Jurnalul.ro Ştiri Locale Centralele de apartament au fost interzise în Cluj Napoca

Centralele de apartament au fost interzise în Cluj Napoca

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a decis interzicerea centralelor individuale în blocurile noi peste 6 apartamente.

„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arată în hotărâre.

Motivele sunt protejarea mediului înconjurător și asigurarea unei calități a aerului mai bună.

Totodată, primarul Emil Boc a susținut încă de anul trecut acest demers.

„De la momentul adoptării hotărârii de Consiliu Local, orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Nu vom opri debranșarea dacă oamenii nu vor dori”, a spus Boc, în noiembrie 2021, potrivit monitorulcj.

Centralele de apartament existente nu vor fi desființate, decizia afectând doar blocurile în construcție. 

Ministrul Mediului: Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat la începutul lunii că interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi se va face gradual, „nu de azi pe mâine″. Ministrul Mediului a explicat că se va proceda astfel pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate sau aflate în execuţie.

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară, propoziţie compusă din două părţi. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Tot ce este luat ca primă parte a propoziţiei este fake news: nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate.

Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliţie şi în guvern varianta Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament.

Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz″, a declarat ministrul Mediului într-o conferință de presă.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri