțit, aruncându-i în părțile opuse ale Căii Lactee. Totuși, o dată pe an, gaițele îi ajută să se revadă, formând un pod între cei doi îndrăgostiți și atunci se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în China.
5. Legenda șarpelui alb
Această legendă este una cu final fericit. Întâmplările au loc în minunata localitate Hangzhou. Șarpele alb, care locuia în lacul din oraș, primise puterea magică de a se tranforma în ființă umană. Luând chipul unei fete, se îndrăgostește de tânărul Xu Xuan și după ce înfruntă numeroase obstacole, reușește să îi convingă pe zei să le binecuvânteze uniunea.
6. Dragon
Dragonul este cu siguranță eroul în mitologia chinezească: este cea mai puternică creatură, de sorginte divină, care are puterea de a controla apa. Dragonii simbolizează și în prezent regalitatea, norocul și bunăstarea. Se spune că legendarul Împărat Galben s-a transformat într-un dragon și a zburat la cer după ce a murit.
7. Leii gardieni
Probabil ați văzut imagini cu acești lei în fațele caselor, palatelor sau templelor. Sunt amplasați astfel deoarece chinezii cred în forța lor protectoare. Cel mai adesea, sunt reprezentați ca un cuplu, masculul ține o minge care reprezintă lumea, iar femela își protejează puiul.
8 Pangu și geneza lumii
Potrivit mitologiei chinezești, big bang-ul s-a petrecut atunci când Pangu a spart oul în care dormea. În același oul se aflau Yin și Yang, care după separare au format cerul, respectiv pământul. Pentru a se asigura că cele două dimensiuni îți păstrează poziția, Pangu le-a sprijinit cu mâinile și picioarele.
9. Nian
Există o motivație și pentru celebrarea zgomotoasă a Noului An Chinezesc. Legenda spune că demult trăia un monstru urât și înfricoșător, pe nume Nian, care venea din munți, încercând să vâneze oameni. Sătenii erau atât de speriați încât se încuiau în case în zilele respective. Un bătrân înțelept a sugerat că cea mai bună soluție ar fi să se unească și să alunge monstrul, folosind zgomotul tobelor și artificii. Creatura s-a speriat atât de tare încât oamenii au reușit să îl omoare. Numele monstrului, „Nian” se traduce în română prin „an”.
10. Horoscopul chinezesc
Există o explicație populară pentru felul în care au fost introduse animalele în zodiacul chinezesc: Împăratul de Jad a organizat o competiție între toate animalele Pământului pentru cele 12 zodii. Șoarecele trebuia să își trezească vecina, pe pisică, dimineață, dar a uitat. Șoarecele s-a alăturat celorlalte animale la concurs, s-a urcat pe bou, care alerga primul, și înainte de linia de sosire a sărit de pe el și a câștigat cursa, devenind primul semn al zodiacului. A fost succedat de bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș și porc. Pisica a ajuns mult prea târziu și din acest motiv urăște șoarecele atât de mult și încearcă să îl ucidă.